Vielä oli jäljellä yhdet kummit, jotka tulivat tapaamaan poikia ennen joulua sekä vaihtamaan paketteja. Takana oli pitkä työpäivä sekä hallikuskausta niin Malmille kuin Nordiksellekin. Pääsin vasta puolenyön jälkeen selailemaan Glorian ruoka & viini lehtiä ja etsimään sopivaa tarjottavaa arki-iltaan, joka valmistuisi helpoisti, olisi kuitenkin jotain arjesta poikkevaa ja toimisi myös gluteiinittomana.
Pasta primavera on tietysti kevät pasta ja raaka-aineet suosivat kevätkautta, mutta nyt se valikoitui myös joulukuun pöytään, koska halusin testata pastan, se valmistuisi nopeasti, maistuisi varmuudella kaikille ja uni alkoi painaa jo kahden lehden jälkeen luomia. Munakoisoa minulla oli myös valmiina ja se piti käyttää pois ennen joulua, joten munakoisolevite pääsi myös kokeiluun ja ai että se oli hyvää! Olen aimminkin tehnyt munakoisolevitettä, mutta silloin se oli pääosin munakoisoa ja todella mautonta. Olenkin kirjoittanut sen ohjeen viereen mautonta. Tämä oli kuitenkin kreikkalainen levite, jolloin mukaan tuli myös fetaa ja tuoretta oreganoa, jotka antoivat todella hyvää makua muuten melko miedolle munakoisolle.
Mascarpone vaahdossa oikaisin oikein kunnolla, enkä keitellyt puolukkakiisseliä, vaan käytin kaupan valmista smoothieta ja se toimi arki-iltana aivan riittävän hyvin. Kylmä glögimocktail puhutteli minua heti, kun näin sen ohjeen Pirkka reseptiliitteessä. Kaikki muut ohjeet löytyivät Glorian ruoka & viinistä. Mocktailista tuli todella kaunis, siinä on niin jouluiset värit ja vaikka yksi ainesosa on alkoholiton omenasiideri, se maistui myös miehille, koska glögi sekä lime laskivat juoman makeutta. Suosittelen lämpimästi, jos etsit joulunaikaan perinteiselle glögille vaihtelua!

Kylmä glögimocktail 2 annosta:
1 dl glögiä (vaikka Blossa Glögg alkoholiton)
1 limetti
2 dl alkoholitonta omenasiideriä (vaikka Happy Joe)
Jäitä
1 rkl puolukoita/karpaloita
2 rosmariininoksaa
2 tl tomusokeria
Laita lasiin 2-3 jääpalaa. Puolita lime ja purista laseihin. Lisää glögi ja omenasiideri. Sekoita. Siivilöi rosmariininoksalle tomusokeria. Laita rosmariininoksa ja puolukat/karpalot lasiin. Tarjoa heti.

Pasta primavera:
400 g täysjyväspaghettia
4 kananmunaa
2 rkl voita
1 tl suolaa
Kastike:
150 g tuore sokeriherneitä (vaikka Pirkka)
100 g pikku parsaa
80 g parmankinkkua
50 g voita
3 rkl kuohukermaa (käytä kuohukermaa, älä ruokakermaa)
1/2 dl vastaraastettua parmesania
1/2 dl vastaraastettua pecorinoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 ruukkua lehtipersiljaa
1 oksa kevätsipulia
Kiehauta kattilallinen suolattua vettä. Lisää parsat ja sokeriherneet veteen. Anna kiehua 2 minuuttia. Kaada siivilään ja laske päälle kylmää vettä. Leikkaa suupalan kokoisiksi. Leikkaa myös kevätsipuli silpuksi. Leikkaa myös kinkku suupaloiksi.

Valmista kastike. Sulata voi pannulla. Lisää juusto ja kerma joukkoon. Sekoittele ja anna juuston sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä odottamaan ja lämmitä uudelleen, kun pasta on valmista.
Keitä spaghetti runsaasti suolatussa vedessä ja paista samaan aikaan kananmunat häränsilmiksi. Valuta kypsä pasta ja sekoita joukkoon kastike, kevätsipuli, parsa ja herneet sekä halutessasi myös kinkku. Lisää suolaa häränsilmien valkuaiselle, jätä keltuaiset valuviksi. Annostele pasta lautasiin, lisää häränsilmät ja lisää päälle vastaraastettua parmesaania ja lehtipersiljaa.


Munakoisolevite:
n 100 g munakoisoa
2 rkl sitruunanmehua
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/4 tl kanelia
1/2 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 – 1 dl hienonnettua fetajuustoa
1 tl suolaa
Mustapippuria myllystä
Pane uuni lämpenemään 200C. Huuhtele munakoisot ja laita ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Pistele niihin haarukalla reikiä. Paahda munakoisoja uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
Anna jäähtyä ja kuori munakoisot. Kuori irtoaa melko helposti suikaleina. Silppua munakoisot karkeiksi kuutioiksi ja laita tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi.


Lisää tehosekottimeen sitruunan mehu, öljy, silputtu valkosipuli, oregano sekä kaneli ja aja samettisen tasaiseksi.

Siirrä tahna kulhoon, lisää jogurtti sekä murustettu feta, suola ja pippuri. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa mieluiten muutama tunti. Tarjoa grillatun tai paahdetun leivän kanssa.


Mascarponevaahto 6 annosta:
250 g mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
1/2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl lakritsijauhetta
Ripaus suolaa
1 1/2 dl hedelmäsmoothieta (ei jogurttipohjaista)
1 Daim
Vaahdota mascarpone ja kerma sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Mausta.

Pane mousse pursotinpussiin ja pursota tarjoiluastioihin. Peitä astiat ja säilö viileässä tarjoiluun asti.

Ota mascarponevaahdot viileästä. Jaa smoothie astioihin ja laita pälle Daim muruja. Tarjoa heti.

