Tämä thaimaalainen kanakeitto eli Tom kha gai on niin hyvä, etten ole syönyt tämän voittanutta edes Thaimaassa. Ja nyt se ei todellakaan johdu kokkaajasta, vaan tästä ohjeesta! Ohje on helppo ja lopputulos on aivan loistavan lempeä thaimaalainen kanakeitto. Keiton juju on siinä, että mausteet keitetään kookosmaidossa ja siivilöidään sitten pois. Broilerit myös kypsytetään kookosmaidossa, jolloin ne säilyvät pehmeän makuisina paistamisen sijaan. Jokainen voi koristella oman annoksensa itselleen parhailla lisukkeilla, näin lapsetkin saavat oman makunsa mukaisen annoksen. Tarjosin tämän keiton alkuruokana paistetun riisin kanssa, joka tarjoiltiin ananaksen puolikkaassa. Ja ohje on samasta Klassinen Thaikeittiö kirjasta, kuin edellinen paistettu riisikin. Ohjeessa on vaihtoehtona inkivääri tai galangali. Itse käytin inkivääriä, koska sitä oli jääkaapissa valmiina. Sitä oli myös ennen helpompi saada, mutta nykyään galangalia on valikoimissa myös omissa lähikaupoissani.
Ohje:
8 dl kookosmaitoa
5 dl kanalientä
3 sitruunanruohon vartta murskattuina ja paloiteltuina
2 1/2 cm pala inkivääriä tai galangalia kuorittuna ja ohuina siivuina
10 mustapippuria murskattuina
10 kuivattua kaffirlimetin lehteä
300 g maustamatonta broilerin lihaa pieninä kuutioina
runsas 100 g herkkusieniä
50 g minimaissia
1/2 dl tuoretta limenmehua
3 rkl kalakastiketta
Koristeluun:
1 punainen chili hienonnettuna, hienonnettua kevätsipulia, silputtua tuoretta korianteria
Kaada kookosmaito ja kanaliemi kattilaan ja kiehauta. Paina veitsen lapella sitruunaruohon varsia ja leikkaa paloiksi. Lisää kookosmaidon joukkoon sitruunaruoho, inkivääri/galangal, pippurit ja puolet limetinlehdistä. Alenna lämpöä ja anna hautua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen astiaan ja kaada liemi sitten takaisin kattilaan. Lisää liemeen broileri ja anna kypsyä hiljalleen noin 7 minuuttia. Lisää lopuksi minimaissit ja herkkusienet. Tarkista broilerin kypsyys. Lisää joukkoon limetinmehu, kalakastike ja loput limetinlehdistä. Tarjoa keittö höyryävän kuumana ja tarjoa lisänä silputtua chiliä, kevätsipulia ka korianteria.