Iltapala,  Jauheliha,  Leipominen,  Suolainen piiras

Modernit lihapiirakat ja itse tehty ketsuppi

Instagramissa tuli vastaan houkuttelevan näköinen marenkikakku, jonka makuina oli raparperi ja lakritsi, combo joka on pakko kokeilla. Siitä innostuneena ostin pitkästä aikaa Maku-lehden ja mitä reseptejä sieltä löytyikään!

Heti seuraavana päivänä kokeiluun pääsi modernit lihapiirakat, jonka täytteenä oli jauhelihaa, tomaattipyrettä, kvinoaa ja parmesanraastetta. Ei ihan helpohkoin arki-iltapala, mutta en pystynyt hommassa enää peruutaakaan, vaan leivoin loppuun. Mutta ah mikä maku! Aivan loistavat raikkaat lihapiirakat, ei lainkaan mitään rasvaisuutta ja ylensyönyttä oloa niiden jälkeen. Tein oheen myös samassa lehdessä olleen ketsupin. Ohjeessa luvattiin, että sitä maistettuaan ei valmista enää syö. Ja totta tuo olikin, ketsupissa oli koostumuksessa sopivaa sattumaa ja paljon pehmeää makua. Näiden itsetehtyjen lihapiirakoiden kanssa näin jälkeen päin mietittynä, ei millään olisi sopinut valmis ketsuppi.

Piirakoita tuli 20 ja koska ne ovat parhaimmillaan lämpimäisinä, en pakastanut niitä, vaan esikoinen juoksi viemaan niitä naapuriin ja loput säästin huomiselle välipalaksi pojille koulun jälkeen.

Kokeile ihmeessä ja tee myös ketsuppi, se valmistuu siinä ohessa, samalla kun paistat jauhelihaa.

LModernit lihapiirakat ja itse tehty ketsuppi

Ohje lihapiirakalle:

5 dl täysmaitoa

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

50 g tuorehiivaa

1 dl ruisjauhoja

11-12 dl vehnäjauhoja

100 g voita

Täyte:

1/2 dl kvinoaa

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

400 g jauhelihaa

3/4 dl tomaattipyrettä

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl kuivattua basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1/2 tl sokeria

2 dl tuoretta parmesanraastetta

Voiteluun:

1 muna

50 g voita sulatettuna

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva, suola sokeri sekä ruisjauhot. Sekoita. Lisää vehnäjauhot vähitellen koko ajan vaivaten, viimeistään lopuksi käsin. Vaivaa pehmeä voi taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, vaikka kylmässä uunissa liinan alla, 30-60 minuuttia.

Kohotettu taikina

Keitä kvinoa kypsäksi ohjeen mukaan. Sitä tulee vähän, mitta on raakana 0,5 desilitraa. Hienonna sipulit ja kuulota kevyesti öljyssä, lisää jauheliha ja ruskita se. Mausta tomaattipyreellä, basilikalla, oreganolla, suolalla, mustapippurilla sekä sokerilla. Lisää kypsä kvinoa ja parmesanraaste jauhelihan joukkoon. Älä enää paista.

Valmis täyte

Jaa kohonnut taikina 20 yhtäsuureen osaan. Aloita vaikka puolittamalla taikina ja jatka siitä, kunnes sinulla on 20 samankokoista palaa.

Taikina osiin jaettuna

Kauli taikina pallot soikeiksi levyiksi ja laita toiselle puolelle noin ruokalusikallinen täytettä. Voitele vastakkaisen puolen reuna kananmunalla ja nosta täytepuolen päälle. Purista reunat yhteen.

Kaulitut taikinat, täytteet valmiina ja vastinpuoli kananmunalla voideltuna

Paista uunissa 225 C asteessa noin 20 minuuttia 6 piirakkaa kerrallaan. Voitele uunista otetut piirakat kevyesti sulatetulla voilla. Tarjoa itse tehdyn ketsupin kanssa.

Valmiit modernit lihapiirakat

Itse tehty ketsuppi:

1 (puna)sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl oliiviöljyä

400 g tomaattimurskaa

1/2 dl tomaattipyrettä

1/2 dl vettä

1 rkl punaviinietikkaa

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl timjamia

1/2 tl mustapippuria

Hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa hetki. Lisää tomaatit, tomaattipyree, vesi, punaviinietikka sekä mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja säilö purkkiin.

Itse tehty ketsuppi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *