Olin työmatkalla Barcelonassa tällä viikolla, ja siksi blogissani on ollut hieman taukoa. Istuin joka ilta valmiiseen pöytään ja vain nautin hyvästä ruuasta. Sunnuntaina olin taas kotona ja mieleni alkoi tehdä kesäisempiä makuja, ehkä siksi että sää Barcelonassa oli hieman vähemmän luminen kuin täällä Helsingissä.
Teemme usein kreikkalaisia ruokia kesällä ja näitäkin kaikkia olen tehnyt useamman kerran aikaisemminkin, mikään ei ollut tällä kertaa siis ensimmäistä kertaa testissä. Tein siis kana-souvlakia, tzatzikia, muankoisovuokaa sekä tomaatti-halloumisalaattia. Olen tehnyt näitä sekä perheelle, ystäville, että taloyhtiön talkoisiin sekä myös kuopuksemme ristiäisissä oli kreikkalainen pitopöytä, hyöstettynä lisäksi sipulipiirakalla, kreikkalaisilla lihapullila, viininlehtikääryleillä ja fetasalaatilla.
Munakoisovuoka on yksi parhaimmista kasvisruuista, joita olen itse tehnyt. Siinä yhdistyvät pehmeä munakoiso ja lempeä tomaattikastike gratinoituna parmesaanilla. Munakoisovuuan ja tzatzikin ohjeet ovat Rena Salaman Kreikkalainen keittiö kirjasta. Souvlaki ja tomaatti-halloumisalaatti ovat puolestaan Yhteishyvän ohjeita.
Työvaiheita on monia, mutta niitä pystyy tekemään limittäin ja ruoka valmistuu noin 1,5 tunnissa. Marinoi ensin kana. Tämän jälkeen tee munakoisovuuan tomaattikastike ja anna sen hautua miedolla lämmöllä koko sen ajan, kun valmistelet muut ruuat. Sen jälkeen suikaloi munakoisot ja itketä ne suolalla. Tee seuraavaksi tzatziki sekä salaatinkastike. Kun olet paistanut munakoisot, lado ne vuokaan tomaattikastikkeen kanssa ja paista 40 minuuttia. Vuuan kypsyessa, pujota kanat grillitikkuihin ja tee salaatti. Viimeisenä grillaa kanat ja halloumijuusto. Me grillaamme ympäri vuoden, jos se ei ole sinulla mahdollista paista kanat myös uunissa munakoisovuuan kanssa ja juusto puolestaan nopeasti paistinpannulla.
Ohje kana-souvlaki:
400 g marinoimattomia kananfileitä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl punaviinietikkaa
1 puristettu valkosipuli
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
Suolaa ja mustapippuria
Varrastikkuja
Leikkaa broileri suikaleiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää broilerinpalat kulhoon. Anna marinoitua sen aikaa, kun valmistelet muut ruuat. Laita varrastikut likoamaan veteen. Pujota broilerinpalat vartaisiin ja grillaa kypsiksi.
Ohje munakoisovuoka:
2-3 munakoisoa 600 g yhteensä
Oliiviöljyä
25 g raastettua parmesania
Kastike:
1,5 rkl oliiviöljyä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
400 g (Mutti) tomaattimurskaa
1 tl tomaattipyrettä
1/4 tl sokeria
1/2 tl kuivattua oreganoa
2-3 rkl silputtua lehtipersiljaa
Suolaa ja mustapippuria
Tästä annoksesta riittää kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Voit mainiosti tehdä tupla-annoksen, koska maku vain paranee, jos syöt tätä vielä seuraavanakin päivänä. Suosittelen!
Aloita kastikkeesta. Hienonna valkosipuli ja kuullota se kevyesti oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, sokeri ja oregano. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Peitä kannella ja anna hautua noin 20 minuuttia. Hämmennä välillä. Lisää lopuksi silputtu lehtipersilja ja kypsennä 2-3 minuuttia.
Leikkaa munakoisot pituusssuunnassa mahdollisimman ohuiksi hyvällä veitsellä. Laita viipaleet voipaperin päälle ja ripottele niille hennosti suolaa. Anna munakoisojen itkeä noin 15 minuuttia. Pyyhi sitten kosteus talouspaperilla pois. Paista munakoisot melko runsaassa öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi. Nosta viipaleet pois pannulta talouspaperin päälle ja siirrä toiseen astiaan, ennenkuin nostat seuraavan erän talouspaperin päälle. Paistamisessa menee hetki, mutta voit samalla tehdä vaikka salaatinkastikkeen ja tzatzikia.
Lado munakoisot uuninvuokaan. Kaada tomaattikastike niiden päälle. Ripottele parmesanraaste päälle ja kypsennä 180 C noin 40 minuuttia.
Ohje tzatziki:
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
15 cm pala kurkkua
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 rkl erittäin hyvänlaatuista oliiviöljyä
2 rkl ohuiksi suikaleiksi leikattuja mintunlehtiä
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Laita jogurtti astiaan. Raasta kurkku ja purista neste käsin pois. Lisää kaikki ainekset jogurtin päälle, sekoita ja siirrä jääkaappiin maustumaan.
Ohje tomaatti-halloumisalaatti:
250 g kypsiä tomaatteja
1 kpl halloumijuustoa
1 pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
2 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
Rouhittua mustapippuria
Viipaloi tomaatit ja asettele lautaselle. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli erittäín pieneksi. Sekoita sipulit, kaprikset, oliiviöljy ja valkoviinietikka. Mausta mustapippurilla. Paista halloumi grillissä tai pannussa molemminpuolin. Lisää halloimit tomaattien päälle. Kaada kastike näiden päälle. Tarjoa heti.