Lämpimät ilmat hellivät nyt Suomea ja tällaisina päivinä ei aina maistu lämmin ruoka, varsinkaan päivällä. Tämä gazpacho on vakioruokaani joka kesä, kun ilma on lämmin. Olen tehnyt tätä niin lounaaksi pääruokana kuin alkupalaksi ystäville. Olen tarjonnut tätä niin keittolautasesta kuin pienestä shottilasistakin, kun tapasten määrä pöydässäni on ollut runsas. Astioilla on kiva leikkiä, enkä jätä niitä kaappiin pölyyntymään, vaan käytän rohkeasti myös eri tarkoituksissa, kuin päätarkoituksissa. Tällä kertaa katoin keiton pinnalle lisättävät kasvikset pieniin Aalto-maljoihin.
Päälle voit ripotella pieneksi silpottuja kasviksia oman makusi mukaan krutonkien lisäksi. Itsellä oli tällä kertaa paprikaa, chiliä ja varhaissipulinvartta. Krutongit kannattaa tehdä itse. Ne valmistuvat helposti ja ovat huomattavasti parempia ja myös edullisempia kuin valmiit. Tämä ohje on vuosien takaa Hesarin Ruokatorstaista. Merkintäni mukaan olen tehnyt gazpachoa tällä ohjeella ensi kertaa vuonna 2007.
Ohje:
6 isoa kypsää tomaattia
1 punainen paprika
1 pieni punainen chili
1/2 kurkkua
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
Ripaus cayennepppuria
1/2 tl suolaa
Ripaus sokeria
Mustapippuria
Tarjoiluun:
Tomaattia, kurkkua, sipulia, krutonkeja (2 siivua paahtileipää ja 1 valkosipulinkynsi), chiliä, paprikaa
Kuori ja pilko kurkku ja sipulit. Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja pilko paloiksi. Lohko tomaatit ja poista kanta. Jätä osa kasviksista koristeluun.
Valmista krutongit. Leikkaa kaksi paahtoleivän siivua kuutioiksi. Sivele valkosipulinkynnellä pienen paistinpannun pintaa. Paista kuivalla pannulla krutongit kauniin ruskeiksi.
Laita kasvikset tehosekoittimeen ja kaada joukkoon punaviinietikka ja öljy. Hienonna tasaiseksi. Mausta keitto. Jos keitto jää mielestäsi liian paksuksi, lisää hieman kylmää vettä. Jos mahdollista, anna keiton tekeytyä jääkaapissa muutama tunti. Tarjoa kylmänä.