Aamiainen,  Kasvisruoka,  Kattaus,  Leipominen

Pataleipä

Perheessämme vietetttiin heinäkuussa syntymäpäiviä ja koska olimme kaikki silloin vielä lomalla, eikä edessä olevana päivänä ollut mitään sen erikoisempaa aikataulutettua ohjelmaa, halusin tehdä hieman paremman aamupalan ja varsinkin laittaa tuoretta leipää pöytään. Googlailin aikani ohjeita, jotka voisi valmistaa jo edellisenä iltana, jotta aamupala valmistuisi kuitenkin kohtuu ajassa. Tämä kotikokki ei kuitenkaan kukonlaulun aikaan lomalla nouse, edes syntymäpäiväaamiaista kokkaamaan…

Ohjeita lukiessani tuli vastaan tämä pataleipä ja päätin heti kokeilla, koska en ole ennen patalaleipää tehnyt, mutta pitkään halunnut kokeilla sitä. Taikina tehtiin siis illalla, vähintään 12 tuntia ennen paistoa. Aamulla vain pyöritetään palloksi ja annetaan yhä levähtää ja sitten paistetaan. Valmistukseen menee aamulla reilu tunti ja siinä ehtii hyvin samalla hoitaa muut aamiaisruuat ja kattaukset. Ja on se tuore leipä vähintään tunnin tekemisen arvoinen. Leivässä oikein maistui ettei mitään ylimääräisiä lisäaineita ole. Sekoittelin ruis-graham-vehnäjauhoista jauhoseoksen. Suosittelen käyttämään eri jauhoja oman makusi mukaan kuin pelkästään vehnäjauhoja. Ohje on Meillä kotona blogista eli Maku-lehdestä.

Pataleipä vapaa-aamun aamupalapöydässä

Ohje:

7 dl vehnä-/graham-/hiivaleipä-/ruisjauhoja

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

3 1/2 dl vettä

Lisäksi:

Oliiviöljyä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää +42 asteinen vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä kauemmin ehdit kohottaa, sen enemmän saat makua.

Kumoa taikina reilusti jauhoitetulle pöydälle. Älä vaivaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita kannellinen uunipata uuniin lämpenemään jo kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, ota pata uunista ja sivele öljyä sen pohjalle ja reunoille. Varo polttamasta käsiäsi. Nosta taikina pataan, laita kansi päälle ja paista uunissa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä, se lähtee padasta helposti.

Taikina huoneenlämmössä 12-24 tuntia
Leipä uuniin padassa paistumaan
Valmis tuore leipä aamiaispöydässä
Aamiaisen parempi kattaus, syntymäpäivät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *