Jokin aika sitten hyvä ystäväni kyseli ruokaohjetta isolle uusperheelle. Ruokailijoita on kaksi aikuista ja neljä lasta. Ruokaa pitää olla siis riittävästi ja sen pitäisi maistua kaikille. Kiusaukset eivät ole tämän perheen juttu. Poiminkin blogista jo pari aiemmin kirjoittamaani ohjetta hänelle kuten Nasi goreng, englantilainen paimenen paistos, hedelmäinen Aura-broileri, yhden pannun texmex-paistos sekä maistuva jauheliha-perunalaatikko. Ja vaikkeivat he kiusausihmisiä olleetkaan, meni jauheliha-perunalaatikko heti kokeiluun. Pinta sai päällensä vielä parmesania ja basilikaa tämän kotikokin hyppysissä ja hyvää tuli ja kaikille maistui. Sitä ei muistanut kysyä kyllä, että riittikö…
Lupasin ottaa tämän suurperhe haasteen vastaan tai varsinaisesti lupasin pitää silmällä ohjeita, niitä sellaillessani, jotka sopisivat tähän tarkoitukseen. Ja sellainen tuli vastaan, kun uusi Glorian ruoka&viini kilahti postiluuukusta. Yleensä lehdessä on aina yksi ohje, joka puhuttelee ja pääsee heti kokeiluun, heti seuraavana viikonloppuna. Tällä kertaa se oli tämä kreikkalaisten lihapullien ohje. Vaikka lihapullat ovat lapsiperheille peruskauraa ja tulevat varmasti välillä korvista ulos, vaikka perunamuusin ja kermakastikkeen sijaan tekisi lihapullat spaghetin ja tomaattikastikkeen kanssa, niin tämä kreikkalainen versio pääsi yllättämään. Kastikkeen kirsikkatomaatit tuovat mukavasti makeutta ja feta suolaisuutta. Riisi on myös kiva poikkeus lisukkeisiin. Itse tein tämän naudan paistijauhelihasta, vaikka ohje suositteli karitsaa. Käytä sinä kumpaa haluat. Lisukkeeksi grillasimme maalaisleipää, johon tein levitteen fetajuustosta. Meillä tätä oli eräänä sunnuntaina syömässä yksi ylimääräinen teini omien poikien lisäksi ja hyvin maistui kaikille. Pyysin mp ja 4,5/5 sain 🙂 Ja se on hyvin se!
Teen näitä varmuudella uudelleenkin ja silloin pöydän ääressä voi olla aikuisiakin vieraita, uunilihapullat toimivat hyvin rustiikkina vierasruokana, kun ei ole tarkoitus liikaa hienostella!
Ja pidän myös edelleen silmäni auki ohjeista, jotka sopisivat isommille perheille!
Ohje:
3/4 dl pankojauhoja
1 dl kuohukermaa
2 valkosipulinkynttä
1/2-1 ruukku lehtipersiljaa
100 g fetajuustoa
400g karitsan tai naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
1/2-1 tl mustapippuria myllystä
Kastike:
2 tlk kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi:
1 rkl öljyä ja 1 rkl voita paistamiseen
100 g fetaa valmiin annoksen päälle tai erikseen tarjottuna
Laita uuni lämpenemään 200C. Sekoita pankojauhot ja kuohukerma isossa astiassa ja anna turvota 5 minuuttia. Kuori ja hienonna valkosipulit ja kuulota niitä hetki tilkassa oliiviöljyä. Hienonna lehtipersilja ja säästä osa koristeeksi valmiin annoksen päälle. Murenna feta. Lidilin ja Pirkan parhaat ovat mielestäni parhaimpia fetoja. Älä käytä salaattijuustoa, se ei ole fetajuustoa.
Laita kaikki ainekset pankojauho-kuohukerma seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Pyöritä taikinasta tasakokoisia lihapyöryköitä ja asettele ne vaikka voipaperin päälle.
Paista pulliin kaunis väri voi-oliiviöljyseoksessa. Jos sinulla ei ole tarpeeksi isoa pannua, paista pullat kahdessa erässä. Ja varsinkin silloin, jos teet annoksen tuplana isommalle porukalle, paista suosiolla kahdessa erässä.
Laita väriä saaneet lihapullat uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi astiassa ja kaada lihapullien päälle.
Kirsikkatomaatit saavat jäädä kokonaisiksi. Paista uunissa noin 20 minuuttia ja kääntele lihapullia pariin otteeseen. Tarkista tarpeen mukaan halkaisemalla yksi pyörykkä.
Koristele valmis annos lopulla lehtipersiljalla ja fetalla tai tarjoa feta erikseen. Tarjoa lisänä pitkäjyväistä riisiä.
Fetalevite:
100 g fetaa
2 rkl ruokakermaa
1 tl sitruunankuorta
1 rkl silputtua minttua
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Tarjoa grillatun maalaisleivän kera.