Nakkikastike toimii arkena ja maistuu koko perheelle, kunhan mausteita on kunnolla. Tämän lisukkeeksi teen aina perunamuusia itse. Olisin tehnyt myös hölskykurkkuja, mutta en saanut avomaankurkkuja lähikaupasta, joten lisukkeena oli tällä kertaa cocktailkurkkuja ja etikkapunajuuria.
Olen tehnyt tätä Sikke Sumarin ohjetta jo vuosia, mutta aina ilman porkkanaa ja selleriä, koska arki ja kiire! Ja myös koska selleri myydään niin isoissa nipuissa. Lauantain risotosta jäi kuitenkin selleriä, jolloin lupasin ohjeen jossa sitä voi myös hyödyntää ja se tulee tässä. Nämä vihannekset kastikkeessa upposivat lapsille hyvin, mutta jos sinullakin on useimmiten kiire saada ruoka pöytään nopeasti, voit jättää ne hyvin pois, toimii ilmankin. Vaikkakin täytyy sanoa, että varsinkin selleri toi kastikkeeseen mahtavasti makua varsinkin aikuisten mieleen. Loput sellerit pakastin, koska en pidä vieläkään ruuan hukkaan heittämisestä. Katsotaan mitä se tykkää pakastamisesta, kerron myöhemmin. Kastikkeeseen tulee myös rosmariinia ja sitä älä jätä pois. Pakastan myös tuoreen rosmariinin, koska sitä harvoin, jos koskaan saa kerralla kaikkea menemään ja se kestää pakastamisen loistavasti. Ja tuoreessa on ihan eri maku kuin kuivatussa. Suosittelen! Ja jos et saa tuoretta tähän hätään, niin laita sitten ainakin kuivattua. Ja sipulia laitat tietenkin ilman muuta, vaikka jättäisitkin porkkanan ja sellerin pois. Ja miten sitten tänään ehdin pilkkoa myös porkkanaa ja selleriä, vaikka molemmilla pojilla oli illalla treenit? No aamulla, klo 7, kun pojat söivät vielä aamupalaa ja itse olin jo smoothieni juonut. Pilkoin vihannekset, kuorin perunat ja tästä oli sitten helppo ja nopea jatkaa työpäivän jälkeen ennen treenejä minuuttiaukataululla!
Sikke sanoo ohjeessaan, että pitää käyttää ehdottomasti kuorellisia nakkeja. Meidän perhe suosiii kuitenkin kuorettomia. Popsin grillinakkeja käytän yleensä. Käytä sinä niitä, jotka teillä maistuvat parhaiten. Ja jos pöytään tulee hyvin nälkäinen porukka, tee annos puolitoista kertaisena tai tuplana. Toimii hyvin myös lämmitettynä seuraavana päivänä.
Ohje:
1 paketti nakkeja
1,5 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä
1 sipuli pilkottuna
1 porkkana pilkottuna
2 sellerin vartta pilkottuna
1 dl paseerattua tomaattia
1 rkl ketsuppia
1/2 rkl (dijon) sinappia
1 dl ruokakermaa
1 rosmariinin oksa
Paloittele nakit ja ruskista ne öljyssä. Lisää paistamisen lopussa vehnäjauhot ja puolet lihaliemestä ja anna hautua hiljalleen. Jollet ehdi hauduttaa, älä huoli, hyvää tulee ilman sitäkin. Kuullota sillä aikaa padassa öljyssä selleri, porkkanat ja sipuli. Kuullota rauhassa kunnolla, jotta pehmenevät, ripottele hieman suolaa päälle niin ne mehustuvat. Jos jätit tällä kertaa sellerin ja porkkanan pois, tee kaikki yhdessä pannussa ja paista sipulit hieman ennen nakkeja samalla pannulla. Lisää nakit, kun sipulit ovat vielä kuulaita. Älä polta sipuleja. Yhdistä nakit ja vihannekset ja lisää loppu lihaliemi, tomaattisose, ketsuppi, sinappi ja kerma. Pilko rosmariini pieneksi ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua parikymmentä minuuttia ja tee sillä aikaa perunamuusi tai jos on kiire, anna kerman kiehahtaa ja perunat ovat jo kypsiä vatkattaviksi, jos laitoit ne kiehumaan hieman ennen kastikkeen teon alkua.
1 kg jauhoisia perunoita
3-4 rkl voita, oman makusi mukaan
1-2 dl lämmintä kevytmaitoa
suolaa
Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois. Lisää voi ja 0,5 dl kerrallaan maitoa. Mitä pehmeämmän haluat sitä enemmän maitoa. Itse käytän lähemmäs 2 dl ja vatkaan kauan, koska haluan etä se on samettisen pehmeää. Samanlaista kuin olen lapsuudenkodissani tottunut isäni tekemään muusiin. Lisään suolaa myös reippaalla kädellä. Maistele välillä tietääksesi oikean suolan määrän sinulle. Ja jos muusia jää, älä huoli, laitan seuraavaksi sinulle perunarieskan ohjeen, jonka paistat nopeasti illalla päivälliseltä jääneestä muusista.