Jauheliha

Moussaka

Yksi perheemme kestosuosikki ruuista on moussaka. Ja tätä blogia tehdessäni, olen huomannut, että syömme melko usein kreikkalaista ruokaa. Moussakassa raaka-aineet ovat myös lapsille maistuvia ja runsaiden mausteiden johdosta tämä maistuu varmuudella myös aikuisille. Tarjoa moussaka kreikkalaisen salaatin kera ja muista tehdä se feta juustosta, ei salaattijuustosta.

Viimeksi kun tein moussakaa, perheelläni oli niin kova nälkä, että en ehtinyt ottaa yhtään kuvaa valmiista ruuasta ennen kuin se oli jo syöty. Joten tällä kertaa alla on vain kuva valmistuksesta, pahoittelut tästä! Ohje on Ruokalasta eli Ilta-Sanomien reseptisivuilta.

Moussakan valmistus

Ohje:

1 (puna)sipuli

400 g jauhelihaa

150 g munakoisoa

4 tomaattia

400 g erittäin ohuita perunan siivuja

2 valkosipulinkynttä

Mustapippuria, suolaa

1,5 tl kuivattua timjamia

Juustokastike:

25 g voita

3 rkl vehnäjauhoja

5 dl kevytmaitoa

1 tl suolaa

Mustapippuria

150 g juustoraastetta

Viipaloi pestyt munakoiso(t). Aseta siivut voipaperille ja sirottele pinnalle kevyesti suolaa. Pyyhi talouspaperilla itkenyt neste pois noin 15 minuutin kuluttua. Kuori ja siivuta sipuli renkaiksi. Ruskista jauheliha pannussa sipulin kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja viipaloi perunat niin ohuiksi kuin mahdollista, mieluiten mandoliinilla. Viipaloi tomaatti. Laita munakoison, perunan ja tomaatin siivut astiaan, purista joukkoon valkosipulinkynnet. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla timjamilla. Sekoita vihannekset varovasti sekaisin mausteiden kanssa.

Lado voideltuun uuninvuokaan vuorotellen kasviksia ja jauheliha.

Valmista vielä juustokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Paista muutama minuutti. Lisää kattilaan maito pikku hiljaa, koko ajan reippaasti sekoittaen. Lisää maitoa vasta kun edellinen on imeytynyt jauhoihin. Sekoita koko maidon lisäämisen ajan. Ota kattila pois liedeltä, kun kaikki maito on lisätty ja kastike on hieman paksuuntunut. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kastikkeen joukkoon. Mausta miedosti mustapippurilla.

Kaada kastike vuokaan ja kypsennä 180 C asteessa reilu tunti tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Ohuetkin perunat vativat tunnin kypsennyksen, joten ole tarkkana, että leikkaat tarpeeksi ohuita siivuja. Kokeile kypsyyttä välillä haarukalla. Anna moussakan vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen ennen tarjoamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *