Aasia,  Liha

Naudanfilee kantonilaiseen tapaan ja broccoliinit

Kuopuksemme tilasi kiinalaista, kun kyselin viikonlopun ruokatoiveita lapsilta. Tämä ohje valikoitui ensi kertaa kokeiluun Klassisen kiinalaisen keittiön kirjasta. Päätin myös, että teen nautaohjeen, jota harvemmin tulee tehtyä. Kanaa puolestaan melko usein ja se on myös sunnuntain raaka-aine.

Tämä annos oli helppo valmistaa. Mutta raaka-aineiden saatavuudessa oli pieniä haasteita. Kävin kolmessa eri kaupassa (Lidl, K-Supermarket ja S-market) enkä saanut mistään paksoita tai mangoldia, enkä myöskään osterifondia. Korvasin kaalin pinaatilla ja ohjeessa oli osterifondin vaihtoehdoksi tumma soija ja käytin sitä, koska sitä minulla oli valmiina. Ohjeessa oli myös Shaohsing-viiniä ja sille vaihtoehdoksi sherryä. Valitsin sherryn, koska sitä löytyi kaapista, enkä myöskään nähnyt järkeä ostaa pulloa, josta tulee käyttöön 2 ruokalusikallista.

Lisukkeeksi tein pikakeitettyjä kasviksia ja valitsin kasvikseksi broccoliinin. Toimi hyvin. Pojat pitivät naudasta todella paljon, mutta broccoliinit maistuivat vain esikoiselle. Lisäksi keitin 4 dl jasmiiniriisiä.

Wokkaaminen tapahtuu hyvin nopeasti, joten paloittele kaikki ainekset valmiiksi, näin kaikki on valmiina ja käytettävissä, kun niitä tarvitset.

Kaikki valmiina wokkaukseen

Ohje:

225 g paksoita/mangoldia tai pinaattia 60 g

2 rkl (ruokokide)sokeria

350g naudanfileetä tai paahtopaistia

1 tl perunajauhoja

6 rkl vettä

5 rkl maapähkinä-/maissi-/saksanpähkinäöljyä

4-5 valkosipulia ohuina suikaleina

3 kevätsipulia silputtuna valkoiset ja vihreät osat erikseen

2 cm hienonnettua inkivääriä

1 rkl Shaonhsingviiniä tai kuivaa sherryä

Marinadi:

1/4 tl suolaa

1 rkl tummaa soijaa

Mustapippuria myllystä

2 tl Shaosing-viiniä tai kuivaa sherryä

1 tl perunajauhoja

3 rkl vettä

1 tl seesamiöljyä

Aloita marinadista. Riittää, että laitat lihan marinadiin 30 minuuttia ennen. Leikkaa liha niin ohuiksi siivuksi kuin onnistut. Hyvä veitsi on tässä kohtaa ensiarvoinen. Laita lihat kulhoon ja lisää lihojen joukkoon suola, mustapippuri, soija ja sherry. Sirottele pinnalle perunajauhot ja lisää 1 rkl vettä yhdensuuntaisesti sekoittaen. Lisää toinen ruokalusikallinen. Huomaat, että sekoittaminen hieman vaikeutuu. Lisää vielä kolmas ruokalusikallinen. Sekoita. Laita kelmu päälle ja anna lihan marinoidua jääkaapissa 30 minuuttia.

Revi mangoldi/paksoi tai pinaatti kulhoon. Ripottele sokeri päälle ja anna seistä huoneenlämmössä. Sekoita 1 tl perunajauhoa 6 rkl vettä ja jätä odottamaan. Ota lihanpalat huoneenlämpöön reilusti ennen paistamista ja lisää tässä vaiheessa seesaminöljy lihan joukkoon.

Kuumenna wok ja lisää 4 rkl öljyä. Lisää valkosipulit ja heti, kun ne ovat saaneet hieman väriä, lisää sipulin valkoiset osat ja sekoita. Lisää lihanpalat ja paista nopeasti, mutta kypsiksi, noin 60 sekuntia. Kun liha on kypsää, kaada sherry pannuun reunaa pitkin. Sekoittele ja kääntele hetki. Nosta liha lämmitettyyn astiaan.

Lisää 1 rkl öljyä pannulle ja inkivääri myös. Sekoita ja lisää pinaatti tai kaali. Sekoita edelleen, kunnes se kuumentuu. Siirrä kasvikset pannun reunoille ja lisää liha. Kaada hyvin sekoitettu perunajauhovesi joukkoon norona ja kääntele, kunnes perunajauhot ovat saostuneet. Lisää sipulin vihreät osat ja laita lämmitetylle tarjoiluastialle. Tarjoile heti.

Naudan marinadin valmistus
Marinoitu naudan sisäfilee
Naudan wokkaus menossa
Valmiina syömään kantonilaista nautaa ja broccoliinoja

Ohje broccoliinoille:

1 tl suolaa

3 rkl maapähkinä-maissi- tai saksanpähkinäöljyä

2 rkl osterikastiketta/tummaa soijaa

1 pkt broccoliinoja

Poista broccoliinoista lehdet ja leikkaa varresta 2cm pois. Kaada 1,5 l vettä kattilaan ja kiehauta. Lisää öljy 2 rkl ja suola. Lisää broccoliinot ja kiehauta uudelleen. Keitä 30-60 sekuntia, jotta napakkuus säilyy. Valuta lävikössä.

Laita broccoliinot lämpimälle tarjoiluvadille ja kaada 1 rkl öljyä ja soija niiden päälle. Tarjoa lämpiminä.

Kantonilainen naudanfilee ja broccolinot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *