Tein jouluksi mukaan Turkuun kaksi jälkiruokaa. Toinen oli viikunat ja luumut portviinissä, jotka tarjoiltiin vaniljajäätelön kera ja toinen oli jouluinen britakakku. Brita on yksi suosikki kakuistani ja teen sitä miltein joka kesä raparperista ja mansikoista. Nyt löysin jouluisen ohjeen Maku-lehdestä ja halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Jouluista makua tähän Britaan toi taikinaan ja marenkiin lisättävät kaneli ja inkiväärijauhe. Lehden ohjeessa oli puolukoita, mutta ajattelin makean persimonin puhuttelevan lapsia hapanta puolukkaa enemmän, joten vaihdoin puolukat persimoniin. Viikunoita ja luumuja portviinissä en tarjonnut lapsille toki lainkaan. Myös tämä ohje on Maku-lehdestä.
Valmistelin molemmat jo kotona Helsingissä. Keitin luumut ja viikunat valmiiksi ja Turussa vain lämmitin sitä kattilassa hieman ja tein kaikille annokset valmiiksi. Myös britakakun tein kotona. Paistoin marenkitaikinan aatonaattona ja ajoimme Turkuun siten, että istuin kakku sylissäni koko matkan. Joulupäivänä halkaisin kakun ja tein täytteen. Nopeaa ja vaivatonta ja aikaa jäi näin hyvin myös sukulaisten kanssa seurusteluun.
Ohje joulubritalle:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl inkivääriä jauhettuna
1/2 tl kanelia
1 dl kevytmaitoa
Marenki:
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl maitorahkaa
2 dl pilkottuja/soseutettua persimonia
50 g piparkakkuja murustettuna
Koristeeksi:
Tomusokeria
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen, hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, inkivääri ja kaneli keskenään. Lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uuninpellille.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Levitä marenkiseos taikinapohjalle. Paista 175 C uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Säilytä britakakkupohja ritilän päällä leivinpaperin alla.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja paloitellut persimonit. Puolita britakakkupohja. Levitä puolikkaalle kakkupohjalle täyte. Lisää murustetut piparit ja nosta puolikas pohja päälle. Koristele tomusokerilla. Tarjoa heti.
Ohje viikunoille ja luumulle portviinissä:
200 g kuivattuja viikunoita
200 g kuivattuja luumuja
3 dl portviiniä
1/2 dl fariinisokeria
1 kanelitanko
Tarjoiluun:
Vaniljakermajäätelöä
Poista viikunoita kannat. Puolita viikunat ja luumut. Kiehauta portviini ja fariinisokeri pienessä kattilassa. Lisää hedelmät ja kanelitanko. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Jäähdytä hedelmät kannella peitettynä. Voit valmistaa tämän jo kaksi päivää ennen ja lämmittää hieman ennen tarjoilua. Poista kanelitanko ja annostele tarjoiluastioihin. Lisää jäätelö annosten päälle.
2 Comments
Ulla mäentaka
Hurjan hyvää oli! Kiitos Johanna❤️
Johanna
<3