Aasia,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Lisuke,  Nuudeli

Shao kao eli kiinalainen grilli-ilta

Poikien lätkät pitivät meidät tiukasti kotona niin välipäivät kuin Uuden vuoden jälkeiset vapaatkin. Se mahdollisti kuitenkin iltaruokaan panostamisen. Kesän 2019 Ruoka&Viini lehdessä oli herkullisen näköisiä kiinalaisia grilliruokia, mutta niiden kaikkia raaka-aineita ei saa tavallisista ruokakaupoista, joten nyt viimein oli syytä lähteä pitkästä aikaa Hakaniemen ja Kallion etnisiin ruokakauppoihin. Kävimme Kalliossa kiinalaisessa ruokakaupassa, jossa en ole ennen käynyt. Sieltä sain kaikki puuttuvat ainekset eli mustan riisiviinietikan sekä rapean chilitahnan. Jatkoimme kuitenkin vielä Hakaniemen Jiahe Asian Markettiin ja sieltäkin tarttui mukaan jos mitä kastikkeita ja nuudeleita.

Ostokset etnisistä ruokakaupoista

Menumme koostui mäiskitystä kurkkusaatista-kyllä, kurkku mäiskittiin lihanuijalla tuusannuuskaksi- grillatusta munakoisosta, jättikaslerpihvistä sekä nuudelisalaatista. Kaslerin laitoin marinoitumaan edellisenä iltana, koska vähimmäis marinoitumisaika on 12 tuntia. Ruoka valmistui nopeasti, koska kaikki mitä piti tehdä oli sekoittaa kastikkeet, grillata sekä keittää nuudelit. Olin varovainen uuden rapean chilitahnan kanssa, mutta ruoka ei ollut lainkaan liian tulinen. Kaikista tulisin oli itse asiassa kurkkusalaatti, johon tuli kuivattua chiliä. Se oli itse asiassa todella tulista, vaikka poistin siemenetkin. Munakoisot olivat erittäin herkullisia maapähkinäisen kastikkeen kera ja nuo Lidilin ohuet munakoisot toimivat todella hyvin, uskoisin että jopa paremmin kuin tavalliset paksut munakoisot. Ainoastaan lihan teen ensi kerralla toisin. Olen käyttänyt kassleria nyhtöpossuun, mutta ensi kerralla kun teen tätä ruokaa-javarmuudella teen uusiksi-laitan mielummin lihan porsaan sisäfileestä. Pojille laitoin nuudelia myös ilman kastiketta, mutta varsinkin esikoinen piti hieman tulisesta nuudelinkastikkeesta erittäin paljon.

Nuudelisalaatti, jättikasslerpihvi, grillatut munakoisot sekä mäiskitty kurkkusalaatti

Ohje grillattu jättikasslerpihvi:

700 g porsaan kassleria

1 rkl inkivääriä hienonnettuna

2-3 valkosipulinkynttä

4 rkl soijakastiketta

2 rkl hummerifondia

2 rkl hunajaa

2 tl (ruokokide)sokeria

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

1 tl chilijauhetta

4 rkl seesamiöljyä

Leikkaa kasslerpala auki yhdeksi isoksi pihviksi. Kuori inkivääri ja valkosipuli ja hienonna ne huhmareessa. Lisää soija, hummerifondi, hunaja sekä mausteet. Sekoita tahnaksi. Lisää öljy. Hiero tahna lihaan ja kääri sen jälkeen liha rullalle ja laita se kelmuun ja jääkaappiin marinoitumaan vähintään 12 tunniksi.

Marinadi huhmareessa
Kassler marinadissa ja kelmuun pakattuna

Ota liha ajoissa jääkaapista ennen grillaamista. Grillaa liha kypsäksi 2 minuutin välein käännellen. Leikkaa kypsä liha parin sentin levyisiksi suikaleiksi. Jos epäilet kypsyyttä. Leikkaa suikaleiksi ja grillaa kypsäksi suikaleina.

Ohje nuudelisalaatille:

2 valkosipulinkynttä

2 tl inkivääriä hienonnettuna

3 rkl soijakastiketta

2 rkl rapeaa chilitahnaa (Laoganma Crispy Chili in oil)

2 rkl mustaa riisiviinietikkaa (Chinkiang Vinegar)

1 rkl seesaminöljyä

3 tl sichuanpippuriöljyä tai 3 tl seesaminöljyä ja 1/2 tl murskattuja sichuaninpippureita

2 tl sokeria

Tuoretta koroanteria

300g nuudelia

Kuori ja hienonna valkosipulut sekä inkivääri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Keitä nuudeli ohjeen mukaan. Valuta. Laita kastiketta muutama ruokalusikallinen tarjoiluastian pohjalle. Laita nuudelit tarjoiluastiaan. Lusikoi loppu kastike nuudelien päälle ja koristele tuoreella korianterin silpulla.

Nuudelin kastike
Musta riisiviinietikka ja rapea chilitahna

Ohje mäiskitylle kurkkusalaatille:

2 kurkkua

3 valkosipulinkynttä

2 kuivattua chiliä

1 1/2 rkl hunajaa

5 rkl valkoista riisiviinietikkaa

2 tl suolaa

Paloittele kurkut kolmeen osaan. Laita kurkut pussiin ja mäiski niitä lihanuijalla tai vastaavalla kunnes ne ovat tuusanmuuskana.

Kurkkujen nuijinta

Murskaa valkosipulinkynnet ja chili. Poista chilistä siemenet. Sekoita ne muiden ainesten kanssa kastikkeeksi. Lisää kurkut kastikkeen joukkoon ja anna niiden maustua hetki kylmässä.

Ohje grillatulle munakoisolle:

2 munakoisoa

3 rkl soijakastiketta

2 rkl mustaa riisiviinietikkaa

2 tl maapähkinävoita(esim Urtekram Peanut butter smooth)

2 tl (ruokokide)sokeria

1 1/2 rkl rapeaa chilitahnaa

1/2 tl hummerifondia

1 rkl seesaminöljyä

Laita soija, riisiviinietikka, maapähkinävoi ja sokeri lasipurkkiin. Sulje kannella ja ravista kunnes maapähkinävoi on sekoittunut. Lisää tämän jälkeen muut ainekset ja ravista vielä kunnolla.

Kastike ja Lidilin ohuet munakoisot

Puolita munakoisot tai jos käytät paksumpia munakoisoa, leikkaa ne noin neljäksi viipaleeksi. Grillaa ne kypsiksi molemmin puolin, 10 minuutin ajan. Laita munakoisot tarjouluastiaan ja valuta kastike päälle.

Kiinalainen grilli-ilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *