Meille tuli kylään kummityttömme perheineen ja tarkoitus oli ensin chillata rannalla ja syödä sitten yhdessä illalla päivän päätteeksi. Ja näin tehtiin! Tämä valitsemani ruoka sopi tarkoitukseen hyvin, koska pystyin helposti ja nopeasti esivalmistelemaan sen aamulla, kuten myös kattamaan pöydän. Kun ruokailun aika tuli, jäljellä olivat enää nämä nopeat salaatit ja broilerinfileiden grillaus.
Olen tehnyt kanabulgogia usein. Ohje on maukas ja aivan loistava, eikä ihmekään, koska se on Tomi Björckin ohje. Tein tätä viimeksi toisen poikamme sukulaisyntymäpäiville isommalle porukalle sekä juhannuksena. Ohjeen löydät siis jo blogista, kun kirjoitat hakukentään kanabulgogi tai etsit broileri ohjeiden joukosta.
Tällä kertaa tein lisukkeiksi Thaisalaatin ja mangosalaatin. Mangon tilalla voi käyttää myös papaijaa, mutta tällä kertaa päädyin mangoon, koska niitä oli syöntikypsinä saatavilla.
Panostin myös tällä kertaa näyttävään esillepanoon. Laitoin Thaisalaatin, joka tehtiin romainesalaatinlehtiin tarjolle isoon vatiin ja kaikille ruokailijoille omat kastikkeet, joita he voisivat valella itse salaatinlehden päälle ja syödä sormin. Mangosalaatin laitoin puolestaan äidiltä perimiini simpukankuoriin. Thaisalaatin ohje on Yhteishyvästä, mangosalaatin ohje on puolestaan Pirkan.
Ohje thaisalaatille:
1 romainesalaatti tai muu isolehtinen salaatti
1 punainen paprika
2 porkkanaa
1/2 kurkkua
2 varhaisipulinvartta/purjoa
3/4 dl suolapähkinöitä
Kastike:
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl viinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 limetin mehu
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl raastettua inkivääriä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1/2 punaisen chilin silppua
Tee kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Leikkaa kuoritut porkkanat, varhaissipulin varsi tai purjon valkoinen osa sekä paprika ohuiksi suikaleiksi. Irrota salaatin lehdet toisistaan, pese ja kuivaa ja asettele vadille. Nosta kasvikset lehtien päälle ja ripottele pinnalle suolapähkinät. Tarjoa kastike erikseen.
Ohje mangosalaatille:
1 mango/papaija
2 kypsää tomaattia
1/2 dl suolapähkinöitä
2 rkl makeaa chilikastiketta
1/2 limetin mehu
Tuoreita mintun lehtiä (jos sinulla on valmiina)
Kuori ja kuutioi mango. Puolita tomaatti, poista siemenet ja kanta ja kuutioi liha. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta chikastikkeella ja limen mehulla. Laita tarjolle yhteen isoon tai omiin tarjoiluastioihin. Koristele silputulla mintunlehdillä.