Vietimme joulun vanhempieni luona Turussa. Äitini teki kaikki traditionaaliset jouluruuat. Toin Helsingistä tullessani jälkiruokia ja vähän lisämakuja joulupöytään alkuruokien muodossa. Tein ruuat kotona niin pitkälle valmiiksi kuin mahdollista, mutta esimerkiksi porotartarin tein täysin paikan päällä. Ohjeessa on 300g lihaa. Meillä oli 400g, koska aikuisia ruokailijoita oli jouluaattona kahdeksan henkeä ja joulupäivänä yhdeksän henkeä, kun myös 91-vuotias isänäitini liittyi seuraamme. Siinä on muuten skarppi rouva, kerroin tästä blogistani ja hän kysyi heti kuinka monta lukijaa minulla on! Hän oli myös iloinen, että oma ruokainnostus on siirtynyt myös jälkipolviin. Hän on edelleen innokas kokkaaja ja hänen luona saa aina estelyistä huolimatta neljän ruokalajin menun. Ihan mahdoton rautarouva!
Porotartaria meillä oli jo viime jouluna joulupöydässä ja se oli niin hyvää, että tein sitä myös tänäkin vuonna. Ohje on Glorian ruoka&viinistä ja ohjeessa on vaihtoehtona sekä ulko- että sisäfile. Itse olen aina tehnyt ulkofileestä. Leipänä on saaristolaisleipä ja se on molempina vuosina ollut kummityttömme äidin leipoma joulutervehdys meille kummeille.
Leikkasin yhden saaristolaisleivän siivun neljään osaan ja tartaria riitti näin sekä jouluaatoksi että joulupäiväksi molemmiksi reilut 20 suupalaa.
Toinen salaatti, jonka tein alkuruokapöytään oli leipäjuustosalaatti. Salaattia raikkauttaa omena ja päärynä. Leipäjuusto on toisen sisareni yksi lempijuustoista, joten se oli mukava saada mukaan joulupöytään. Tämä ohje on Maku-lehdestä.
Toinen tekemäni salaatti, jonka teimme vasta joulupäivänä oli vuohenjuusto-päärynäsalaatti. Tein tämän salaatin kastikkeen jo kotona valmiiksi, näin nopeutin valmistusta itse jouluna äitini keittiössä. Unohdin kaikessa kiireesä salaatista paahdetut mantelit, mutta se ei haitannut. Voi itse asiassa olla, että se maistui porukalle raikkaampana paremmin näin. Tämän ohjeen löysin Glorian ruoka&viinistä.
Tässä sinulle ohjeet porotartarista, leipäjuustosalaatista ja vuohenjuusto-päärynäsalaatista. Kokeile näitä ensi jouluna tai nyt jo talvella, eivät ne pelkästään jouluun sovi, vaan ovat talvisia ja maukkaita.
Ohje porotartar:
300 g poron sisä-tai ulkofileetä
2 tl kapriksia
2 tl (Dijon) kokojyväsinappia
1 tl mustapippuria myllystä
3/4 tl suolaa
Lisäksi:
1 pieni punasipuli
1 1/2 rkl omenavinietikkaa
1/2 tl sokeria
3/4 dl cocktailkurkkuja pieninä kuutioina
1/2 saaristolaisleipää
1 dl majoneesia
1 kananmunan keltuainen
Pane poronliha pakastimeen noin tunniksi. Leikkaa kohmeinen liha pieniksi kuutioiksi. Hienonna kaprikset. Mausta liha kulhossa sinapilla, pippurilla ja suolalla. Lisää kaprikset ja siirrä jääkaappiin maustumaan. Ota liha jääkaapista noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, se ei saa olla ihan jääkaappikylmää syötäessä.
Kuori ja hienonna punasipuli. Laita kulhoon ja lisää etikka ja sokeri ja jätä se tekeytymään 10 minuutiksi. Kuutioi kurkku ja valuta se siivilässä.
Leikkaa leivästä ohuita siivuja ja leikkaa siivut neljään osaan suupaloiksi. Voitele leivät kevyesti majoneesilla. Jaa tartar leiville, koristele punasipulilla, suolakurkuilla ja viimeistele ripauksella sormisuolaa. Valuta keltuanen päälle ja tarjoa heti.
Ohje vuohenjuusto-päärynäsalaatille:
1/2 punasipulia
1 dl kuorellisia manteleita
2 päärynää
8 dl salaattipinaattia
4 rkl (pakaste) granaattiomenansimeniä
300g pehmeää vuohenjuustoa (isosta tangosta)
Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
Tee ensin kastike. Sekoita hyvin. Kastikkeen voi tehdä myös 1-3 päivää etukäteen. Kuori sipuli ohuiksi suikaleiksi. Laita kastikkeeseen maustumaan.
Paahda manteleita kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen, kunnes saavat vähän väriä. Kaada mantelit leikkuupöydälle ja rouhi ne veitsellä.
Kuori päärynät ja kuutioi ne tai leikkaa ohuiksi viipaleiksi oman makusi mukaan. Huuhtele ja kuivaa pinaatit. Laita pinaatti, päärynät ja granaattiomenansiemenet kulhoon. Viimeistele manteleilla ja murustele juusto päälle. Kaada kastike sipuleineen salaattiin.
Ohje leipäjuustosalaatille:
1 pkt (300g) leipäjuustoa
1 päärynä
1 omena
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl pekaanipähkinöitä
Kastike:
1 dl kermaviiliä
1/2 rkl hunajaviinietikkaa
1 tl sokeria
Paloittele juusto suupaloiksi. Kuori omena ja päärynä ja kuutioi hedelmät. Sekoita kulhossa juusto, hedelmät, karpalot ja rouhitut pähkinät. Lisää kermaviiliin etikka ja sokeri. Nostele salaatin joukkoon ja sekoita varovasti. Koristele muutamalla karpalolla ja pekaanipähkinällä.
2 Comments
Kirsi Sipponen
Onpas taas ihania 💕
Johanna
Kiitos <3