Broileri,  Juhlat,  Lisuke

Lyonin kana

Tämä Glorian ruoka ja viini lehden ohje on nyt tullut niin monessa kohdassa vastaan, että pakko sitä oli itsekin kokeilla. Myös pataruuat näin iltojen kylmetessä ja pimeyden vallatessa maailman alkavat tuntumaan erittäin hyviltä viikonloppuruoka vaihtoehdoilta.

Lyönin kana oli varsinkin vanhempien makuun, mutta maistui pojille myös. Terttutomaattien ohjeen olen jakanut jo aiemminkin, mutta tässä se vielä uusiksi.

Lyonin kanaa

Ohje:

1 pkt broilerin rintafileetä

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria myllystä

2 rkl + 2 rkl voita

1 1/2 dl punaviinietikkaa

6 valkosipulinkynttä

1 laakerinlehti

1 1/2 dl kanalientä

2 rkl tomaattipyrettä

200 g ranskankermaa

1/2 ruukkua rakuunaa

Lisäksi:

1/2 ruukkua rakuunaa

Pitkäjyväistä riisiä

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 225 C. Silppua valkosipulinkynnet. Levitä fileet leikkuulaudalle ja mausta suolalla ja mustapippurilla molemmin puolin.

Paista fileet voissa molemmin puolin. Lisää loppu voi ja viinietikka ja anna sihahtaa. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja laakerinlehti. Laita pata uuniin ilman kantta 20 minuutiksi.

Viinietikka sihahtaa pois

Ota pata pois uunista ja siirrä broilerinfileet toiseen astiaan. Lisää pataan kanaliemi ja tomaattipyre. Keitä kastiketta liedellä, kunnes siitä on jäljellä vain puolet. Lisää ranskankerma, silputtu rakuuna ja myös broilerinfileet takaisin pataan. Laita pata takaisin uuniin ilman kantta ja anna paistua siellä 35 minuuttia. Ota pata uunista, tarkista broilerien kypsyys ja koristele silputulla rakuunalla.

Kastikkeen valmistus
Lyonin kana riisillä ja terttutomaateilla

Ohje terttutomaateille:

500 g kirsikkatomaattia (terttu, vaikka Pirkka)

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl sormisuolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl kuivattua basilikaa

1 rkl balsamiviinietikkaa

Huuhtele terttutomaatit. Valuta ja nosta voideltuun uuuninvuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuuta tomaattien päälle. Paahda tomaatteja uunissa 200 C 20 minuutin ajan.

Tomaatit valmiina uunin
Lyonin kanaa ja paahdettuja terttutomaatteja

4 Comments

  • Kimmo Hakanen

    Usein olen tätä Lyonin herkkua valmistanut ja nyt päätin kokeilla ohjettasi, koska kanan lihana käytit rintafileitä. Yleensä suositaan koipi-reisipaloja, joissa on lihan maku hieman erilainen. No tästä ei kuitenkaan jää mitään luita, joten kaikki menee. Aikalailla ovat samanlaisia herkkuohjeita, mutta sinun oli tässä mukava poikkeus.

    Mustapippurit hienonsin huhmareessa karkean merisuolan kanssa. En yleensä käytä jodioitua suolaa, vaan tätä merisuolaa tai muuta kiteistä suolaa. Niissä on maku parempi.

    Kiitos ohjeesta ! 👍

    • Johanna

      Hei, kiva kuulla! Lasten kanssa syödessä nuo rintafileet ovat usein helpompia, siksi niitä tulee usein suosittua. Mustapippurit huhmareessa kuullostavat vähintään yhtä hyviltä kuin myllystä tulleet, jolleivat jopa paremmilta.

      • Kimmo Hakanen

        Terveiset mökiltä tuulisen Vuohijärven rannalta. Vaimolla alkaa tänään neljän (!) viikon kesäloma, ja lomanaloittajaisherkuksi päätin jälleen valmistaa reseptisi mukaista Lyonin kanaa meille sekä kirsikkaterttutomaatteja ja basmatiriisiä.
        Koska on kevätaika vielä niin laitoin kaksi uutta kevätsipulia pilkottuna varsineen valkosipulien kanssa samaan aikaan pataan. Hyvin sopii sekin tähän ruokaan.

        Toivotan sinulle ja blogisi lukijoille aurunkoista ja herkullista kesää!

        • Johanna

          Olipa mukava viesti perjantaille! Lyonin kana on kyllä todella hyvä ohje ja varmasti sopi sipulit joukkoon! Itsekin nappasin niitä eilen kaupasta mukaan, vaikken edes tiedä mihin käytän, niin hyviltä näyttivät, salaattiin varmaan tai kastikkeen joukkoon vain kuten sinäkin! Mukavaa viikonloppua ja vaimolle rentouttavaa lomaa!
          Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *