Alkupala,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Salaatti

Grillattua lammasta, kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti ja parsaa parmankinkulla

Vaikkei ihan vielä pääsiäinen olekaan, teki mieleni jo laittaa lammasta. Jos etsit pääsiäiseksi lammasohjetta, tässä sinulle sellainen, nämä maut vievät sinut Etelä-Afrikkaan. Ohjeet olen poiminut talteen Gloriasta vuodelta 2011 ja olen tehnyt näitä useamman kerran. Tällä kertaa tein lisukkeeksi myös parsaa parmankinkulla sekä alkuruuaksi paprikakeittoa. Paprikakeiton ohjeen kirjoitan sinulle erillisessä postauksessa.

Ostin karitsan kareet maustamattomina lihatiskiltä ja tein marinadin itse. Citymarketissa näytti olevan lihatiskillä hyvännäköistä valmiiksi marinoituakin lihaa, mutta pidän marinoida lihan itse. Laitoin kareet marinadiin jo lauantai-iltana ja kalttasin myös paprikakeiton paprikat lauantaina, joten sunnuntaihin jäi vain salaatin teko, parsojen valmistus sekä tietysti kareen grillaus.

Pojille maistui lammas myös erittäin hyvin pienen mietinnän jälkeen, samoin parsa ja paprikakeitto, varsinkin esikoiselle. Kurpitsasalaatti ei puolestaan ollut kummankaan mieleen, mutta meille vanhemmille kyllä oli.

Sunnuntain illallinen
Karitsan kareeta, minttuinen jogurttikastike, kurpitsasalaattia, parsaa parmankinkulla sekä paprikakeittoa

Ohje lampaalle:

8-10 lampaan kyljystä

Suolaa ja mustapippuria

1 ruukku oreganoa hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Marinoi lihaa mielellään yön yli, mutta vähintään 4 tuntia. Grillaa kyljykset mieleiseesi kypsyysasteeseen, aseta tarjolle ja ripottele vähän sormisuolaa päälle.

Lampaan marinadi
Karitsan kare marinoituu yön yli
Lampaat grillissä
Lampaat tarjolla ja hieman sormisuolaa päällä

Ohje minttuinen jogurttikastike:

1 pieni kurkku

2 dl turkkilaista jogurttia

1 valkosipulinkynsi

1/ 2 ruukkua tuoretta minttua

Sormisuolaa

1 tl sitruunanmehua

Raasta kurkku, purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois ja lisää jogurttiin. Hienonna tai purista valkosipuli ja lisää jogurttiin. Revi mintusta lehdet ja pienennä ne jogurtin joukkoon. Mausta ja nosta maustumaan jääkaappiin kelmulla peitettynä.

Valmistuksessa minttuinen jogurttikastike lampaalle
Sunnuntain kattaus

Ohje kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti:

500 g kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna

1 tl kanelia

1 tl ruokosokeria

Suolaa ja mustapippuria

3/4 dl oliiviöljyä

100 g vuohenjuustoa

1 ruukku rucolaa

1 omena (Granny Smith)

1/2 sitruunan mehu

50 g cashew pähkinää

Cayennepippuria ja oliiviöljyä

Kastike:

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamicoa

1 rkl juoksevaa hunajaa

Tilkka sitruunamehua

Kuumenna uuni 200 C. Laita kurpitsakuutiot astiaan, lisää oliiviöljy, kaneli, ruokosokeri, suola ja mustapippuri. Sekoittele käsin sekaisin ja kaada uuninpellille. Paahda uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat pehmeitä ja kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.

Myskikurpitsa
Myskikurpitsan kuutiointi
Kurpitsan kuutiot maustettuna uuniin

Paahda pähkinät kevyesti kuivalla paistinpannulla. Sirottele päälle vähän oliiviöljyä ja cayennepippuria. Anna jäähtyä. Muista maustaa pähkinät, saat salaattiin aivat toisen ulottuvuuden, kun pähkinät ovat erikseen maustettuja.

Maustetut cashewpähkinät

Kuori ja viipaloi omena purista sitruunan mehua sen päälle tummumisen estämiseksi. Sekoita kastikkeen ainekset. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja poista halutessasi myös kitti, itse poistin. Asettele kurpitsat tarjouluastialle, lisää omenat, rucola, juustot sekä kastike ja lopuksi pähkinät.

Kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti
Kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti

Ohje parmankinkku-parsalle:

Parsaa

Parmankinkkua

Oliiviöljyä

Pese parsa varoen ja leikkaa puinen alaosa pois ja kuori vartta varovasti tarvittaessa.

Kevään uutta parsaa

Kieräytä parmankinkkua parsan tyveen. Voitele varovasti pienellä määrällä oliiviöljyä.

Parsat parmankinkkuun käärittynä

Asettele parsat uuninpellille ja paista uunin yläosassa 225C noin 10 minuuttia.

Valmiit parsat parmankinkulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *