Vietimme viikonlopun mökillä ja tein taas kokkauksia helpottamaan kaikki kastikkeet ja marinadit kotona. Selasin siis kesän Maku ja Glorian ruoka&viini lehtiä ja valitsin ensin pääraaka-aineet ja sitten niille lisukkeet. Tämä porsaan sisäfile valikoitui kokeiluun, koska sen kastike kuulosti niin houkuttelevalta (vaahterasiirappi!) ja hyvältä se maistui myös valmiina. Suosittelen tätä kastiketta lämpimästi, jos et vierasta sen hieman makeaa makua, jonka vaahteransiirappi tuo tullessaan. Itse pidin kovasti ja ei se liian makeaa ole, koska kastikeessa maistuu vahvasti myös tomaatti.
Lisukkeiksi porsaan kanssa valikoitui yksinkertainen coleslaw, jonka annetaan marinoitua hetki väkiviinaetikassa, jota on keitetty hetki kasaan mausteiden kanssa. Myös tämän tein valmiiksi kotona ja siivilöin vain mausteet pois. Coleslawn lisäksi valmistin avocado-rucolasalaatin sekä grillasimme varhaiskaalia ja kukkakaalia, jotka siveltiin seesamiöljypohjaisella mausteliemellä ennen grillaamista. Pidän seesamiöljystä kovasti, joten myös nämä pääsevät jatkoon, kuten myös muut salaatit.

Ohje:
800 g porsaan sisäfilettä
Mausteseos:
1 tl sinappijauhetta
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl valkopippurijauhetta
1 tl fenkolin siemeniä murskattuina
1 tl korianterinsiemeniä murskattuina
1 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
Vaahterasiirappi-bbqkastike:
2 tl omenaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
2 dl paseerattua tomaattia
1 dl vaahterasiirappia
2 tl karkeaa dijonsinappia
2 valkosipulinkynttä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
Valmista ensin mausteseos. Murskaa siemenet morttelilla ja sekoita ainekset keskenään.

Hiero mausteseos lihaan kauttaaltaan ja anna sen maustua vähintään puoli tuntia. Voit laittaa fileen vaikka paistopussiin maustumisen ajaksi, näin mausteseos pysyy hyvin lihassa kiinni.
Valmista kastike.
Mittaa etikka ja sitruunamehu kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää loput ainekset ja anna kastikkeen poreilla hiljalleen 15-20 minuuttia tai kunnes kastike on paksua.
Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta.
Nosta fileet epäsuoraan lämpöön ja hiero vaahterasiirappi-bbqkastiketta hieman sen pinnalle. Grillaa epäsuorasti noin 20 minuuttia. Liha on valmista, kun sisälämpötila on 68-70 astetta.


Coleslaw:
600 g varhaiskaalia
2 porkkanaa
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl sokeria
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
n 2 dl kevytmajoneesia
1/2 rkl sinappia
1/2 tl mustapippuria
Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka, sokeri, laakerinlehdet, suola sekä hienonnetut valkosipulinkynnet. Kiehauta ja jäähdytä. Anna maustua hetki. Siivilöi mausteet pois.
Suikaloi kaali hyvin ohueksi vaikka juustohöylällä. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kaali ja porkkanat. Kaada liemi kasvisten päälle ja anna marinoitua 10-15 minuuttia. Valuta tämän jälkeen neste pois. Voit myös hieman puristella vihanneksia.
Mausta majoneesi sinapilla ja mustapippurilla. Sekoita itsellesi sopiva määrä salaatin joukkoon. Itselleni less is more…

Avocadosalaatti:
2 punasipulia
200 g kirsikkatomaatteja
2 avocadoa
200 g rucolaa
Kastike:
1/2 sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele ja puolita tomaatit. Kuori avocadot, poista kivi ja leikkaa kuutioiksi. Yhdistä kastikkeen ainekset. Laita astiaan rucola, tomaatit, avocado, sipulit ja kaada kaada kastike päälle. Sekoita kevyesti.
Grillatut kaalit:
1 nuori kukkakaali
1 (suippo)varhaiskaali
Mausteöljy:
1 dl seesamiöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl yrttejä, vaikka kevätsipulinvartta, timjamia/oreganoa tai lehtipersiljaa
Huuhtele ja kuivaa kaalit. Leikkaa lohkoiksi. Sekoita mausteöljyn ainekset kulhossa ja sivele kaalit sillä. Grillaa kohtalaisella lämmöllä välillä käännellen. Kaalien tulee saada hieman väriä ja lämmetä. Voit sivellä niitä mausteöljyllä myös paistamisen aikana, jos sinulle jäi öljyä.






