Vappuaattona meillä oli ystäväperhe kylässä ja halusin että vapun kunniaksi menu on värikäs, ruokaisa ja maistuva. Valmistelin kaikki niin pitkälle kuin mahdollista edellisenä iltana, koska vappuaaton haaste on useimmiten se, että se on myös työpäivä, mutta lasten vuoksi syöminen pitää aloittaa ajoissa.
Uusimmassa Glorian ruoka&viini lehdessä oli mielenkiintoinen simasiirappi ohje. Siirappia tulee lasiin 4cl ja kuohuviiniä 10cl ja koristeena on sitruunaruohonvarsi, jota myös siirapissa on. Tämä alkumalja oli todella hyvä ja vapunmakuinen. Lapset skoolasivat puolestaan Porvoon simalla.
Pääruuaksi löysin toisesta Glorian ruoka&viini lehdestä vartaat ja päätin tehdä ne kaikki, nautavartaat kevätsipulilla, kesäkurpitsavartaat, joihin lisäsin vielä tummia herkkusieniä sekä broilerivartaat sitruunalla. Nauta oli ulkofilettä, jonka ostin Citymarketin tiskiltä ja broileriksi valikoitui sisäfileet, jotka toimivat grillissä hyvin, mutta kesäkurpitan kanssa minulla meni todella hermot! Kesäkurpita oli tarkoitus suikaloida juustohöylällä ja näin tein, suikaloin kaikki kesäkurpitsat. Mutta kun aloin pujottaa niitä varrastikkuihin, ne halkesivat kaikki, sekä taitoskohdasta että lävistyskohdasta. Jotenkuten sain neljä varrasta tehtyä, mutta enemmän niitä mureni kuin pääsi vartaisiin.
Lapsille tein edellisenä iltana lihapullia, joista tein vartaita yhdessä nakkien kanssa. Lapset saivat myös halutessaan syödä mitä vain vartaita ja omien vartaiden lisäksi heille maistuivat varsinkin broilerivartaat.
Vartaiden lisukkeiksi tein kastikkeet myös edellisenä iltana. Tein nigerialaisen suya-pähkinäkastikkeen, stout-barbecuekastikkeen sekä tulisenmakean ananassoosin. Säilytin kaikki yön jääkapissa ja otin ne huoneen lämpöön pari tuntia ennen syömistä. Ainoastaan stout-barbecuekastikkeen voi oli kovettunut ja sulatin sen uudelleen kattilassa. Pähkinäkastikkeesta tuli melko tulinen, vaikkeivat raaka-aineet siihen viitanneet, joten ole maltillinen chilin kanssa, jos et pidä todella polttavasta kastikkeesta. Stout-barbecuekastikkeeseen tuli nestesavua, joka oli itselle uusi tuttavuus, mutta löytyi helposti Poppamies merkkisenä Citymarketista ja vaikka sitä tuli vähän, antoi se voimakkaana makuna hyvän barbecue maun kastikkeeseen. Omaksi suosikiksi valikoitui kuitenkin ananaskastike, joka ei ollut lainkaan tulinen vain mukavan pehmeä. Näillä ohjeilla tulee melko paljon kastiketta, joten neljälle hengelle puolikkaatkin annokset riittävävät hyvin.
Vartaiden lisukkeiksi tein kolme salaattia, jotka olivat Glorian ruoka&viini lehdessä samassa artikkelissa vartaiden kanssa. Gado gado salaatti oli varhaiskaalipohjainen ja kookosmaito kastikkeena. Toinen salaatti oli tomaattisalaatti, johon kuului hernegremolata, mutta jätin gremolatan pois ja kolmantena tein riisivermisellipohjaisen Sateenkaarisalaatin. Oma suosikkini oli Gado gado. Jos teet kaikki salaatit, valmista niitä lomittain, koska Gado gadossa kastikkeen teko kestää hetken, koska se keitetään ja tomaattisalaatissa pitää marinoida sipulia ja Steenkaarisalaatissa pikkelöidä porkkanaa useampi tunti, jäähdyttää vermiselliä sekä paahtaa paprikoita ja kuoria ne jäähtyneenä.
Lapsille laitoin omaksi salaatiksi kirsikkatomaatteja, kuorittuja ja suikaloituja porkkanoita ja kurkkuja kahdella kermaviilikastikkeella.
Alkuruuaksi halusin jotain tuttuja vappumakuja ja siihen valikoitui katkarapusalaatilla täytetty avocadon puolikas. Mietin aluksi että ostan salaatin valmiina vaikka Food Market Herkusta, mutta onneksi en ostanut. Oma salaatti oli erittäin raikas ja hyvä, koska käytin maltillisesti majoneesiä, en pidä siitä että se peittää kaikki muut maut alleen. Lisäksi jätin omenan, joka oli hapokasta Granny Smith lajiketta reippaiksi paloiksi, näin se toi raikkautta makuun ja tuore korianteri toi puolestaan wasabin kera mukavaa aasialaista twistiä. Avokadoja olisi voinut syödä hyvin kaksikin puolikasta, mutta koska pääruoka oli melko runsas, päädyin yhteen puolikkaaseen per henki.
