Jauheliha,  Pasta

Lasagne

Lasagne maistuu yleensä koko perheelle ja koska uunissa kypsymiseen menee noin 45 minuuttia, teen sitä yleensä viikonloppuisin, mutta eilen oli sopiva arkipäivä tehdä lasagnea, koska aikatauluista johtuen söimme hieman myöhemmin. Syömme joka päivä yhdessä ja pidän siitä paljon. Pöytäämme mahtuu myös aina ylimääräisiä lapsia, jos pojilla sattuu olemaan kavereita luonamme, kun syömme.

Itse olen ensimmäisen kerran syönyt lasagnea jo 1980-luvun puolivälissä, kun serkkuni oli hullaantunut Karvisesta ja isoäitimme päätti kokeilla, mitä tämä Karvisen herkkuruoka oikeasti on. Isoäitimme on tänään kohta 93-vuotias ja asuu reippaasti yksin kotona ja ruoka on hänelle yhä intohimo. Kylässä ei pysty käymään ilman että saa vastusteluista huolimatta kolmen tai neljän ruokalajin menun. Uskomaton rautarouva ja kulinaristi!

Olen tehnyt tällä ohjeella perheemme lasagnet jo pitkään. Maito keitetään sipulin kanssa, joiden puolikkaisiin on painettu neilikoita maustamaan maitoa. Juustoa tulee 200g ja koska Valion raastepussi on 150g lisäsin raasteena pienen palan aamiaisjuustoa, jota oli vaikea enää höylätä. Lisäksi laitoin mukaan vajaan pussin parmesaaniraastetta. Käytän aina nimenomaan parmesanraastetta, kun parmesania tarvitaan, tarkista siis että pussin kyljessä lukee Parmigiano tai raasta itse. Tässä ohjeessa myös pinnalle tulee lopuksi parmesaani raasteena. Ohje on Otavan Pastaruoat kirjasta.

Lasagne

Ohje:

Lasagnelevyjä

50 g parmesanraastetta

Jauhelihakastike:

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 pientä punasipulia

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl kuivattua basilikaa

3 rkl tomaattisosetta

400 g jauhelihaa

1 prk (Mutti) tomaattimurskaa

Suolaa ja mustapippuria

Juustokastike:

4 kokonaista neilikkaa

1 sipuli puolikkaana

6 dl kevytmaitoa

25 g voita

2 1/2 rkl vehnäjauhoja

200 g juustoraastetta (mozzarella, cheddar, osa parmesan)

Aloita maidosta. Kuori ja puolita sipuli ja laita neilikat sipulin pintaan. Laita sipulit kattilaan ja kaada maito päälle. Varmista, että myös neilikat ovat maidon alla. Kuumenna kiehuvaksi, ota heti pois liedeltä, kun on kiehuvaa ja anna maustua 15 minuuttia. Poista sipulit ja kaada maitoa kannuun, josta sinun on helppo lisätä sitä maitokastikkeen joukkoon. Pese kattila ja käytä sitä maitokastikkeen teossa.

Sipulit neilikoineen kattilassa

Valmista sitten jauhelihakastikkeesta. Silpu sipulit ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä. Älä ruskista. Lisää jauheliha ja tomaattisose. Paista jauheliha kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja yrteillä. Lisää tomaattimurska ja hauduta kannen alla juustokastikkeen teon verran tai kauemmin, jos mahdollista. Huuhtele tomaattimurskapurkki ja lorauta pieni määrä vettä ja loput tomaatit kastikkeeseen.

Jauhelihakastike

Valmista juustokastike. Sulata voi ja lisää jauhot. Kypsennä jauhoja 1 minuuttia. Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa vasta kun jauhot ovat imeneet maidon ja jauhot eivät ole pieninä paakkuina. Keitä kunnes kastike sakenee. Lisää juustot ja anna niiden sulaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voitele vuoka voilla tai oliiviöljyllä ja laita ruokalusikallinen vettä vuuan pohjalle, Levitä se kallistelemalla vuokaa. Näin lasagne ei jää vuokaan kiinni ja sinun on helpompi tiskata se käytön jälkeen.

Jaa jauhelihakastike pannulla kolmeen osaan ja laita kolmasosa siitä vuuan pohjalle. Lisää neljäsosa juustokastiketta päälle. Laita lasagnelevyt seuraavaksi ja taita tarvittaessa sopivan kokoisia paloja. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta ja laita lasagnelevyjen saumakohdat eri kerroksissa eri kohtiin alimman kanssa. Laita viimeiseksi juustokastike ja ripottele parmesanraaste pinnalle.

Laita uuniin 190C 45-60 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, laita folio lasagnen päälle loppukypsennyksen ajaksi. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta ja juustokastiketta vuuassa
Salaattia lasagnen lisukkeena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *