Tänä pääsiäisenä meillä oli vain yhtenä päivänä lammasta. Lampaaksi valikoitui karitsan kare, jonka marinoin itse. Tämä ohje on Gloriasta ja olen tehnyt lammasta tällä ohjeella jo useita vuosia. Lisukkeeksi tein saman ohjeen minttujogurtin, mutta toiseksi lisukkeeksi halusin jotain raikasta ja sellaiseksi valikoitui Glorian ruoka&viini lehdessä ollut salsa criolla. Tämä salsa sopii minkä tahansa grillattavan lihan lisukkeeksi, kokeile kun grillikausi taas kohta alkaa.
Mietin ensiksi myös risottoa lisukkeeksi, mutta koska sitä tulee tehtyä juhlapyhinä melko usein, päädyin parmesaani-kermaperunoihin, joita en ollut aiemmin tehnyt, enkä juuri koskaan myöskään kermaperunoita. Nämä parmesan-kermaperunat, jonka ohjeen löysin K-kaupan resepteistä oli todella loistavat ja ne pääsevät jatkossakin minun juhlapyhämenuihin. Tässä ohjeessa ruokakerma keitetään ensin mausteiden kanssa ja sitten mausteet siivilöidään pois, tämä toi huomattavasti enemmän makua perunoihin, kuin pelkkä ruokakermalla maustaminen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Ja koska parsa-aikaa kolkuttelee jo ovelle, tein myös parsaa. Tällä kertaa parsan kaverina oli pekonia, sitruunaa ja tuoreita yrttejä ja sen ohjeen olen julkaissut jo aiemmin blogissa.
Myös pojille maistuivat kaikki nämä ruuat. Karitsan karetta minulla oli 18 kappaletta ja ne menivät kaikki. Hyvänä ja kevyenä lopetuksena ateriallemme tein mangorahkan, jossa oli myös vadelmia ja marenkia. Ihan täydellinen lopetus, kuitenkin melko raskaan pääsiäisaterian jälkeen.


Ohje karitsankare:
n 10 karitsan kyljystä
Suolaa ja mustapippuria
Marinadi:
2 ruukkua tuoretta oreganoa
4 valkosipulinkynttä
2-3 dl oliiviöljyä
Laita marinadin ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.

Mausta kareet suolalla ja mustapippurilla ja laita astiaan. Lisää marinadi ja anna maustua seuraavaan päivään. Muista välillä käännellä lihoja tasaisen maustumisen saamiseksi.

Grillaa karitsan kareet viimeisenä, kun muut ruuat ovat jo valmiina ja tarjoa heti.
Minttuinen jogurttikastike lampaalle:
1 kurkku
2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukkua tuoretta minttua
1 tl sitruunamehua
Suolaa ja mustapippuria
Raasta kurkku ja purista ylimääräinen neste käsin pois ja lisää kurkku jogurtin joukkoon. Lisää myös puristettu valkosipuli sekä hienonnettu minttu sekä sitruunamehu. Mausta ja laita jääkaappiin maustumaan.


Salsa criolla:
1 pieni punasipuli
1 kevätsipulinvarsi
1 valkosipulinkynsi
2 rkl limetinmehua
1/2 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria
1 suippopaprika
1 iso tomaatti
2 rkl lehtipersiljaa
3 rkl hyvää oliiviöljyä
Kuori sipuli ja valkosipuli ja silppua kaikki sipulit. Laita ne kulhoon ja purista limen mehu päälle. Lisää suola sekä pippuri ja sekoita. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi se. Kuutioi myös tomaatti. Hienonna lehtipersilja ja lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita.


Parsaa pekonilla ohjeen olen julkaissut jo aiemmin, siihen linkki sinulle tässä https://www.psrakastanruokaa.fi/?p=2006


Parmesaani-kermaperunat:
2 kg kiinteitä perunoita
7 dl ruokakermaa
3 laakerinlehteä
Pieni nippu tuoretta timjamia
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 tl muskottipähkinäjauhetta
Suolaa, mustapippuria ja voita
40 g parmesanraastetta (tai valmista parmesaani murua)
Lämmitä uuni 200 C. Laita mausteet kattilaan ja lisää ruokakerma. Lämmitä hiljalleen kiehuvaksi. Kun ruokakerma kiehuu, ota pois liedeltä ja jätä tekeytymään.

Kuori ja viipaloi perunat, mieluiten mandoliinilla ohuiksi. Voitele iso vuoka voilla ja levitä perunat vuokaan. Lisää parmesaania hieman joukkoon ja sekoita. Siivilöi mausteet ruokakermasta ja kaada ruokakerma perunoiden päälle. Lisää loput parmesaanit perunoiden päälle.

Laita folio perunoiden päälle, mutta jätä yksi kulma hieman auki, jotta höyry pääsee ulos. Paista perunoita noin 50 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Kokeile välillä haarukalla.
Jos haluat väriä perunoihin, ota lopuksi folio pois ja kypsennä hetki keskitasolla. Anna perunoiden tekeytyä hetki ennen tarjoilua.

Mangorahka 4:lle:
250 g rahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl sitruunankuorta
1 kypsä mango
1 dl suomalaisia pakastevadelmia
2 dl marenkia rouhittuna
Ota pakastevadelmat jo aiemmin huoneenlämpöön tai jääkaappiin sulaamaan. Sekoita rahka ja sokeri yhteen. Raasta sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja lisää rahkaan. Murskaa marengit kevyesti. Kuori ja leikkaa mango pieniksi paloiksi. Yhdistä ainekset vuorotellen kauniisiin tarjoiluastioihin. Tarjoa heti, marenki ei odota.

