Pizzaperjantai sopii erittäin hyvin varsinkin perheellisten elämään. Raskas (työmatkoja ja sairastupaa) työviikko takana ja suunnitelmiin sopii helppo, mutta hyvä ruoka. Minulla on eri tapoja tehdä pizzaa. Välillä käytän valmispohjaa ja täytän sen jauhelihalla, tomaatilla, ananaksella ja juustoilla. Toinen tapa on tehdä pizzapohja durumjauhosta ja aloittaa juuresta. Täytteenä parmankinkkua, rucolaa ja pinjansiemeniä. Ja sitten on tämä kolmas tapa, jossa pohja tehdään itse vehnäjauhoista ja täytteenä on kinkkua, ananasta, Aurajuustoa ja juustoa.
Perjantaina meillä syötiin siis Americana pizzaa ja tein kolme pohjaa, jotta lauantaina, kiireisenä treenipäivänä, siitä riittäisi myös lounaaksi.
Tein taikinan ja laitoin sen kylmään uuniin nousemaan ja kävin sillä välillä ostamassa viikonlopun ruuat. Takaisin tullessa, oli jäljellä enää pohjien kaulinta ja täytteiden laitto ja paistaminen. Suunnittelen aina perjantaisin viikonlopun ruuat ja myös ostan ne, jotta lauantaina tai sunnuntaina ei tarvitse kaupassa käydä, vaan voimme keskittyä muuhun.
Ohje 3 pizzalle:
4 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
8-10 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Täyte:
1 tlk Mutti pizzakastiketta
400 g saunapalvikinkkua
1 pss Aurajuustomurua
2 tlk ananasta
1 pss mozzarellajuustoraastetta
Oreganoa
Liota hiiva 42 asteiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot joukkoon käsin ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää öljy loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä liinalla ja anna nousta hetki rauhassa, vaikka kylmässä uunissa tai mikrossa.
Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli pyöreäksi pohjaksi leivinpaperin päällä, jonka alle olet laittanut kostutetun pyyhkeen, jotta paperi pysyy paikoillaan. Kauli niin ohueksi kuin mahdollista ja kun taikina menee leivinpaperin yli, leikkaa se pizzaleikkurilla pois ja jatka kaulintaa, niin että taikina on joka puolelta ohut.
Siirrä leivinpaperi ja pizzapohja uuninpellille ja lisää täytteet. Lusikoi tomaattikastike pohjalle ja levitä tasaisesti reunoja myöten. Suikaloi kinkku niin pieniksi paloiksi kuin mahdollista ja jaa pohjille. Leikkaa myös ananakset pieniksi ja lisää ne pohjaan. Laita Auramuruja oman makusi mukainen määrä ja lisää lopuksi mozzarellaraaste. Mausta oreganolla. Paista pizzoja 225 C asteessa 12-15 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä. Ripottele pinnalle vielä lisää oreganoa ja tarjoa salaatin tai coleslawn kanssa.