Juhannussunnuntain pääraaka-aineemme oli porsaan sisäfile. Tein marinadin valmiiksi puhtaaseen lasipurkkiin jo kotona, näin fileen sai helposti laitettua marinoitumaan jo Juhannuspäivän iltana. Lisukkeena meillä oli Mojo-kastiketta, jota teen meille joka kesä ja tarjoan porsaan, kanan ja/tai uusien perunoiden kanssa. Mojo juontaa juurensa Espanjaan, jossa sitä syödään ryppyperinoiden kanssa. Jos olet tuonut Espanjasta matkalta valmista Mojo-kastiketta kotiin, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä. Itse tehtynä kastike on huomattavasti parempaa, raikaampaa ja se on yksinkertaista valmistaa. Voit vaikka laittaa osan pakkaseen, vaikkakin se säilyy hyvin muutaman viikon jääkaapissa.
Lisäksi meillä oli pöydässä leipäjuustoa tomaattihakkeluksella, wokattuja vihanneksia sekä porsaan kanssa myös nopeasti paistettuja papuja valkosipulissa.
Kaikki ohjeet ovat Glorian ruoka&viinistä.
Ohje porsaanfileelle:
1 porsaan sisäfile
Marinadi:
1 rkl soijaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tl currya
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Poista lihasta kalvot ja laita marinadiin yön yli.
Grillaa liha ja laita lopuksi folioon vetäytymään hetkeksi. Suikaloi liha valmiiksi vadille.
Ohje papulisäkkeelle:
1 pss papuja
2 valkosipulinkynttä
Voita
Suolaa
Keitä pavut runsaassa ja suolatussa vedessä 3-5 minuuttia. Valuta pavut. Laita pannulle voita, anna sulaa. Lisää silputut valkosipulinkynnet, kuulota hetki, mutta älä ruskista. Lisää pavut ja pyöräytä ne sekaisin valkosipulin kanssa ja että ne hieman lämpenevät.
Ohje mojo-kastikkeelle:
2 punaista paprikaa
1 punainen chili
2 paahtoleivän paahdettua siivua
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl viinietikkaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
Halkaise paprikat ja chili. Poista siemenet ja kuutioi. Kuutioi myös leipä ja kuoritut valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi.
Ohje leipäjuustosalaatille:
300 g leipäjuustoa
4 tomaattia
2 pientä varhaissipulia
Tuoretta basilikaa silputtuna
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Paloittele juusto ja aseta tarjouluastiaan. Puolita tomaatit ja poista siement. Kuutioi liha. Leikkaa sipulit renkaiksi tai hienoksi silpuksi makusi mukaan. Sekoita tomaatin joukkoon öljy, sipuli ja basilika. Mausta. Levitä tomaattihakkelus leipäjuuston päälle.
Ohje wokatuille vihanneksille:
1 rs tummia herkkusieniä
1 kesäkurpitsa
4 varhaissipulia
2 valkosipulinkynttä
2 eri väristä paprikaa
Mustapippuria, suolaa ja oliiviöljyä
Putsaa ja halkaise sienet neljään osaan. Kuutioi paprikat. Ja leikkaa kesäkurpista siivuiksi. Leikkaa sipulit noin neljään osaan, jotta niistä tulee sopivia suupaloja. Silppua valkosipuli.
Laita oliiviöljyä wokkipannuun ja kaada kaikki kasvikset pannulle. Wokkaa kasvikset, mutta jätä ne napakoiksi.