Tänään meillä oli käymässä yksi kummitytöistäni, 12-vuotias tanssityttö. Hän oli tällä kertaa ilman vanhempiaan, koska vanhemmat olivat päivän auttamassa omia vanhempiaan ja minä toimin kummina apuna tytön harrastuskuskauksissa. Oli todella ihanaa olla kummitytön kanssa kerrankin kahden ja keskittyä vain häneen, meillä oli erittäin kivat keskustelut ja pääsin taas hyvin perille, mitä hänelle kuuluu. Kummityttöni on myös innokas leipoja ja teimme ruokia yhdessä, samalla rupatellen.
Kummityttö tuli suoraan treeneistä meille ja myös esikoinen oli aamujäillä. Tein lounaaksi kaikille bataattikeiton, joka taas-yllätys yllätys- on aasialaisvivahteinen, leivoin sämpylöitä ja tein jälkiruuaksi marjapannukakun. Keiton ja sämpylöiden ohje tässä, pannukakun saat huomenna.
Tästä määrästä riitti hyvin kahdelle nälkäiselle aikuiselle ja lapselle, sekä jäi myös hieman huomiseksi alkuruuaksi. Jos teet tämän alkuruokana, puolikas annos riittänee. Ohje on Yhteishyvän ruoka-liitteestä mukaillen.
Ohje bataattikeitolle:
1,2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 tl kanelia
800 g kuorittua ja paloiteltua bataattia
600 g perunaa
3 valkosipulinkynttä
4 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tlk (400ml) kookosmaitoa
2 tl makeaa chilikastiketta
1 tl suolaa
1,5 dl ginger ale juomaa
Tuoretta basilikaa silppuna
Kiehauta vesi, liemikuutiot ja kaneli. Kuori ja paloittele bataatit, perunat, inkivääri ja valkosipulinkynnet. Keitä kasvisliemessä 15 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kookosmaito, chilikastike ja suola. Kiehauta nopeasti. Kaada juuri ennen tarjoilua joukkoon ginger alea. Älä jätä tätä pois, ginger ale antaa mukavan inkiväärisen hapokkuuden keittoon. Koristele annokset tuoreella silputulla basilikalla.
Ohje sämpylöille 24 kpl:
5 dl kevytmaitoa
2 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 rkl sokeria
1 dl juustoraastetta
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl ruisjauhoja
3 dl grahamjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
1 kananmuna
Voit vaihdella jauhoja, mutta laita puolet jauhoista muuta kuin vehnäjauhoja, näin saat sämpylöihin enemmän makua. Lämmitä maito 42 asteeseen ja sekoita hiiva maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri ja juustoraaste. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vähitelleen nesteeseen, koko ajan sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Mikro on tähän esimerkiksi sopiva paikka. Jaa taikina ensin kahteen osaan. Sitten nämä osat vielä puoliksi ja puolita vielä kerran. Syntyneet palat jaat kolmeen osaan. Näin saat yhtenäisen kokoisia sämpylöitä. Pyöritä sämpylät palloiksi, peitä liinalla ja jätä hetkeksi kohoamaan. Voitele sämpylöiden pinnat kananmunalla ja paista 225C 12-14 minuuttia. Pakasta ylijääneet.
2 Comments
Pia
Maukas lounaskeitto; kaikki maut olivat sopivasti tasapainossa ja sopivasti tulisuutta. Olen aiemmin käyttänyt bataattikeitossa cayenne-pippuria, mutta thai sweet chili sopii kyllä paremmin. Ja ginger ale antaa tosiaan kivan säväyksen!
Johanna
Olipa kiva kuulla ja samaa mieltä, ginger ale on kiva lisä makuun!