Jälkiruokaan halusin myös väriä ja siihen valikoi pitkään to do -listallani ollut lakritsimokkapalat, jonka ohjeen näin Maku-lehdessä ja jotka näyttävät niin herkullisilta. Leikkasin karkit vielä neljään tai kahteen osaan, jotta annospalat olivat kauniin pieniä. Lisäksi hain Nurmileivästä pikkumunkkeja ja tippaleipiä.
Ohje simasiirapille:
4 dl vettä
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 limetti
1 sitruunaruoho
Pese limetti huolella ja leikkaa sen vihreä kuori nauhaksi. Halkaise ja puolita sitruunaruoho. Laita kaikki ainekset kattilaan ja hauduta siirappia noin 30 minuuttia ilman kantta. Anna jäähtyä ja siivilöi puhtaaseen lasiastiaan. Säilytä jääkaapissa.
Simaspitzer:
4 cl simasiirappia
10 cl kuivaa kuohuviiniä
Sitruunaruoho
Laita simasiirappi kuohuviinilasiin ja kaada kylmä kuohuviini päälle. Koristele sitruunaruolla.
Ohje vartaille:
Pihvivartaat:
500 g naudanulkofileetä
2-4 kevätsipulinvartta
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 mustapippuria
Varrastetut kesäkurpitsat:
2 vihreää kesäkurpitsaa
1 rs ruskeita herkkusieniä
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Sitruuna-broilerivartaat:
500 g broilerin sisäfileitä
2 pientä sitruunaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Laita puiset vartaat veteen kostumaan. Tee kaikkien aineiden voiteluöljy samaan astiaan.
Kuori kesäkurpitsasta suikaleita juustohöylällä, puhdista ja puolita herkkusienet. Ota lihat huoneen lämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa nauta kuutioiksi ja laita vartaisiin vuoroin kevätsipuleiden kanssa. Laita broilerinfileet vartaisiin vuoroin sitruunan palojen kanssa. Voitele kaikki vartaat öljy-mausteseoksella. Grillaa oman makusi mukaan.
Ohje nigerilaiselle suya-pähkinäkastikkeelle:
1 dl suolapähkinöitä
1 salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
1/2tl chilihiutaleita
1 1/2 dl vettä
1 rkl kanafondia
1 rkl hunajaa
Murskaa suolapähkinät morttelissa. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy ja kuullota salottisipulia noin 2 minuuttia, älä ruskista. Lisää valkosipuli, inkivääri, savupaprika, mustapippuri ja chilihiutaleet. Paistele 1-2 minuuttia. Lisää vesi, fondi, hunaja ja suolapähkinät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia kevyesti 20 minuuttia. Soseita lopuksi sauvasekoittimella.
Ohje stout-barbecuekastiukkeelle:
3 dl stout olutta (esim Guinness)
1 dl fariinisokeria
50 g voita
2 rkl valkoviinietikkaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl nestesavua (esim Poppamies)
Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä ilman kantta hiljalleen 20-30 minuuttia, kunnes kastike hieman paksuuntuu. Jos valmistat kastikkeen päivää ennen, lämmitä se uudelleen kattilassa, koska voi erottuu kastikkeesta jääkaapissa.
Ohje ananassoosille:
2 tlk ananasviipaleita
1 dl tummaa sokeria
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl srirachakastiketta
1tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
Laita kattilaan ananas ja 1 dl niiden mehua. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sokeri, öljy ja sriracha. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia ilman kantta 20-30 minuuttia. Jäähdytä. mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ohje Gado gado-varhaiskaalisalaatille:
300 g varhaiskaalia
2 porkkanaa
1-2 punaista chiliä
1 ruukku romainesalaattia
1 ruukku korianteria
3/4 dl seesaminsiemeniä (paahda kuivalla pannulla)
1/2 dl suolapähkinöitä
Kastike:
2 salottispulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl rypsiöljyä
1/2 dl maapähkinävoita
2 dl kookosmaitoa
1/2 dl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl limetinmehua
1 tl suolaa
Aloita kastikkeesta. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja kuulota, älä ruskita salottia 2-3 minuuttia. Lisää inkivääri ja valkosipuli, kääntele 1-2 minuuttia. Lisää maapähkinävoi, kookosmaito, vesi, etikka, soija ja hunaja. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen ilman kantta 5 minuuttia. Mausta lopuksi limettimehulla ja suolalla. Jäähdytä.
