Jouluinen ruoka,  Kasvisruoka

Juuriselleri-sinihomejuustolaatikko ja itämainen porkkanalaatikko joulupöytään

Pidän joulupöydän laatikoista, ehdoton suosikkini on lanttulaatikko ja heti perässä imelletty perunalaatikko. Porkkanalaatikosta en vain pidä lainkaan. Turussa syntyneenä, meillä löytyy joulupöydästä myös makaroonilaatikko, joka valmistetaan ilman jauhelihaa ja kuorrutetaan korppujauhoilla.

Olen kuitenkin innokas kokeilemaan uusia jouluruokia, kunhan niissä on kuitenkin kosketusta traditionaalisiin raaka-aineisiin. Olen jo kahdesti tehnyt näitä laatikoita ja ne tekivät nopeasti kauppansa molemmissa ruokakunnissa, varsinkin nuoremmalle polvelle. Sellerin ja sinihomejuuston liitto on loistava. Sellerin pitää vain olla todella ohutta ja paras työväline siihen on mandoliini. Tässä porkkanalaatikossa on riisinä basmatiriisi ja nesteenä kookoskerma. Tästä porkkanalaatikosta todella pidin! Pieni aasialalaistwisti siis tarvitaan, että porkkalaatikkokin uppoaa. 

Ohjeet ovat Hesarista torstain ruokaliitteestä, jonka luen lehdestä vähintään, jos muuhun ei aikaa ole ja repäisen talteen, jos ohje on kiinnostava. Laatikothan voi mainiosti valmistaa jo ennen joulua ja pakastaa. Tein useamman laatikon ja kuljetan niitä eri jouluvietto paikkoihin.

Juuriselleri-sinihomejuustolaatikko
Aasialainen porkkanalaatikko

Ohje juuriselleri-homejuustolaatikolle

4 annosta

600 g juuriselleriä

1 (200g) hapahko omena

4 dl ruokakermaa

1/2 tl suolaa

1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

150g sinihomejuustoa

1 dl hasselpähkinää

Pinnalle:

1/2 dl hasselpähkinää

2 rkl hunajaa

Kuori juuriselleri. Leikkaa se neljäksi lohkoksi ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Pese ja kuori omena, leikkaa lohkoiksi ja poista omenakota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita kerma, suola ja timjami kulhossa. Murustele sinihomejuusto. Ruohi hasselpähkinät. Lado selleri- ja omenaviipaleita, murusteltua sinihomejuustoa ja hasselpähkinärouhetta kerroksittain kevyesti öljyttyyn vuokaan. Kaada päälle kermaseos. Ripottele laatikon päälle hasselpähkinää ja valuta päälle vielä hunajaa. Kypsennä 175C asteisessa uunissa noin 60 minuuttia.

Ohje itämaiselle porkkanalaatikolle

500 g porkkanasosetta

2 1/2 dl kookoskermaa

1/2 dl basmatiriisiä

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 tl luomu appelsiininkuorta raastettuna

1/2 tl suolaa

Pinnalle:

Kookoslastuja

Mittaa kattilaan porkkanasose, kookoskerma, basmatiriisi, inkivääriraaste, appelsiininkuoriraaste ja suola. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta ainekset. Kaada porkkanaseos kahteen, vetoisuudeltaan 1/2 litran foliovuokaan. Tasoita pinta lusikalla ja painele lusikan lappeella halutessasi pintaan aaltoja. Asettele kookoslastut laatikon päälle. Kypsennä 200C uunissa 50 minuuttia.

Aasialainen porkkanalaatikko valmistumassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *