Ostin itselleni ennakkoon yhden joululahjan, joka oli ollut listallani jo jonkin aikaa. Se oli Hanna Gullichsenin uusin ruokakirja Hanna G kokkaa. Kirja on paljon enemmän kuin ruokakirja, se on Hannan tarina laspuudesta aikuisuuteen ammattikokiksi ja kirjassa käsitellään myös sitä rujoa nettikiusaamista, jota Hanna G on uransa aikana saanut osakseen. Minusta oli hienoa, että hän kirjoitti tämän oman puheenvuoron, vaikkakin nettikiusaajien tulisi elää omaa typerää eläämäänsä yksin, mutta osa kiusaamisesta meni hänellä niin ihon alle, että Hanna G tunsi oman version esiin tuomisen tärkeäksi. Kirjan pääosassa on kuitenkin ruoka, sen valmistus ja oivaltavat vinkit kotikokille, niin perusasioista, kuin osin jo edistyneemmille intohimoisille kotikokkaajille. Kirja on nerokkaasti kirjoitettu, kun Hanna G:n oma napakasti kirjoitettu kasvutarina kulkee rinnan reseptien kanssa. Harvoin nimittäin luen uudesta kirjasta reseptejä niin tarkkaan kuin tästä. Tämä on enemmän kirjan lukua kuin selaamista, joita ruokakirjojen kanssa yleensä harrastan.
Ensimmäinen ohje, jonka tein kirjasta on Ragu á la Joonas eli tämä ohje on itse asiassa hänen miehensä. Ragun ydin on pitkä haudutus ja sitä suosittelen, itsellä oli tällä kertaa aikaa tunti, mutta jos vain aikataulu antaa periksi, niin mielellään enemmän. Hannan mukaan odotus palkitsee ja uskon tähän. Ohjeessa on yhteensä 800g jahelihaa, josta puolet nautaa ja puolet karitsaa. Itse tein ruuan lähikaupan raaka-aineista, joten karitsa putosi tällä kertaa pois ja puolitin myös muiden raaka-aineiden määrän. Teen varmasti ohjeen uudelleen ja myös karitsalla, niin hyvän vastaanoton se perheeltäni ja taas yhdeltä ylimääräiseltä lapselta ruokapöydässä sai! Tässä on minun ohjeeni, jos teet Hanna G:n ohjeen mukaan, katso kirjasta tai lisää karitsa ja tuplaa muut raaka-aineet. Ja vielä, Hanna G käytti pastana tagliatelleä, minulla oli hyvälaatuista tagliatelleä niin pieni paketti, että valitsin suosiolla hyvälaatuisen ison pennen.
Ohje:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 varsisellerinvarsi
1 porkkana
1 rkl voita
1 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1,25 dl vettä
1 rkl naudanlihafondia
1 dl (ruoka)kermaa
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana. Silpu myös varsiselleri. Kuumenna pata keskilämmölle ja kaada pohjalle voi ja öljy. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja varsiselleria voi-öljyseoksessa noin 10 minuuttia. Siirrä kasvikset lautaselle odottamaan.
Ruskista liha, jos käytät myös karitsaa, tee se kahdessa erässä, muuten se ei ruskistu vaan keittyy opastaa Hanna G. Liika on liikaa, myös paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää paistetun lihan joukkoon kasvikset, tomaattipyre ja punaviini. Kiehauta. Lisää pataan kiehuvaan veteen sekoitettu naudanlihafondi, sekä kerma. Anna hautua padassa kannen alla ainakin tunti, mielellään kaksi.
Keitä pasta ohjeen mukaan ja kun ragu on valmis, lisää se pastan joukkoon. Päälle runsaasti parmesaania ja halutessasi kierron mustapippuria myllystä.