Viime sunnuntaina palasimme perheemme molempien aikuisten lapsuuden makuihin, nimittäin wieninleikkeeseen. Tämän ohella lehtipihvi oli se, mitä ravintolassa syötiin nuorina yhdessä omien vanhempien kanssa. Ja hyvältä maistui edelleen, esikoiselle maistui myös, kuopus ei taaskaan hurrannut ja soittanut fanfaareja. Noh, ajan myötä maku kehittyy, kuten isoveljellekin on käynyt. Kriittinen tekijä wieninleikkeessä on hyvä liha, ostin porsaan ulkofileen K-Supermarketin lihatiskiltä.
Parhaimman wieninleikkeen olen kuitenkin syönyt Wienissä, Figlmullerissä. Vietimme siellä perheemme ensimmäistä Isänpäivää vuonna 2008. Wieninleike peitti koko lautasen ja vähän ylikin, lisukkeena oli loistava sinappinen perunasalaatti.
Tätä ruokaa teen kyllä uudelleenkin, toivottavasti maistuu pian myös kuopukselle. Lisukkeeksi tein perunamuussia. Tämän ohjeen löydät kun laitat blogin hakukohtaan nakkikastike. Muista käyttää muusin teossa lämmintä maitoa, voitaa, sekä reippaasti suolaa. Ja tietysti myös raikasta salaattia löytyy lautaselta. Minun oli tarkoitus tehdä myös kuorrutettua kukkakaalia. Päivän ohjelma kuitenkin hiukan muuttui ja syöminen venyi myöhempään ajankohtaan iltaan, koska ajoin miehen auton routavaurioon ja siitä puhkesi rengas. Siitäkin selvittiin hinnausavulla, ylimääräisellä kahvikupilla ystävän luona sekä loistavalla sipulipiirakan palasella, jonka oli leiponut kyläpaikkani isäntä. Tämä ohje oli taas Yhteishyvän Ruoka-liitteestä.
Ohje:
600 g porsaan ulkofileetä
Leivitykseen:
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunaa
2 rkl vettä
1 dl korppujauhoja
Paistamiseen:
Öljyä ja voita
Lisäksi:
Sitruunaa, kapriksia ja anjovisfileitä
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja nuiji ohueksi elmukelmun alla.
Sekoita vehnäjauhot, suola ja mustapippuri yhdellä lautasella. Riko kananmunat ja sekoita rakenne rikki toiselle lautaselle yhdessä veden kanssa. Ja mittaa korppujauhot kolmannelle lautaselle. Kääntele pihvit ensin jauhoseoksessa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa.
Kuumenna pannulla öljy-voiseos ja anna hieman ruskistua. Paista leikkeet yksi tai kaksi kerrallaan kohtalaisella lämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Koristele valmiit wienenleikkeet sitruunan viipaleilla, kapriksilla ja anjoviksenfileillä.