Suikaloi kaali ohueksi isoon kulhoon. Kuori porkkanat ja suikaloi kuorimavetitsellä. Leikkaa simenistä poistetut chilit pieniksi suikaleiksi. Suikaloi romainesalaatti. Hienonna korianteri ja lisää kaikki kaalin joukkoon. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja laita jäähtymään. Sekoita kastike salaattiin. Laita tarjoiluastiaan ja korstele seesaminsiemenillä ja suolapähkinöillä.
Ohje tomaattisalaatille:
1 kg erivärisiä kirsikkatomaatteja
30 g babypinaattia
2 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunankuoriraastetta
1 lehtpersilja ruukku
Marinoitu sipuli:
1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
Kuori ja viipaloi punasipuli: laita kulhoon ja lisää kaikki marinadin ainekset. Sekoita ja jätä odottamaan vähintään 30 minuuttia.
Raasta sitruunankuori purista sen mehu ja silppua lehtipersilja ja pinaattu. Pese ja halkaise tomaatit.
Laita tomaatit tarjoiluvadille. Laita päälle pesty ja suikaloitu pinaatti. Lisää sipulit marinadineen. Laita seuraavaksi sitruunankuororaastetta ja mehua edellisten päälle. Koristele lehtiperiljalla.
Ohje sateenkaarisalaatille:
200 g riisivermiselli nuudeleita
2 tl oliiviöljyä
2 punaista paprikaa
6 paksoin tai lehtimangoldin lehteä
1 nippu retiisejä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl sormisuolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
Pikkelöity porkkana:
2 isoa porkkanaa
1 dl valkoviinietikkaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
Aloita porkkanoista. Kuori ja suikaloi ne kuorimaveitsellä. Jätä puinen sisäosa käyttämättä. Laita kulhoon. Mittaa porkkanoiden muut ainekset kattilaan, kiehauta ja sekoita. Kaada porkkanoiden päälle ja jätä pikkelöitymään 3-4 tunniksi.
Keitä nuudleit ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä. Valuta. Siirrä nuudelit suureen kulhoon ja sekoita öljy joukkoon. Laita jääkaappiin odottamaan.
Kuumenna uuni grillivastuksilla. Puolita paprikat ja laita ne kuoripuoli ylöspäni pellille uunipaperin päälle. Paahda paprikoita noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet runsaasti mustia pilkkuja. Ota paprikat pois uunista, sujauta pieneen muovipussiin, jäähdtä ja kuori sekä suikaloi.
Suikaloi myös paksoi tai mangoldi. Pilko retiisit. Valuta porkkanat. Vedä keitetyt nuudelit muutamasta kohdasta poikki. Yhdistä kasvikset ja nuudelit isossa astiassa. Sekoita ja siirrä tarjoiluastiaan. Pirskota päälle oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ohje täytetyt avocadot:
4 avocadoa
180 g katkarapuja
2 kpl varsisellerin vartta
1 omena (Granny Smith)
1 punasipuli
1 dl tuoretta korianteria silputtuna
1/2 dl majoneesia
1 tl wasabitahnaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/4 tl suolaa
Sulata katkaravut. Leikkaa selleri, omena ja sipuli kuutioiksi. Sekoita ainkset muiden salaatin ainesten kanssa.
Puolita avocadot ja poista kivi. Saat kiven parhaiten pois napauttamalla siihen nopeasti terävällä veitsellä. Varo käsiäsi! Tämä vinkki on samalta ystävältäni, joka neuvoi mokkapalojen leikkaamisen sotkematta kuorrutusta. Pirskota sitruunamehua avocadoille. Täytä salaatilla. Tarjoa heti.
Ohje lakumokkapaloille:
150 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2-3 tl chilijauhetta
1/2 dl lakritsijauhetta
Kuorrutus:
8 Kick-patukkaa
1 1/2 dl kermaa
200 g Englannin lakritseja
Sulata ja jäähdytä voi. Lisää sokeri ja vatkaa koneella tasaiseksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten, kunnes seos on tasainen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne vuoroin maidon kanssa. Vatkaa taisaiseksi.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Käytä nuolijaa apuna, että saat kaiken taikinan ja tasaisen pinnan. Paista 200C noin 15 minuutia. Tarkista tikulla keskeltä, että taikina on kypsää. Anna jäähtyä.
Paloittele Kick patukat kattilaan ja lisää kerma joukkoon. Kuumenna sekoittaen, kunne sovat sekoittuneet.
Leikkaa karkit halutessasi puoliksi tai neljään osaan. Levitä kuorrute mokkapalojen päälle ja koristele karkeilla. Kun leikkaat valmiit palat paloiksi, kuumenna veitsi kuumalla vedellä, näin kuorrute ei liiku veitsen mukana, tämä oli erittäin hyvä vinkki jonka sain hyvältä ystävältäni!