Vietimme viikonloppuna kuopuksen syntymäpäiviä. Pojat saavat aina valita teeman, jonka ympärille rakennan juhlat, koristelun, ruuan sekä kakun. Joka vuosi he ovat yllättäneet äitinsä mielikuvituksellaan, niin myös tänäkin vuonna. Kuopuksemme on tällä hetkellä todella ihastunut koiriin ja valiksi siksi teemaksi Shiban. Shiba on japanilainen koira, joten hain ruokaan inspiraatiota japanista.
Ruokapöydässä minulla oli sankarin juhlijoita 18 henkeä, joista neljä oli lapsia. Alkuun söimme itseoikeutetusti sushia, koska se on yksi kuopuksemme ehdottomista lempiruuista ja nimenomaan lohinigirejä. Mieheni teki alkuruokapöytään myös lohipastramia ja kalaa syömättömille tarjolla oli edamame-papuja. Sushit haimme lähellämme olevasta Osaka sushista, vahva suositus!
Pääruuaksi löysin japanilaisen donburin, joka toimi juhlissa todella hyvin. Jokainen sai koota oman lautasensa omien mieltymystensä mukaan. Pohjalle tuli sushiriisiä, siihen päälle kanan sisäfileitä, itsetehtyä teriyaki-kastiketta sekä kasviksia kuten avocadoa, porkkanasuikaleita, kevätsipulia, korianteria sekä paahdettuja seesaminsiemeniä. Kasvisruokailijat söivät kanan sijasta tofua. Ruoka oli helppo valmistaa, vaikka ruokalijoita oli monta ja se maistui kaikille todella hyvin! Ohjeen löysin K-Ruoka resepteistä. Mukailin sitä hieman oman makuni mukaan.
Taas, kuten aina juhlissa, keskityin enemmän emännöimiseen kuin kuvaamiseen, joten pahoitteluni, että kuvia on vain muutama. Onneksi sisareni auttoivat kuvaamisessa, siksi kuvia on edes se muutama…
Donburi:
1 rs broilerin sisäfileitä
Marinadi: 2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl seesamiöljyä, 1 rkl riisiviinietikkaa, mustapippuria ja suolaa
Teriyaki-kastike:
2 valkosipulinkynttä
1 dl soijakastiketta
2 rkl miriniä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl ruokosokeria
1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 dl vettä
2 tl maissitärkkelystä
Lisäksi:
300 g sushiriisiä
2 porkkanaa
2-3 kevätsipulia
1 avocado
1/2 ruukkua korianteria
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 lime neljään osaan leikattuna
Valmista marinadi ja anna broilerin fileiden marinoitua vähintään 30 minuuttia, mieluiten yön yli.
Valmista seuraavaksi teriyaki-kastike. Kuori ja hienonna valkosipulit. Mittaa soija, mirin, riisiviinietikka, seesamiöljy, ruokosokeria sekä inkivääri ja valkosipulit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia. Sekoita vesi ja maissitärkkelys ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä. Voit lämmittää kastiketta hieman juuri ennen tarjoilua.
Valmista sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Muista huuhdella riisi niin kauan, kunnes vesi on kirkasta. Lisää valmiiseen riisiin riisiviinietikkaa, kuten ohjeessa sanotaan.
Kuori porkkanat ja suikaloi ne pitkiksi nauhoiksi kuorimaveitsellä. Silppua kevätsipulit sekä paahda seesaminsiemenet kevyesti. Kuori ja paloittele avocado sekä hienonna korianteri. Laita kasvikset tarjoiluastioihin. Viipaloi liem ja seta tarjolle.
Grillaa tai paista broilerin fileet kypsiksi. Laita riisi ja fileet tarjolle pöytään. Broilerin fileet voit korvata tofulla, jos haluat kasvisversion.
Jokainen voi valmistaa oman annoksensa oman mieltymyksensä mukaan aloittaen riisillä ja broilerilla ja lisäten sitten päälle mikä kaikki tarjolla olevasta itselle maistuu.