Tässä ruuassa on kaikkia lapsille tuttuja makuja, melkein kuin makaronilaatikkoa tai lasagnea tai canneloneja, muttei sittenkään. Pastitsio on kreikkalainen ja siinä on pohjalla pennepastaa, jonka joukkoon tulee juustoraastetta ja kananmunaa. Seuraava kerros on paistettu ja maustettu jauheliha paseeratussa tomaattikastikkeessa ja päälimmäisenä on maitokastike ja vielä juustoraastetta.
Laatikossa oli runsaasti makua ja osin siksi, että annoin kastikkeen hautua kunnolla, noin 45 minuuttia ja käytin juustoraasteena voimakkaampaa juustoa eli tällä kertaa Valion goudaa valmiina raasteena. Kaikki perheen miehet pitivät tästä ja toivoivat, että tämä jää vakio arkiruuaksemme, ei kertakokeiluksi. Toive tuli myös kuopukselta, joka on yhä perheemme varauksellisin ruuan suhteen. Tätä maistui kuitenkin kuopuksellekin kaksi lautasellista.
Mies muisteli, että on syönyt tätä viimeksi Rhodoksella , kun olimme siellä hänen 40-vuotis syntymäpäivänään ja makumaailma oli täysin sama, jos ei parempi…Ohje on taas Yhteishyvästä, hieman mukaillen.
Tässä sinulle ohje uudesta vakioruuastamme!
Ohje:
Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
1 (puna)sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk (500g) paseerattua tomaattia
1 dl vettä
1 Fond lihaliemikuutio
2 rkl soijaa
3 rkl tomaattisosetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
1/2 tl kanelia
Suolaa ja mustapippuria
Maitokastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl Kevytmaitoa
1/2 tl suolaa
1 dl (Gouda)juustoraastetta
1 kananmuna
Lisäksi:
7 dl raakaa pennepastaa
2 kananmunaa
1 dl (Gouda)juustoraastetta
Pinnalle:
1 dl (Gouda)juustoraastetta
Hienonna sipulit ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää jauheliha pannulle ja paista kypsäksi. Lisää paseerattu tomaatti pannulle. Kaada 1 dl vettä toimaattipurkkiin ja huuhdo vesi pannulle. Mausta. Hauduta sen aikaa kuin ehdit.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita kananmunat ja juustoraaste joukkoon.
Valmista maitokastike. Sulata voi. Lisää jauhot osissa, koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa pieniä määriä kerrallaan ja sekoita voimakkaasti koko ajan. Lisää maitoa vasta kun edellinen maito on imeytynyt jauhoihin ja kastike on paksuuntunut. Keitä muutama minuutti ja tarvittaessa mausta suolalla. Ota pois liedeltä. Lisää kananmuna ja juustoraaste, sekoita.
Voitele vuoka. Asettele pennepastat järjestykseen vuuan pohjalle.
Kaada päälle jauheliha kastike ja seuraavaksi juustokastike.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 175C 45 minuuttia. Anna hetki vetäytyä uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa lisänä kreikkalaista salaattia.