Juhlistimme Isänpäivää ruuan merkeissä jo lauantaina, koska sunnuntai on lätkän puolesta niin hektinen, ettei pitkälle ruokailulle jää kunnolla aikaa. Tein alkuruuaksi mustajuurikeittoa. Mustajuuri on todella hyvä, esimerkiksi juuri keitossa, mutta silti harvemmin tulee sitä käytettyä. Juuret ovat melko multaiset ja suosittelen heittämään ne jo kaupassa johonkin pussiin, muuten multaa on ihan joka paikassa. Keittoa vahvisti tällä kertaa pekoni, koska pancettaa en niin saanut niin Citymarketista kuin K-Supermarketistakaan. Sama juttu siis kuin Burratan kanssa. Mutta pekoni toimi silti ihan hyvin. Lisäksi paahdoin päälle myös leivänmuruja. Ohje on myös uusimmasta Glorian Ruoka&Viini lehdestä (09/2018). Kuopus ei keitosta liiemmin innostunut, mutta esikoinen söi hänenkin lautasellisensa. Tein keittoa puolikkaan annoksen Glorian Ruoka&Viini ohjeesta, koska mustajuurta myydään 500g pakkauksessa, enkä ollut kirjoittanut ostoslistaan kuin ”mustajuuri”. Katoin pöytään miehen perintöastiat, koska oli juhlan aika. Tiesi tosin käsitiskiä ruuan jälkeen, kun lautasissa on kultareunukset, mutta menköön tuo sitten iltapuhteena.
Ohje:
pieni annos neljälle
500 g mustajuurta
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
4 dl vettö
1 kasvisliemikuutio
1 dl ruokakermaa
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
Lisäksi:
vettä 1 l ja 2 rkl sitruunan mehua
1/2 pakettia pekonia
1 viipale maalaisleipää
Mittaa kulhoon vesi ja sitruunanmehu. Kuori ja viipaloi mustajuuret ja laita sitruunaveteen tummumisen estämiseksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota valkosipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää vesi ja liemikuutio, anna kiehahtaa. Lisää mustajuuret ja keitä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää ruokakerma keittoon ja anna kiehahtaa. Mausta pippurilla ja tarpeen vaatiessa suolalla. Paloittele pancetta/pekoni. Paista rapeaksi. Nosta paperille ja anna rasvan imeytyä. Kun lihat ovat jäähtyneet, murusta. Murustele myös maalaisleipä ja paista pekonin rasvassa. Jaa keitto lautasille, koristele pekonilla, leivänmuruilla ja halutessasi tuoreilla yrteillä.
2 Comments
Pia
Nyt kun tekee kotosalla töitä jo kolmatta viikkoa, niin ruokaa saa olla kokoajan tekemässä. Tämä mustajuurikeitto oli mainio lounasruoka! Pekonia ei ollut, mutta ensi kerralla sitten. Oikein maukas!
Johanna
Kiva kuulla! Arkena sopii varmasti hyvin ilman pekoniakin 🙂