Britakakku kuuluu kesään. Pidän itse siitä kovasti, koska pidän marengista. Muut minulle maistuvat kakut ovat juustokakut ja suklaakakut, mutta tavallisesta sokerikakusta kermavaahdolla en juurikaan pidä.
Onneksi kesällä meillä on aina juhlia, joissa kakkua tarvitaan. Tällä kertaa tein Britakakun miehen syntymäpäiville, kun olimme anoppilassa viikonlopun. Kakun välistä löytyy raparperia, sekä vaniljallarahkalla jatkettua kermavaahtoa, koska pelkkä kermavaahto on ainakin omaan makuuni liian raskas. Kermavaahtoa ja vaniljarahkaa voi laittaa 2+2 dl tai 1+1 dl, joka omaan less is more makuun sopii paremmin. Kakku koristellaan runsaalla määrällä mansikoilla ja jos vain on, niin viimeistellään sitruunamelissan lehdillä.
Britakakku kootaan juuri ennen vieraita, odotellessa se kostuu liikaa ja näin sen koostumus saattaa kärsiä. Tässä sinulle oikein hyvä ohje, jos Britakakun hapan-makea makumaailma puhuttelee sinua myös.
Ohje:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kevytmaitoa
Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
Raparperitäyte:
5 dl rapaprperia
1 rkl vettä
1/2 dl sokeria
Kermatäyte:
1 tai 2 dl kuohukermaa
1 tai 2 dl vaniljarahkaa
Päälle:
Tuoreita mansikoita runsaasti
Sitruunamelissan lehtiä
Valmista ensin raparperi. Jos käytät pakasteessa olevia raparpereita, sulata niitä hetki. Jos tuoreita ja ne ovat paksuja, kuori raparperit. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä hiljalleen, jotta raparperin rakenne hajoaa ja siitä tulee sosemaista. Nosta pois liedeltä ja jäähdytä kunnolla.
Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet, vehnäjauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset, säästä molemmat.
Vatkaa hieman sulannut voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Lisää seuraavaksi jauhoseos ja maito vuorotellen ja vatkaa hyvin.
Levitä taikina nuolimella leivinpaperin päälle leivinuunille ohueksi levyksi. Valmista seuraavaksi marenki. Pese vatkaimet tässä välissä hyvin. Vatkaa valkuaiset hyvin kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri lopuksi. Marenki on valmis, kun käännät astian ylösalaisin ja vaahto ei putoa astiasta. Levitä marenki taikinan päälle tasaisesti.
Paista 175C 20-25 minuuttia. Marenki ei tummu näin matalassa lämmössä, joten älä suotta odota sen tummumista ja koveta marenkia liiaksi, 20-25 minuuttia riittää.
Anna pohjan jäähtyä ja halkaise se vasta sitten.
Perkaa mansikat ja leikkaa neljään tai kuuteen osaan. Siivuta myös muutama mansikka. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa kevyesti myös rahka joukkoon.
Kun olet puolittanut pohjan, irrota toinen puoli varovasti leivinpaperista ja nosta tarjoiluastiaan. Lisää pohjan päälle tasaisesti ensin kaikki raparperi ja sitten kermavaahto-vaniljarahkaseos. Levitä päälle myös muutama siivutettu mansikka.
Irrota marenki varovasti leivinpaperista ja nosta toinen puoli pohjan ja täytteen päälle. Koristele runsaasti mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Tarjoa halutessasi erikseen vielä kermavaahto-vaniljarahkaseosta.