Tein sunnuntaina, koska aikaa oli, vihreän thaicurrykastikkeen lisäksi myös alkuruuan. Päivän teemaan sopi hyvin samasta kirjasta-Korianteria ja sitruunaruohoa-poimittu ohje yrttisestä broilerinjauhelihasta, jonka päätin tarjota salaatinlehdestä. Salaatinlehti oli tällä kertaa Romainensalaatti, myös sydänsalaatti käy hyvin. Pääasia, että lehti on kuppimainen ja sen pystyy käärimään rullalle. Tämä ruoka on kirjan mukaan kambodzalainen ja tarjotaan suoraan pannusta riisin kera. Koska tämä oli meillä alkuruoka, päädyin laittamaan sen salaatinlehdelle. Kastiketta oli kuitenkin niin paljon, että laitoin loput erilliselle tarjoiluastialle ja se kelpasi pojille melkein paremmin kuin vihreä curry. Pöydässä ollut kuopuksen ystäväkin söi tätä kaksi lautasellista. Vaikka mausteita on paljon, on kokonaisuus silti hyvin mieto, mutta maistuva ja lapsiperheessä käytän usein chilinä Pirkan mietoa chiliä. Tai sitten ostan Lidlstä chilipaketin, mutta laitan sitä ohjetta hieman vähemmän, jos lapset syövät samaa ruokaa.
Tässä ruuassa on myös galangajuurta, jota saan Citymarketista. Lähi S-marketissa tai K-supermarketissa sitä ei ole. Onneksi minulta löytyi sitä tarpeeksi iso palanen pakkasesta, koska lähi Citymarkettimme oli suljettuna ostoskeskuksessa olleen tulipalon vuoksi. Kävin kyllä kärryineni suljettujen ovien takana….
Myös tähän kuin pääruokaan tuli tuoreita yrttejä aasialaisversoina. Minttua ja basilikaa, mutta Aasianminttua ja Thaibasilikaa. Näitä saa meillä lähi K-Supermarketistakin ja suosittelen lämpimästi mielummin niitä kuin tavallisia. Saat ruokaan huomattavasti paremman autenttisuuden. Kuopus ja ystävänsä söivät tätä siis jasmiiniriisin kera. Esikoinen puolestaan piti salaatinlehti versiosta niin paljon, että saimme suupaloja miehen kanssa huomattavasti vähemmän itse, kuin olin laskenut. Mutta kuten aina sanon, menköön, hänellä ne menevät kulutukseen, meillä varastoon…
Ohje:
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl galangajuurta hyvin hienonnettuna
1 punainen chili
1 tl hummerifondia
2 rkl oliiviöljyä
2 kevätsipulia ohuina renkaina (säästä osa koristeeksi)
400g broilerin jauhelihaa
2 rkl kalakastiketta
1 dl vettä
3 rkl aasialaista minttua
3 rkl thaibasilikaa
2-3 rkl tuoretta limenmehua
Suolaa ja mustapippuria
1 ruukku Romainesalaattia/sydänsalaattia
Tee ensin tahna. Laita silputut valkosipuli, galanga, chili ja hummerifondi huhmareeseen ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Notkista tarvittaessa öljyllä.
Kuumenna öljy pannussa, lisää maustetahna ja pikapaista 2-3 minuuttia eli kunnes tahna herää. Nauti tuoksuista! Nosta lämpöä ja lisää pannuun jauheliha ja paistele hetki. Lisää paistamisen lopussa melkein kaikki kevätsipulit. Paista jauhelihaa noin 2 minuuttia. Pirskota pinnalle kalakastike ja kääntele 30 sekuntia. Kaada joukkoon vesi ja kypsennä 3-4 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Odota että neste on miltein haihtunut ja liha on kypsää.
Nosta pannu liedeltä ja lisää joukkoon minttu, basilika ja limenmehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja limenmehua. Kierrä pinnalle muutama kierros mustapippuria myllystä. Jaa jauheliha pestyille ja erotelluille salaatinlehdille ja koristele kevätsipulilla. Tarjoa heti. Jos teet tämän alkuruokana, tee tämä valmiiksi ja anna odottaa pannussa kannen alla ja maustua. Lämmitä ennen tarjoilua eli juuri ennen kuin jaat kastikkeen salaatinlehdille.