Aasia,  Alkupala,  Kasvisruoka,  Keitto,  Leipominen

Kookoksinen bataattikeitto ja sämpylät

Tänään meillä oli käymässä yksi kummitytöistäni, 12-vuotias tanssityttö. Hän oli tällä kertaa ilman vanhempiaan, koska vanhemmat olivat päivän auttamassa omia vanhempiaan ja minä toimin kummina apuna tytön harrastuskuskauksissa. Oli todella ihanaa olla kummitytön kanssa kerrankin kahden ja keskittyä vain häneen, meillä oli erittäin kivat keskustelut ja pääsin taas hyvin perille, mitä hänelle kuuluu. Kummityttöni on myös innokas leipoja ja teimme ruokia yhdessä, samalla rupatellen.

Kummityttö tuli suoraan treeneistä meille ja myös esikoinen oli aamujäillä. Tein lounaaksi kaikille bataattikeiton, joka taas-yllätys yllätys- on aasialaisvivahteinen, leivoin sämpylöitä ja tein jälkiruuaksi marjapannukakun. Keiton ja sämpylöiden ohje tässä, pannukakun saat huomenna.

Tästä määrästä riitti hyvin kahdelle nälkäiselle aikuiselle ja lapselle, sekä jäi myös hieman huomiseksi alkuruuaksi. Jos teet tämän alkuruokana, puolikas annos riittänee. Ohje on Yhteishyvän ruoka-liitteestä mukaillen.

Kookoksinen bataattikeitto ja sämpylät

Ohje bataattikeitolle:

1,2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl kanelia

800 g kuorittua ja paloiteltua bataattia

600 g perunaa

3 valkosipulinkynttä

4 cm pala tuoretta inkivääriä

1 tlk (400ml) kookosmaitoa

2 tl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

1,5 dl ginger ale juomaa

Tuoretta basilikaa silppuna

Kiehauta vesi, liemikuutiot ja kaneli. Kuori ja paloittele bataatit, perunat, inkivääri ja valkosipulinkynnet. Keitä kasvisliemessä 15 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kookosmaito, chilikastike ja suola. Kiehauta nopeasti. Kaada juuri ennen tarjoilua joukkoon ginger alea. Älä jätä tätä pois, ginger ale antaa mukavan inkiväärisen hapokkuuden keittoon. Koristele annokset tuoreella silputulla basilikalla.

Paloitellut bataatit ja perunat
Kookoksinen bataattikeitto

Ohje sämpylöille 24 kpl:

5 dl kevytmaitoa

2 pss kuivahiivaa

1 1/2 tl suolaa

1 1/2 rkl sokeria

1 dl juustoraastetta

1/2 dl oliiviöljyä

2 dl ruisjauhoja

3 dl grahamjauhoja

6-7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

1 kananmuna

Voit vaihdella jauhoja, mutta laita puolet jauhoista muuta kuin vehnäjauhoja, näin saat sämpylöihin enemmän makua. Lämmitä maito 42 asteeseen ja sekoita hiiva maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri ja juustoraaste. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vähitelleen nesteeseen, koko ajan sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Mikro on tähän esimerkiksi sopiva paikka. Jaa taikina ensin kahteen osaan. Sitten nämä osat vielä puoliksi ja puolita vielä kerran. Syntyneet palat jaat kolmeen osaan. Näin saat yhtenäisen kokoisia sämpylöitä. Pyöritä sämpylät palloiksi, peitä liinalla ja jätä hetkeksi kohoamaan. Voitele sämpylöiden pinnat kananmunalla ja paista 225C 12-14 minuuttia. Pakasta ylijääneet.

Kohonnut sämpylätaikina
Valmiit sämpylät uunista ulos

2 Comments

  • Pia

    Maukas lounaskeitto; kaikki maut olivat sopivasti tasapainossa ja sopivasti tulisuutta. Olen aiemmin käyttänyt bataattikeitossa cayenne-pippuria, mutta thai sweet chili sopii kyllä paremmin. Ja ginger ale antaa tosiaan kivan säväyksen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *