Kun Farang avattiin Suomeen vuonna 2008, sen ruoka oli jotain aivan muuta mihin ennen oli totuttu, makumaailmat olivat tajunnan räjäyttäviä. Sittemmin BW-ravintoloita on tullut useampi lisää, Gaijin, Bronda, Boulevard Social ja Ventuno. Olen käynyt kaikissa useamman kerran, vain drinkkibaari Goldfish on käymättä. Goldfish kehuttiin perjantaisessa (8.2.2019) Nyt-liitteessä ja siellä pitää nyt ehdottomasti päästä käymään drinkillä.
Olen ostanut useamman Tomi Björckin ruokakirjan ja tänään tein ruokaa Björck huippukokin kotiruokaa kirjasta. Molemmat, sekä pitaleipä että tabbouleh ovat helppoja ja nopeita tehdä. Varsinkin kun oikaisin ja ostin täysjyvä pitaleivät valmiina… Tekemäni tabbouleh annos oli riittoisa, koska rehellisyyden nimissä kerrottakoon, että se maistui vain aikuisille. Mutta ei hätää, loppu joka jäi jäljelle sopii mainiosti lisukkeeksi myös sunnuntairuokaani. Kuopukselle otin oman jauheliha annoksen talteen ennen fetan, pinaatin ja mintun lisäämistä. Esikoinen puolestaan syö melkein mitä vain laitan pöytään ja runsaalla ruokahalulla.
Tabbouleh sopii lisukkeeksi moneen lähi-idän suuntaiseen ruokaan ja toimii vaikka brunssilla tai buffassa. Tabbouleh syödään kylmänä, joten se on helppo valmistaa ja tarjoilla. Tomaatit kaltataan, älä pelästy kalttausta ja jätä tätä vaihetta tai koko ruokaa tekemättä sen vuoksi ettet ole ennen kaltannut. Kalttaus on itseasiassa todella helppoa ja nopeaa, onnistut varmasti, ohje alla.
Ohje:
400 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1,5 dl tomaattimehua
60 g tuoretta pinaattia
150 g fetajuustoa
0,5 dl tuoretta silputtua minttua
1 pkt pitaleipiä
Paista jauheliha öljyssä kypsäksi, lisää valkosipulit, chilijauhe ja tomaattimehu. Vähennä lämpöä ja hauduta, kunnes mehu on imeytynyt. Lisää sen jälkeen murskattu feta, pinaatit ja tuore minttu. Paista seosta niin, että pinaatit menevät kasaan.
Lämmitä pitaleivät ohjeen mukaan, mieluiten uunissa.
Tabbouleh:
2 dl bulguria
4 dl kasvislientä
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
1 dl minttua silputtuna
2 kaltattua tomaattia kuutioituna
1 dl kurkkua kuutioituna
1 sitruunan mehu
Oliiviöljyä ja suolaa
Tee tomaatteihin terävällä veitsellä ristiviilto ja laske reikäkauhalla kiehuvaan veteen. Anna tomaattien olla kiehuvassa vedessä 30-40 sekuntia. Nosta tomaatit reikäkauhalla ja laske kylmään veteen, jossa on mahdollisesti myös jäitä. Anna jäähtyä hetken. Kuori lähtee tämän jälkeen kuin itsestään. Kuutioi tomaatit.
Kuutioi kurkku ja purista sitruunanmehu. Silpu yrtit. Lehtipersiljan voit silputa sellaisenaan, mutta mintusta silpu vain lehdet.
Keitä bulgur paketin ohjeen mukaan kasvisliemessä. Jäähdytä. Sekoita kaikki ainekset bulguriin. Jätä osa yrteistä koristeeksi päälle. Lorauta myös hieman hyvänlaatuista oliiviöljyä päälle. Mausta suolalla ja mustapipurilla.