Lauantaina olimme kummitytön rippijuhlissa, jossa oli hyvät ja runsaat tarjoilut. Illaksi pieneen nälkään tein meille sinisimpukoita sekä tuoretomaattikeittoa.
Ostin sinisimpukat tuoreina Citymarketin kalatiskiltä. Tuoreet sinisimpukat tulee valmistaa vuorokauden kuluessa ostamisesta. Voit myös käyttää pakastesimpukoita. Olen tehnyt simpukoita sekä tällä ohjeella, että sitruunaruoho omenasiiderikastikkeella. Vaikea sanoa, kumpi oli parempi. Tomaattinen kastike fenkolilla höystettynä toimi todella hyvin ja söimme kahdestaan melkein kilon sinisimpukoita. Tosin osaa kilosta, en käyttänyt, koska niissä oli kuori rikki tai ne olivat kuolleita ja avautuneita.
Simpukoita on helppo valmistaa itse ja kun ne käy huolella läpi yksitellen, niin kuolleita yksilöitä ei pääse joukkoon ja herkuttelu voi alkaa.
Sinisimpukoiden lisäksi tein tuoretomaattkeittoa. Tomaatit paahdettiin tunnin verran uunissa, soseutettiin, maustettiin ja tarjoiltiin mozzarellan sekä basilikan kanssa.
Molemmat ohjeet ovat Pirkan, vuosia sitten lehdistä säästettyjä.
Ohje:
500 g tuoreita sinisimpukoita
1 fenkoli (300g)
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl vettä
1/2- 1 dl kuohukermaa
1/2 dl tuoretta silputtua oreganoa
Lisäksi:
Vaaleaa leipää, vaikka Vaasanin Maku paahtoleipää
Laita simpukat kylmään veteen ja käy ne yksitellen läpi. Siirrä käsitelty simpukka toiseen astiaan kylmään veteen.
Ota sinisimpukka kerrallaan käteen. Tarkista, että se on kiinni. Jos simpukka on auki, eikä se sulkeudu kopauttamalla, heitä se pois. Tai jos kuori on rikki, heitä se samoin pois. Harjaa kuori juuresharjalla ja poista veitsellä myös mahdollinen parta.
Poista fenkolista kanta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja silppua sipulit.
Kuulota fenkolia ja sipuleita pannussa pari minuuttia. Lisää tomaattipyre.
Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää valkoviini ja vesi, anna kiehahtaa.
Lisää vedestä siivilään siirretyt simpukat. Kuumenna kiehuvaksi. Laita kansi päälle ja keitä kannen alla 3-5 minuuttia, kunnes simoukat avautuvat.
Jos osa simpukoista on yhä kiinni, poista ne. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna liemi. Koristele tuoreella oreganolla.
Tuoretomaattikeitto:
2 kg kypsiä tomaatteja
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl vettä
Ripaus sokeria
Lisäksi:
1 pkt (Pirkka) mozzarella di bufala
1/2 ruukkua silputtua basilikaa
Laita uuni lämpeämään 200C. Huuhtele ja halkaise tomaatit ja asettele ne leivinpaperille uuninpellille leikattu puoli ylöspäin.
Tee kastike. Sekoita hienonnetut valkosipulit, oliiviöljy sekä suola ja mustapippuri.
Ripottele mausteseos tomaattien päälle. Paahda tomaatteja 200C tunnin ajan. Vahdi tomaatteja, jotteivat ne pala, mutta väriä saa tulla.
Kaada tomaatit kattilaan ja soseuta ne sauvasekoittimella.
Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta ripauksella sokeria. Tarjoa revityn mozzarellan ja silputun basilikan kera. Kierrä päälle myös tuoretta mustapippuria myllystä.