Yksi luetuimmasta ja eniten positiivista palautetta saanut ohjeeni täällä blogissa on ollut Kung po kana. Se on myös ehdottomasti yksi perheemme yhteisistä suosikkiruuista. Siksi innostuin heti kokeilemaan tätä Kung pao kanaa, kun se tuli Glorian ruoka&viini lehdessä vastaan etsiessäni ruokia pääsiäiseksi.
Ruoka oli todella maistuva ja myös kaunis annos. Pojat kasvavat jo sen verran ja syövät enemmän, että hetken kesken ruokailun pelkäsin ettei 400g broileriannoksesta riitä tarpeeksi kaikille. Saattaa olla jo todella lähellä, että annoksia pitää tuplata, jotta pojat saavat vatsansa täyteen. Kuopuksella oli päivällä lätkämatsi ja sen jälkeen niin kova nälkä, ettei muuta ehtinyt syömiseltään puhua kuin, että hyvää on, älkää ottako kaikkea, otan lisää!
Ruoka oli hieman tulista, mutta ei liikaa näille pojille, jotka ovat chiliin tottuneita. Annoksen ainoat chilit olivat kaksi kappaletta kuivattuja chilejä, jotka paistetttiin kevyesti öljyssä ja jätettiin kokonaisiksi ja syömättä ja ne toivat näin vain öljyn kautta ruokaan makua.
Lisukkeeksi tein Klassinen thaikeittiö kirjasta kaalisalaatin, jota olen tehnyt useasti ennenkin. Reseptin yläkulmaan kirjaan olen kirjoittanut: ”Tee tuplana, on tosi hyvä!” Tällä kertaa tein vain yksinkertaisen annoksen, kuten alla oleva ohjekin on, koska söimme vain omalla porukalla. Kun teen tätä vieraille, teen tätä kaksin- joskus jopa kolminkertaisen annoksen. Silppumista siinä kyllä on, mutta maku palkitsee. Kookosmaitoa jää yli, joten suunnittele niin, että teet parin päivän sisällä ruokaa, johon voit loput käyttää.
Ohje kung pao kana:
400 g broilerin(sisä)filettä
1/2 dl maapähkinöitä
3 valkosipulinkynttä
2 tl raastettua inkivääriä
2-3 kevätsipulia
3 rkl oliiviöljyä
2-3 kuivattua chilipalkoa
Marinadi:
1 rkl soijaa
2 tl kuivaa sherryä/ kiinalaista riisiviiniä
1 1/2 tl maissitärkkelystä
Kastike:
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl soijaa
2 tl hoisin-kastiketta
2 tl seesamiöljyä
4 tl (ruokokide)sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1/2-1 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi:
Jasmiiniriisiä
Jos teet myös salaatin, paahda molempien ohjeiden maapähkinät yhtäaikaa. Lämmitä uuni 225 C. Laita pähkinät uuninpellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa noin 5 minuuttia. Ota uunista pois, anna jäähtyä, kuori pähkinät. Vahdi pähkinöitä paahtamisen ajan, ne palavat helposti.
Paloittele broilerinfileet ja tee marinadi. Laita broilerinpalat marinadiin ja anna niiden maustua huoneenlämmössä 15 minuuttia.
Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet. Hienonna kevätsipulinvarret, laita valkoiset ja vihreät osat erikseen.
Tee kastike. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
Kuumenna öljy wokkipannussa. Paista kuivattuja chilejä noin puoli minuuttia. Pidä chilit kokonaisina koko paistamisen ajan loppuun asti. Itse laitoin kaksi chiliä ja se riitti tulisuudeksi hyvin koko perheelle.
Nosta broilerinpalat marinadista pannuun ja paista kypsiksi. Lisää kevätsipulin vaaleat osat, valkosipulit ja raastettu inkivääri. Paista noin puoli minuuttia. Lisää kastike. Ja sekoita pähkinät joukkoon. Nosta tarjolle ja koristele kevätsipulin viherällä osalla. Tarjoa lisänä jasmiiniriisiä.
Ohje thaimaalaiselle kaalisalaatille:
1 kiinankaali
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
3 salottisipulia
2 rkl paahdettuja maapähkinöitä karkeana rouheena
2 rkl oliiviöljyä
Kastike:
1 rkl kalakastiketta
1 limetin raastettu kuori
2 rkl limetinmehua
1 1/4 dl kookosmaitoa
Valmista salaatinkastike. Raasta limen kuori ja yhdistä limenmehuun, kalakastikkeeseen ja kookosmaitoon.
Suikaloi salottisipulit ja silpu chili. Kuumennä öljy pannussa ja paista kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita.
Paista suikaloidut valkosipulit erikseen ja yhdistä salottisipulien ja chilin joukkoon.
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola. Lisää suikaloitu kiinankaali kiehuvaan veteen 2-3 minuutin ajaksi. Valuta ja siirrä kulhoon odottamaan.
Yhdistä jäähtyneeseen kaaliin kastike, sekoita hyvin ja aseta tarjoiluastiaan. Ripottele sipulit ja chili pinnalle ja koristele maapähkinärouheella.