Lauantaina saimme ruokavieraiksi vanhempani sekä sisareni ja hänen miehensä. Äitini ja sisareni syövät gluteiinitonta ruokaa ja valitsin menun tämän mukaan. Tein tällä kertaa broileria tuoretomaattikastikkeessa ja lisukkeeksi pikapaistettuja vihreitä vihanneksi uunimunilla sekä fettucinea että riisiä.
Tuoretomaattikastike on erittäin hyvä, koska se on tehty raikkaista tuoreista raaka-aineista, mutta ottaahan se pilkkominen aikansa. Tein ohjeen tuplana, koska meillä on seitsemän henkeä syömässä. Alla oleva ohje on neljälle. Tomaateiksi valitsin hollantilaiset terttutomaatit. Suomalaisia terttutomaatteja harkitsin, mutta niiden kilohinta oli aika kova. Makua terttutomaateista tulee kuitenkin enemmän kuin tavallisista. Tämä tomaattikastike kelpaa kastikkeeksi myös sellaisenaan. Tällä kertaa pikapaistoin broilerinfileet ja laitoin ne kastikkeen, herkkusienien, oliivien ja kapriksien kanssa uuniin 45 minuutiksi. Ja tarjosin lisukkeena sekä fettucinea että riisiä, koska fettucine ei ollut gluteiinitonta.
Parsa ei vieläkään kyllästytä minua. Siksi tein vihreät kasvikset, joiksi valikoitui parsa, sokeriherneet ja varsikukkakaalit, kun broccolinoja ei ollut saatavilla tänään kaupassa. Uunimunat sopivat lisukkeiksi mainiosti ja kypsyivät hyvin uunissa yhdessä broilerin kanssa. Broilerin ohje on Kodin Kuvalehdestä vuosien takaa ja kasvisten Hesarin ruokatorstaista.

Ohje tuoretomaattikastikkeelle neljälle:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pientä porkkanaa
1 varsiselleri
700 g tuoreita tomaatteja
1 tl oliiviöljyä
1/2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl hienonnettuja yrttejä (esim basilika, lehtipersilja tai oregano)
Kuori ja hienonna sipuli ja porkkanat. Kuutioi myös varsiselleri. Poista tomaateista kanta ja siemenet ja kuutioi pieneksi.


Kuulota sipuleita öljyssä hetki. Lisää joukkoon porkkanat ja sellerit. Jatka paistamista muutama minuutti. Lisää tomaatit, vesi ja liemikuutio. Anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia. Mausta kastike sokerilla, suolalla, mustapippurilla ja yrteillä.


Ohje italialaiselle uunibroilerille:
1 annos tomaattikastiketta
4 broilerin rintafileetä/minuuttipihviä
2 tl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rs (ruskeita)herkkusieniä
1 dl oliiveja
1 rkl kapriksia
Mustapippuria ja suolaa
Lämmitä uuni 200C. Jos käytät paksuja fileitä, nuiji niitä hieman ohuemmiksi. Paista fileisiin pinta pannulla. Nosta voideltuun uunivuokaan ja pirskottele päälle sitruunamehua. Ja laita myllystä mustapippuria ja suolaa fileiden päälle. Viipaloi herkkusienet ohuiksi viipaleiksi ja laita nekin broilerien päälle. Lusikoi kastike myös vuokaan. Lisää oliivit ja kaprikset kastikkeen päälle. Paista broileria uunissa 45 minuuttia tai kunnes broilerit ovat kypsiä. Tarjoa pastan, riisin tai kuskusin kanssa.


Ohje pikapaistetuille kasviksille ja uunimunille:
600 g vihreitä kasviksia (parsaa, varsiparsakaalia, herneenpalkoja, ja/tai kukkkaalin varsia)
1/2 dl ranskankermaa
4 kananmunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
2 tl sitruunankuorta raastettuna
Suolaa ja mustapippuria myllyistä
4 rkl pinjansiemeniä

Poista parsoista puinen tyviosa ja kuori vartta hieman. Keitä kasvikset suolatussa vedessä napakan kypsiksi. Parsoja ja kukkakaalia noin 6 minuuttia ja sokeriherneitä 2 minuuttia. Valuta kasvikset ja nosta jääveteen odottamaan.
Paahda pinjansiement kuivalla pannulla. Vahdi siementen paahtumista koko ajan.
Lusikoi ranskankerma pieniin uunikestäviin kuppeihin ja riko muna päälle. Nosta kupit uunivuokaan ja lisää vuokaan kiehuvaa vettä niin, että sitä on puoliväliin munavuokia. Laita uuni 175 C uuniin ja paista noin 15 minuuttia tai alle, kunnes munat ovat hyytyneet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
Paista kasvikset nopeasti pannulla öljyssä. Nosta tarjoiluastiaan. Kaada päälle sitruunanmehua. Ripottele päälle kuoriraaste ja laita myllystä suolaa ja mustapippuria kasvisten päälle. Ripottele päälimmäiseksi pinjansiemenet. Tarjoa uunimunien kanssa.


