Instagramissa tuli vastaan houkuttelevan näköinen marenkikakku, jonka makuina oli raparperi ja lakritsi, combo joka on pakko kokeilla. Siitä innostuneena ostin pitkästä aikaa Maku-lehden ja mitä reseptejä sieltä löytyikään!
Heti seuraavana päivänä kokeiluun pääsi modernit lihapiirakat, jonka täytteenä oli jauhelihaa, tomaattipyrettä, kvinoaa ja parmesanraastetta. Ei ihan helpohkoin arki-iltapala, mutta en pystynyt hommassa enää peruutaakaan, vaan leivoin loppuun. Mutta ah mikä maku! Aivan loistavat raikkaat lihapiirakat, ei lainkaan mitään rasvaisuutta ja ylensyönyttä oloa niiden jälkeen. Tein oheen myös samassa lehdessä olleen ketsupin. Ohjeessa luvattiin, että sitä maistettuaan ei valmista enää syö. Ja totta tuo olikin, ketsupissa oli koostumuksessa sopivaa sattumaa ja paljon pehmeää makua. Näiden itsetehtyjen lihapiirakoiden kanssa näin jälkeen päin mietittynä, ei millään olisi sopinut valmis ketsuppi.
Piirakoita tuli 20 ja koska ne ovat parhaimmillaan lämpimäisinä, en pakastanut niitä, vaan esikoinen juoksi viemaan niitä naapuriin ja loput säästin huomiselle välipalaksi pojille koulun jälkeen.
Kokeile ihmeessä ja tee myös ketsuppi, se valmistuu siinä ohessa, samalla kun paistat jauhelihaa.
Ohje lihapiirakalle:
5 dl täysmaitoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
50 g tuorehiivaa
1 dl ruisjauhoja
11-12 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Täyte:
1/2 dl kvinoaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
3/4 dl tomaattipyrettä
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
2 dl tuoretta parmesanraastetta
Voiteluun:
1 muna
50 g voita sulatettuna
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva, suola sokeri sekä ruisjauhot. Sekoita. Lisää vehnäjauhot vähitellen koko ajan vaivaten, viimeistään lopuksi käsin. Vaivaa pehmeä voi taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, vaikka kylmässä uunissa liinan alla, 30-60 minuuttia.
Keitä kvinoa kypsäksi ohjeen mukaan. Sitä tulee vähän, mitta on raakana 0,5 desilitraa. Hienonna sipulit ja kuulota kevyesti öljyssä, lisää jauheliha ja ruskita se. Mausta tomaattipyreellä, basilikalla, oreganolla, suolalla, mustapippurilla sekä sokerilla. Lisää kypsä kvinoa ja parmesanraaste jauhelihan joukkoon. Älä enää paista.
Jaa kohonnut taikina 20 yhtäsuureen osaan. Aloita vaikka puolittamalla taikina ja jatka siitä, kunnes sinulla on 20 samankokoista palaa.
Kauli taikina pallot soikeiksi levyiksi ja laita toiselle puolelle noin ruokalusikallinen täytettä. Voitele vastakkaisen puolen reuna kananmunalla ja nosta täytepuolen päälle. Purista reunat yhteen.
Paista uunissa 225 C asteessa noin 20 minuuttia 6 piirakkaa kerrallaan. Voitele uunista otetut piirakat kevyesti sulatetulla voilla. Tarjoa itse tehdyn ketsupin kanssa.
Itse tehty ketsuppi:
1 (puna)sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
400 g tomaattimurskaa
1/2 dl tomaattipyrettä
1/2 dl vettä
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
Hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa hetki. Lisää tomaatit, tomaattipyree, vesi, punaviinietikka sekä mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja säilö purkkiin.