Juhlat,  Liha,  Lisuke,  Pasta,  Salaatti

Le Gruyére spaghetti parmankinkulla ja viikunoilla

”Kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics””

Meillä oli yksi lauantai taas hyvin lätkän täyteinen, ja pojat halusivat lätkäkavereitaan meille myös treenien jälkeen kylään ja hallilla ollessa päätimme, että olisi mukavaa myös aikuisten kesken istua hetki yhdessä rupatellen muuallakin kuin jäähallin kahviossa. Nykyään on paljon lehdissä juttuja, miten ihmiset eivät enää spontaanisti kyläile ja osasyy tähän saattaa olla, että rima tarjottavista ja kodin siisteydestä nostetaan hyvin korkealle. Ystävyyssuhteet ja sosiaaliset tapahtumat parantavat kuitenkin elämänlaatua ja niitä ei tulisi jättää tekemättä kummastakaan edellä mainitusta syystä.

En ole itse malliesimerkki spontaaniudesta, mutta välillä pääsen yllättämään itsenikin. Siispä kutsuin ystäväperheen meille treenien jälkeen syömään. Meillä on samanikäiset veljekset ja aikuisetkin ovat ystäviä keskenään, joten ajattelin että tämä lauantai-iltapäivä vietetäänkin yhdessä heidän kanssaan kuin jokainen kotona hallikierroksen jälkeen huilaten.

Minulle jäi reilu tunti järjestellä kotia ja aloittaa ruuan esivalmistus. Olen myös oppinut joustamaan siinä, että ruuan pitäisi olla valmiina kun vieraat saapuvat, ruuan voi aivan mainiosti tehdä myös yhdessä loppuun. Meillä häärää keittiössä itseni lisäksi niin mies kuin välillä pojatkin ja vierailevia kokkaajiakin. Kerran ex tempore kyläily eteni niin, että ystäväperheemme mies valmistikin heidän perheelle suunnitellun pääruuan meillä meille kaikille kahdeksalle ja itse tein vain lisukkeet. Toimi erittäin hyvin näinkin!

Ruuan piti maistua sekä aikuisille että ala-asteikäiselle neljälle pojalle, joten pasta valikoitui heti pääraaka-aineeksi. Minulla oli yhteistyö odottamassa Le Gruyére juuston ja Annan kanssa ja päätin, että tätä varten valmiiksi miettimäni ruoka toimisi varmasti meidän kahdeksan nälkäisen ruokailijan kanssa. Spaghetti maistuu kaikille lapsista aikuisiin ja olen aiemminkin tarjonnut eri ohjeella paahdettua parmankinkkua pastan kera ja se on aina maistunut myös lapsille. Tätä ohjetta päätin jalostaa hieman myös kauden hedelmällä eli viikunalla ja sen saisi helposti poistettua annoksesta, jos lapset eivät viikunaa haluaisikaan syödä.

Lisukkeiksi tein salaatin ja bruschetta leipiä. Katoin pöytään tavalliset pasta lautasemme, mutta laitoin tällä kertaa kangasservetit kauniilla servettirenkailla, enkä todellakaan ehtinyt silittää servettejä….Kauniin rustiikkeja olivat ryppyisinä!

Pasta maistui kaikille todella hyvin, sekä lapsille että aikuisille. Isommat pojat maistoivat jopa viikunoita, ei tullut hittiä viikunoista, mutta ei hutiakaan, söivät ne silti!

Salaatti on Jamie Oliverin ohje, jota olen tehnyt aiemminkin ja tiesin sen maistuvan myös lapsille, vaikka onkin pinaattipohjainen, lapset eivät pinaattia edes huomanneet. Söivät salaatin salaattina.

Le Gruyére spaghetti Parmankinkulla ja viikunoilla

Ohje:

500 g täysjyvä spaghettia

7-10 salottisipulia

3 valkosipulinkynttä

Voita

65-85 g raastettua Le Gruyére AOP juustoa (12 kk Reserve)

1/2 ruukkua silputtua basilikaa

1/2 ruukkua silputtua lehtipersiljaa

4 tuoretta viikunaa

1 pkt parmankinkkua (70g)

Lisäksi pöytään:

Raastettua Le Gruyére AOP juustoa ja mustapippuria myllystä

Silppua sipulit pieneksi.

Salottisipulit ja valkosipulit

Laita uuni lämpenemään 200 C. Asettele parmankinkut pellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 5-7 minuuttia, jäähdytä ja murenna.

Parmankinkku
Paahdettu ja murennettu parmankinkku

Raasta juusto ja punnitse, jotta saat oikean määrän. Mitä enemmän juustoa, sitä enemmän makua. Raasta samalla myös pöytään laitettava juusto.

Raastettu Le Gruyére AOP Reserve 12 kk

Leikkaa viikunat neljään osaan.

Viikunat

Silppua yrtit.

Lehtipersilja ja basilika

Laita pasta vesi kiehumaan ja mausta suolalla ja keitä spaghetti ohjeen mukaan al denteksi.

Sulata voi pannussa ja kuulloa sipulit, älä ruskista.

Valuta spaghetti. Laita kattilan pohjalle hieman oliiviöljyä ja kaada spaghetit takaisin kattilaan. Sekoita sipulit joukkoon. Lisää myös juusto, se saa hiukan sulaa. Voit laittaa lieden kakkoselle tätä auttamaan. Älä kuitenkaan polta pastaa. Sekoita joukkoon myös yrtit, jos se sopii lapsiruokailijoille. Itse laitoin yrtit pastan päälle, koska tiesin sen kelpaavan lapsille näin paremmin.

Laita pasta tarjoiluastiaan tai tee valmiit annokset. Laita pastan päälle murennettu Parmankinkku ja viikunat. Lisää valmiin annoksen päälle reilu kierros mustapippuria myllystä sekä valmiiksi raastettua Le Gruyérea AOP juustoa.

Valmis Le Gruyére spaghetti parmankinkulla ja viikunoilla

Ohje salaatille:

1 pss babypinaattia

3 oksaa tuoretta minttua

5 aurinkokuivattua tomaattia

1/2 kurkku

60 g pinjansiemeniä

1/2 sitruuna

1 rkl vaaleaa balsamietikkaa

3 rkl neitsytoliiviöljyä

Huuhdo pinaatti kunnolla ja kuivaa mieluiten salaattilingolla. Poista paksut lehden varret ja silppua käsin pieneksi. Silppua mintusta myös vain lehdet ja lisää pinaatin joukkoon.

Pinaatti ja minttu

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Älä polta. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, sitruunanmehu, viinietikka sekä pinjansiemenet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Salaatinkastike

Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja ripottele mintun ja pinaatin päälle. Laita kurkkuun haarukalla reikiä ja leikkaa noin sentin siivuiksi ja puolita siivut. Laita salaatin päälle. Kaada kastike päälle ja anna hetki maustua.

Pinaattisalaatti mintulla, aurinkokuivatulla tomaatilla, kurkulla sekä pinjansiemenillä

Ohje bruschetalle:

Kourallinen kirsikkatomaatteja

1 pieni punasipuli

1 valkosipulinkynsi

1/2 ruukkua tuoretta basilikaa

Patonki/ ciabatta leipä/maalaisleipää

Oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Silppua tomaatit, sipuli ja basilika. Leikkaa leipä siivuiksi. Paahda halutessasi 200 C noin 10 minuuttia. Voitele leivät tällöin kevyesti oliiviöljyllä tai tarjoa leivät kylmänä. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä leipien päälle.

Bruschetta ainekset valmiina silputtuina

Tarjoa heti!

Bruschetat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *