Vaikkei ihan vielä pääsiäinen olekaan, teki mieleni jo laittaa lammasta. Jos etsit pääsiäiseksi lammasohjetta, tässä sinulle sellainen, nämä maut vievät sinut Etelä-Afrikkaan. Ohjeet olen poiminut talteen Gloriasta vuodelta 2011 ja olen tehnyt näitä useamman kerran. Tällä kertaa tein lisukkeeksi myös parsaa parmankinkulla sekä alkuruuaksi paprikakeittoa. Paprikakeiton ohjeen kirjoitan sinulle erillisessä postauksessa.
Ostin karitsan kareet maustamattomina lihatiskiltä ja tein marinadin itse. Citymarketissa näytti olevan lihatiskillä hyvännäköistä valmiiksi marinoituakin lihaa, mutta pidän marinoida lihan itse. Laitoin kareet marinadiin jo lauantai-iltana ja kalttasin myös paprikakeiton paprikat lauantaina, joten sunnuntaihin jäi vain salaatin teko, parsojen valmistus sekä tietysti kareen grillaus.
Pojille maistui lammas myös erittäin hyvin pienen mietinnän jälkeen, samoin parsa ja paprikakeitto, varsinkin esikoiselle. Kurpitsasalaatti ei puolestaan ollut kummankaan mieleen, mutta meille vanhemmille kyllä oli.
Ohje lampaalle:
8-10 lampaan kyljystä
Suolaa ja mustapippuria
1 ruukku oreganoa hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Marinoi lihaa mielellään yön yli, mutta vähintään 4 tuntia. Grillaa kyljykset mieleiseesi kypsyysasteeseen, aseta tarjolle ja ripottele vähän sormisuolaa päälle.
Ohje minttuinen jogurttikastike:
1 pieni kurkku
2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1/ 2 ruukkua tuoretta minttua
Sormisuolaa
1 tl sitruunanmehua
Raasta kurkku, purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois ja lisää jogurttiin. Hienonna tai purista valkosipuli ja lisää jogurttiin. Revi mintusta lehdet ja pienennä ne jogurtin joukkoon. Mausta ja nosta maustumaan jääkaappiin kelmulla peitettynä.
Ohje kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti:
500 g kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 tl kanelia
1 tl ruokosokeria
Suolaa ja mustapippuria
3/4 dl oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
1 ruukku rucolaa
1 omena (Granny Smith)
1/2 sitruunan mehu
50 g cashew pähkinää
Cayennepippuria ja oliiviöljyä
Kastike:
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
Tilkka sitruunamehua
Kuumenna uuni 200 C. Laita kurpitsakuutiot astiaan, lisää oliiviöljy, kaneli, ruokosokeri, suola ja mustapippuri. Sekoittele käsin sekaisin ja kaada uuninpellille. Paahda uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat pehmeitä ja kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
Paahda pähkinät kevyesti kuivalla paistinpannulla. Sirottele päälle vähän oliiviöljyä ja cayennepippuria. Anna jäähtyä. Muista maustaa pähkinät, saat salaattiin aivat toisen ulottuvuuden, kun pähkinät ovat erikseen maustettuja.
Kuori ja viipaloi omena purista sitruunan mehua sen päälle tummumisen estämiseksi. Sekoita kastikkeen ainekset. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja poista halutessasi myös kitti, itse poistin. Asettele kurpitsat tarjouluastialle, lisää omenat, rucola, juustot sekä kastike ja lopuksi pähkinät.
Ohje parmankinkku-parsalle:
Parsaa
Parmankinkkua
Oliiviöljyä
Pese parsa varoen ja leikkaa puinen alaosa pois ja kuori vartta varovasti tarvittaessa.
Kieräytä parmankinkkua parsan tyveen. Voitele varovasti pienellä määrällä oliiviöljyä.
Asettele parsat uuninpellille ja paista uunin yläosassa 225C noin 10 minuuttia.