Aamiainen

Aamiaisten aatelia, Huevos Rancheros

Luen aina Hesarin Ruokatorstain ja olen poiminut sieltä useamman reseptin talteen. Tämän tein kerran Isänpäivä aamiaiseksi ja sieltä se jäi elämään kaikkiin isänpäiviin ja muihin juhla-aamuihin. Olen tehnyt tätä myös tyttöjen mökkiviikonloppuina aamupalaksi. Valmistelut pitää aloittaa edellisenä päivänä, mutta se vain nopeuttaa juhla-aamun valmisteluja ja mehevöittää makua. Kastikkeen tomaatit ja muut ainesosat silputaan ja sipulit paistetaan  nopeasti edellisenä päivänä ja annetaan maustua jääkaapissa yön yli. Mökkiaamiaiselle tein valmistelut jo kotona ja kuljetin kastikkeen mukanani. Tässä Isänpäivän aamiaispöytä viime vuodelta.

Kastike:

4 isoa tomaattia

1 punainen chili

1 valkosipulinkynsi

1/2 limetin mehu

2 salottisipulia

1/4 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

2 tl sokeria

Leikkaa tomaatit neljään lohkoon. Poista kantaosa ja siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon. Halkaisie chili ja poista siemenet. Hienonna chili silpuksi ja lisää tomaattien joukkoon. Kuori ja purista valkosipuli. Lisää valkosipuli ja limenmehu tomaattien joukkoon  Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulisilppu, anna kiehua pari minuuttia ja lisää sitten sipuli öljyn kanssa tomaattikulhoon. Mausta suolalla ja sokerilla ja nosta jäkaappiin maustumaan yön yli.

Pannuun:

4 kananmunaa

50 g cheddar/gruyére juustoa

2 kevätsipulin vartta

1/2 dl tuoretta korianteria silputtuna

Tarjoiluun:

1 avocado

Aloita aamulla valmistelut pilkkomalla juusto nokareiksi. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja hienonna korianteri. Kuumenna paistinpannu ja kaada kastike siihen. Keitä kastiketta muutamia minuutteja siten, että ylimääräinen neste poistuu ja kastike sakenee. Alenna lämpöä, tee kastikkeeseen neljä koloa ja riko kananmunat niihin. Jaa juustonokareet kastikkeeseen eri puolille pannua. Anna munien kypsyä keskilämmöllä kastikkeen poristessa hiljalleen, kunnes munien valkuainen on kiinteää, mutta keltuainen vielä sisältä juoksevaa. Ripottele päälle kevätsipuli ja korianteri silppu. Leikkaa avocado viipaleiksi erilliselle lautaselle ja nosta koko paistinpannu pöytään tarjolle. Laita pöytään myös rapeakuorista leipää, niin kaikki kastike tulee sitä hyväksi käyttäen syötyä viimeiseen pisaraan.

Johanna

2 Comments

  • Jonna

    Ihana aamiainen! Mä oon tehnyt tästä aiemmin italialaisen version, jossa tomaattikastike maustetaan tuoreella rosmariinilla ja juustona käytetään mozzarellaa. Seuraavaksi taidan kokeilla tätä sun teseptiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *