Torstain Hesarista pitää ehtiä lukea ainakin Ruoka Torstai, jos muuten päivä on liian kiireinen lehden lukuun. Olen säästänyt sieltä lukemattomia ohjeita ja melkein järjestäin kaikki kokeilut ovat jääneet vakiokäyttöön. Tosin useimmat ohjeet, eivät ole mitään yksinkertaisia arkiruokia, vaan ennemminkin viikonlopun herkutteluhetkiä.
Tämän ohjeen olin repäissyt säästöön vuoden 2017 heinäkuulta ja ruoka pääsi vasta nyt ensi kertaa kokeiluun. Marinadia tehdään ohjeessa iso annos ja puolet siitä keitetäänkin siirappimaiseksi kastikkeeksi. Kastike maistui aivan taivaalliselta. Tuore ananas grillattiin sellaisenaan ja chilinen kurkkusalaatti antoi mukavasti potkua annokseen.
Ohje:
2 valkosipulinkynttä
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 dl ananasmehua
1 dl ketsuppia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 dl soijakastiketta
400 g possun sisäfileetä
1 tuore ananas
1 rkl oliiviöljyä
1/4 ruukkua lehtipersiljaa
Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä valkosipuli raastetun inkiväärin, ananasmehun, ketsupin, sokerin sekä soijakastikkeen kanssa. Sekoita. Säästä puolet kastikkeeseen ja yhdistä loput viipaloidun possunfileen kanssa. Sekoita marinadi kunnolla fileen kanssa.
Laita loppu marinadi kattilaan ja keitä miedohkolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kastike on siirappimaista.
Kuori ananas ja leikkaa siivuiksi. Laita ananaksen päälle hiven oliiviöljyä. Grillaa ananas kauniin väriseksi. Grillaa myös possun fileen palat. Varo polttamasta possuja, koska marinadissa on melko runsaasti sokeria.
Laita possun file ja ananas tarjolle. Leikkaa possun fileen päälle hieman lehtipersiljaa. Tarjoa kastike erikseen.
Ohje kurkkusalaatille:
1 kurkku
1 mieto punainen chili
1 1/2 dl vettä
3/3 dl (ruokokide)sokeria
1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 tl suolaa tai soijakstiketta
Muutama lehti tuoretta korianteria
Kuori kurkku raidalliseksi. Viipaloi kurkku. Silppua chili siemenet poistettuna. Yhdistä vesi, sokeri, etikka ja suola. Sekoita kastiketta kunnes sokeri liukenee. Yhdistä, kurkkuviipaleet, chili ja kastike ja laita maustumaan viielään ainakin 15 minuutiksi. Ripottele päälle silputtua korianteria juuri ennen tarjoilua.