Joulun makumaailmat tuntuvat jo niin taakse jääneiltä ja pasta on palannut keittiöömme. Tähän pastaan tulee lehtikaalia, joka on yhä melko hitti vihannes. Tein kerran lehtikaalisipsejä, joiden pitäisi olla herkkua, mutta terveellisiä. No eivät olleet herkkua minun makuuni ja ainoksi jäi maistiaispala, ei maistunut edes muulle perheelle nuo uunissa paahdetut lehtikaalisipsit. Annoin lehtikaalille toisen mahdollisuuden tämän pastan muodossa ja siinä se toimi. Tosin muuten tämä pasta oli enemmän aikuisten kuin lasten makuun, mutta aikuisille maistui todella hyvin-lehtikaalista huolimatta. Lisukkeeksi tein samasta Glorian ruoka&viini lehdestä cheddar-omenasalaatin. Kastikkeena soseutettu puolukka tuntui ensin eksoottiselta, mutta toimi kuitenkin todella hyvin, mutta taas aikuisille, lapsille tämä salaatti ei ollut hitti.
Ohje:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
150 g lehtikaalia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
2 dl orzo-pastaa (tai muuta minipastaa)
1 1/2 dl mustia oliiveja
1 rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
1 prk ricottajuustoa
Kuori ja hienonna sipulit ja suikaloi lehtikaali. Ruskista jauheliha oliiviöljyllä pannussa kypsäksi. Lisää sipulit, tomaattipyre, suikaloitu lehtikaali ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää punaviini, anna seoksen kiehahtaa. Lisää lihaliemi, pasta (raakana) ja oliivit. Nypi joukkoon rosmariininlehdet tai lisää kuivattu rosmariini. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää. Tarjoa ricotta juuston kanssa.
Ohje cheddar-omenasalaatille
1 1/2 dl (kuorellisia) manteleita
2 punaista omenaa
1 rkl oliiviöljyä
100 g (valkoista) cheddarjuustoa
2 l salaattipinaattia
Puolukkakastike:
1 dl pakastepuolukoita
1/4 dl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Aloita kastikkeesta. Soseuta sulanneet puolukat sauvasekoittimella. Lisää muut aineet ja soseuta tasaiseksi.
Rouhi manteleita halutessasi veitsellä hieman pienemmiksi. Pese omenat huolellisesti ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Paahda manteleita kuumassa kuivassa pannussa 2-3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä mantelit pois pannulta. Paista seuraavaksi omenaviipaleita öljyssä noin 5 minuuttia. Siirrä pannu pois liemeltä ja pidä omenat lämpiminä.
Raasta cheddar karkeaksi raasteeksi. Levitä salaattipinaatti vadille, lisää mantelit, lämpimät omenat ja raastettu cheddar päälimmäiseksi. Nostele puolukkakastike varovasti käännellen salaatin joukkoon.