Nyt kun nämä viikonloppuaamut ovat vapaammat ja aikatauluttomat esikoisen kipsin vuoksi, olen intoutunut tekemään vaihtelevampia aamiaisia. Tänään sunnuntaina leivoin peltileivän. Vastaleivottu leipä on yksi aamun parhaimpia asioita.
Tein taikinan jo illalla ja laitoin jääkaappiin, koska muuten aikaa leipomiseen ja kohottamiseen olisi kulunut liian kauan. Ajattelin testata miten tämä toimii. Ja hyvin toimi. Otin taikinan heti pois jääkaapista herättyäni ja varmasti se olisi noussut hieman paremmin, jos olisin tehnyt taikinan aamulla, mutta nyt nopeus vei voiton.
Taikinassa on hieman kauraa ja hunajaa mukana ja koristelin pellillisen kaurahiutaleilla. Siemenetkin käy, mutta tiesin leivän kelpaavan pojille paremmin näin.
Lisäksi pilkoin eilisestä salsasta jääneen vesimelonin paloiksi pöytään. Olipa hyvä aamiainen! Ohje on Glorian ruoka ja viinistä.
Ja kiitos vielä teille kaikki lukijat! Aloitin blogini lokakuussa 2018 ja sen jälkeen lukijoita on ollut tasaisesti 1000 kävijää kuussa ja tässä kuussa luku on jo 1400 ja kuukautta on vielä viikko jäljellä. Kiitos kaikille!
Ohje:
5 dl (täys)maitoa
1 ps kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl suolaa
n 9 dl vehnä/hiivaleipä/täysjyvävehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
Lisäksi:
3/4 dl auringonkukansiemeniä tai kaurahiutaleita pinnalle
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää maitoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Alusta jauhot ja kaurahiutaleet joukkoon. Säilytä jääkaapissa aamuun ja ota hyvissä ajoin lämpenemään.
Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja taputtele jauhoitetuilla käsillä taikina pellille. Ripottele siemenet/kaurahiutaleet pinnalle ja paina ne kevyesti kiinni taikinaan. Painele taikinaan taikinaveitsellä 24 palaa. Anna leivän kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia peiteltynä liinalla.
Pistele leivän pintaan haarukalla koloja. Paista 225 C 15-20 minuuttia. Tarjoa heti lämpimänä.