Jälkiruoka,  Jouluinen ruoka,  Juhlat,  Juomat,  Liha,  Lisuke,  Pasta

Kylmä glögimocktail, pasta primavera, munakoisolevite sekä mascarponevaahto

Vielä oli jäljellä yhdet kummit, jotka tulivat tapaamaan poikia ennen joulua sekä vaihtamaan paketteja. Takana oli pitkä työpäivä sekä hallikuskausta niin Malmille kuin Nordiksellekin. Pääsin vasta puolenyön jälkeen selailemaan Glorian ruoka & viini lehtiä ja etsimään sopivaa tarjottavaa arki-iltaan, joka valmistuisi helpoisti, olisi kuitenkin jotain arjesta poikkevaa ja toimisi myös gluteiinittomana.

Pasta primavera on tietysti kevät pasta ja raaka-aineet suosivat kevätkautta, mutta nyt se valikoitui myös joulukuun pöytään, koska halusin testata pastan, se valmistuisi nopeasti, maistuisi varmuudella kaikille ja uni alkoi painaa jo kahden lehden jälkeen luomia. Munakoisoa minulla oli myös valmiina ja se piti käyttää pois ennen joulua, joten munakoisolevite pääsi myös kokeiluun ja ai että se oli hyvää! Olen aimminkin tehnyt munakoisolevitettä, mutta silloin se oli pääosin munakoisoa ja todella mautonta. Olenkin kirjoittanut sen ohjeen viereen mautonta. Tämä oli kuitenkin kreikkalainen levite, jolloin mukaan tuli myös fetaa ja tuoretta oreganoa, jotka antoivat todella hyvää makua muuten melko miedolle munakoisolle.

Mascarpone vaahdossa oikaisin oikein kunnolla, enkä keitellyt puolukkakiisseliä, vaan käytin kaupan valmista smoothieta ja se toimi arki-iltana aivan riittävän hyvin. Kylmä glögimocktail puhutteli minua heti, kun näin sen ohjeen Pirkka reseptiliitteessä. Kaikki muut ohjeet löytyivät Glorian ruoka & viinistä. Mocktailista tuli todella kaunis, siinä on niin jouluiset värit ja vaikka yksi ainesosa on alkoholiton omenasiideri, se maistui myös miehille, koska glögi sekä lime laskivat juoman makeutta. Suosittelen lämpimästi, jos etsit joulunaikaan perinteiselle glögille vaihtelua!

Pasta primavera ja munakoisolevite

Kylmä glögimocktail 2 annosta:

1 dl glögiä (vaikka Blossa Glögg alkoholiton)

1 limetti

2 dl alkoholitonta omenasiideriä (vaikka Happy Joe)

Jäitä

1 rkl puolukoita/karpaloita

2 rosmariininoksaa

2 tl tomusokeria

Laita lasiin 2-3 jääpalaa. Puolita lime ja purista laseihin. Lisää glögi ja omenasiideri. Sekoita. Siivilöi rosmariininoksalle tomusokeria. Laita rosmariininoksa ja puolukat/karpalot lasiin. Tarjoa heti.

Kylmä glögimocktail

Pasta primavera:

400 g täysjyväspaghettia

4 kananmunaa

2 rkl voita

1 tl suolaa

Kastike:

150 g tuore sokeriherneitä (vaikka Pirkka)

100 g pikku parsaa

80 g parmankinkkua

50 g voita

3 rkl kuohukermaa (käytä kuohukermaa, älä ruokakermaa)

1/2 dl vastaraastettua parmesania

1/2 dl vastaraastettua pecorinoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria myllystä

1/2 ruukkua lehtipersiljaa

1 oksa kevätsipulia

Kiehauta kattilallinen suolattua vettä. Lisää parsat ja sokeriherneet veteen. Anna kiehua 2 minuuttia. Kaada siivilään ja laske päälle kylmää vettä. Leikkaa suupalan kokoisiksi. Leikkaa myös kevätsipuli silpuksi. Leikkaa myös kinkku suupaloiksi.

Parsat ja sokeriherneet

Valmista kastike. Sulata voi pannulla. Lisää juusto ja kerma joukkoon. Sekoittele ja anna juuston sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä odottamaan ja lämmitä uudelleen, kun pasta on valmista.

Keitä spaghetti runsaasti suolatussa vedessä ja paista samaan aikaan kananmunat häränsilmiksi. Valuta kypsä pasta ja sekoita joukkoon kastike, kevätsipuli, parsa ja herneet sekä halutessasi myös kinkku. Lisää suolaa häränsilmien valkuaiselle, jätä keltuaiset valuviksi. Annostele pasta lautasiin, lisää häränsilmät ja lisää päälle vastaraastettua parmesaania ja lehtipersiljaa.

Pasta primavera
Pasta primavera

Munakoisolevite:

n 100 g munakoisoa

2 rkl sitruunanmehua

1/2 dl hyvää oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

1/2 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna

1/4 tl kanelia

1/2 dl kreikkalaista jogurttia

1/2 – 1 dl hienonnettua fetajuustoa

1 tl suolaa

Mustapippuria myllystä

Pane uuni lämpenemään 200C. Huuhtele munakoisot ja laita ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Pistele niihin haarukalla reikiä. Paahda munakoisoja uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Anna jäähtyä ja kuori munakoisot. Kuori irtoaa melko helposti suikaleina. Silppua munakoisot karkeiksi kuutioiksi ja laita tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Paistetut munakoisot
Kuoritut munakoisot

Lisää tehosekottimeen sitruunan mehu, öljy, silputtu valkosipuli, oregano sekä kaneli ja aja samettisen tasaiseksi.

Munakoisotahnan ainekset tehosekoittimessa

Siirrä tahna kulhoon, lisää jogurtti sekä murustettu feta, suola ja pippuri. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa mieluiten muutama tunti. Tarjoa grillatun tai paahdetun leivän kanssa.

Munakoisotahna
Paahdettua Vaasanin Maku leipää munakoisotahnalle

Mascarponevaahto 6 annosta:

250 g mascarponejuustoa

2 dl vispikermaa

1/2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl lakritsijauhetta

Ripaus suolaa

1 1/2 dl hedelmäsmoothieta (ei jogurttipohjaista)

1 Daim

Vaahdota mascarpone ja kerma sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Mausta.

Mascarponevaahdon valmistus

Pane mousse pursotinpussiin ja pursota tarjoiluastioihin. Peitä astiat ja säilö viileässä tarjoiluun asti.

Mascarponevaahto menee hetkeksi peiteltynä viileään

Ota mascarponevaahdot viileästä. Jaa smoothie astioihin ja laita pälle Daim muruja. Tarjoa heti.

Mascarponevaahdot
Paikallisolutta miehille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *