Alkupala,  Äyriäiset,  Broileri,  Riisi

Tapaksia ja paellaa

Olin tällä viikolla Madridissa parin päivän työmatkalla ja kotiin palattuani teki mieleni jatkaa espanjalaisen ruuan parissa. Lisäksi toin lentokentältä ruokatuliaisina Ibericon kinkkua ja viiniksi Emilio Moro 2017. Siispä, kun perjantaina työviikko oli pulkassa, laitoin pöytään hieman tapaksia ja paellaa. Paellan ohje on anopilta ja se on melkeimpä vakioruokaa meillä ja sen valmistaa aina mieheni. Olemme tehneet sitä useampaan kertaan kotona, vain perheelle, mutta myös vieraille sekä myös molempien vanhempien mökillä. Paella on nimittäin erittäin hyvä valmistaa Muurikassa, kuten teimme myös tänä juhannuksena. Tapaksista pojille maistui parhaiten Madridista tuomani Ibericon kinkku, se maistui myös heidän ystävilleen.

Stockmann Herkusta sai ennen paellariisiä ja ostin sitä aina monta pussia varastoon, koska pelkäsin sen loppuvan ja niinhän siinä lopulta kävikin. Yhtenä päivänä paellariisiä ei ollut enää saatavilla. Tämä loppu tapahtui jo ennen uuden omistajan alle siirtymistä. Käytin tällä kertaa risottoriisiä ja se toimi hyvin. Valitse siis mieluiten risottoriisi kuin pitkäjyväinen riisi. Ja broilerista tulee parhain maku, kun ostat sen paistotiskistä grillattuna, joko rintafileenä tai rintaleikkeenä.

Ruokaostokset tein Helsingin Keskustan Herkussa ja juustot ostin tiskiltä. Ostin sekaisin espanjalaista ja italialaista, ei se niin nokonuukaa, pääasia että on hyvää!

Tapaksia alkuun

Tapakset:

Iberico jamon

Hyvä laatuisia kivellisiä oliiveja

Viinirypäleitä

Kirsikkatomaattileivät

Juustot:

Luomu Parmiggiano, Manchego D.O.P 9kk, Iberico 6 kk, Gorgonzola DOP Gold, Luomu Tallegio DOP.

Iberico jamon:

Ota ajoissa huoneen lämpöön, vähintään tunti ennen ja revi sormin suupaloiksi. Raasta viereen juustohöylällä Parmesanin palasia.

Kirsikkatomaattileivät:

Keksejä (Carr’s, Kantolan Valitut yms)

15 kirsikkatomaatteja

1 kevätsipulinvarsi

Tuoretta basilikaa

Oliiviöljyä, balsamietikkaa, mustapippuria ja suolaa

Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan. Silpu sipuli ja basilika. Yhdistä astiassa ja mausta. Laita keksien päälle, mutta älä liian aikaisin, jotteivat ne kostu ja hajoa.

Kirsikkatomaattileivät

Juustot:

Iberico:

Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja aseta tarjolle

Manchego:

Leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kaada päälle hyvälaatuista juoksevaa hunajaa. Murskaa päälle saksanpähkinää ja palasia kuivattuja aprikooseja.

Gorgonzola:

Paloittele juusto. Laita tarjoiluastiaan. Paloittele päälle pieniä palasia päärynää. Sirottele päälle hyvänlaatuista kanelilla maustettua omenahilloa.

Tallegio:

Leikkaa siivuiksi ja asettele tarjolle. Maistuu hyvin Iberico Jamonin ja myös Parmankinkun kanssa.

Juustot
Tallegio, Iberico, Gorgonzola ja Manchego
Iberico jamon Madridista
Oliiveja, viinirypäleitä, Parmesaania ja Ibericon kinkkua

Paella:

4 dl Paella/risottoriisiä

n. 8 dl kanalientä

(2 dl valkoviiniä)

1 pieni punasipuli

2 isoa valkosipulinkynttä

1 sahrami pussi

1/2 pussia pakasteherneitä

1/2 pussia pieniä katkarapuja

1 iso punainen paprika

3 grillattua broilerin rintafilettä

Tilliä silputtuna

1 sitruuna siivuina

Mustapippuria ja suolaa

Silppua sipulit. Keitä kanaliemi. Leikkaa broileri pieniksi paloiksi, samoin paprika. Laita katkaravut siivilään sulamaan.

Paprika, herneet, broileri ja katkaravut valmiina

Kuulota sipuleita oliiviöljyssä. Ensin punasipuli ja lisää hetken kuluttua myös valkosipuli pannulle. Kaada riisit pannuun ja jatka kuulottamista. Kun riisi on avautunut, lisää ensin 2 dl valkoviiniä. Voit korvata valkoviinin myös kokonaan kanaliemellä. Lisää sahrami. Sekoita. Lisää kanalientä pikkuhiljaa. Lisää seuraava kauhallinen, kun edellinen on imeytynyt. Lisää kanalientä kunnes riisi on kypsää. Kun riisi on kypsää ja neste imeytynyt, lisää paprikat, herneet, broileri ja katkaravut. Sekoittele hetki, kunnes kaikki ovat lämpimiä. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Koristele tillillä ja sitruunan palasilla.

Paella valmiina
Pellassa käyttämäni risottoriisi Herkusta ostettuna
Kanaliemen lisäys
Paella valmistuu myös Muurikassa mökillä
Juhannuksen paella valmistuu mökillä Muurikassa
Juhannuksen paella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *