Tänään oli upea -10 C asteen aurinkoinen talvisunnuntai ja laskettelupäivän jälkeen tämä lämmin riisi grillatulla broilerilla höystettynä maistui taivaalliselta koko perheelle. Riisi keitetään kookosmaidossa ja se toi makuun herkullista pehmeyttä. Tämä ateria sai alkunsa siitä, että esikoinen selasi kanssani ruokakirjoja ja bongasi ja samantein tilasi tämän vihreän thaimaalaisen salaatin. Siihen sopi mielestäni hyvin tämä Mimosariisi, jota olen jo jonkun aikaa halunnut kokeilla, joten molemmat tuli valituksi ja menivät kokeiluun ensi kertaa. Tällä riisillä on näyttävä ulkonäkö, koska sen jälkeen kun kaikki raaka-aineet on sekoitettu yhteen, ne laitetaan öljyttyyn kuivakakkuvuokaan ja kumotaan tarjoiluastialle ja koristellaan korianterilla, siivilän läpi muserretuilla keltuaisilla ja paahdetulla pekonilla.
Taaskaan kaikki ei mennyt ihan kuin Strömsössä, mutta 3/4 kakusta pysyi kuitenkin kasassa, vain 1/4 sortui. Vuoka ei ollut ihan täynnä ja kun laitoin tarjoilulautasen vuuan päälle, käänsin sen ehkä hieman liian hitaasti ympäri ja osa romahti. Koristelin sen kuitenkin ja makua ei haitannut pieni romahdus. Ehkä sinä onnistut paremmin! Ja eihän tätä riisiä ole pakko vuokaan laittaa, voit aivan maniosti laittaa valmiin riisin kauniille tarjoiluastialle ja koristella sen siinä. Maku on kuitenkin pääasia. Tämä ohje on taas Korianteria ja sitruunaruohoa kirjasta ja olen mukaillut reseptin omaan makuuni. Salaatin ohje on puolestaan Maittavat salaatit kirjasta.

Ohje Mimosariisille:
4 dl kookosmaitoa
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
4 dl pitkäjyväistä riisiä
2 broilerin grillattua rintaleikettä
2 tl kalakastiketta
1/4 tl sokeria
Mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl pakasteherneitä
2 kevätsipulin vartta hienonnettuina
1 pieni porkkana kuutioina
2 kovaksi keitettyä kananmunaa (12 minuuttia)
(2 siivua pekonia)
Tuoretta korianteria
Pane kookosmaito, vesi ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta seos miedohkolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Lisää riisi ja pane kansi päälle, jättäen kuitenkin hieman raolleen. Keitä kookosmaitoa miedolla lämmällä 5 minuuttia eli kunnes kookosmaito on kokonaan imeytynyt riisiin.

Sulje kansi ja nosta liedeltä ja anna riisin seistä 5 minuuttia. Kuivaa kattilan kannen sisäpuoli pyyhkeellä ja sulje kansi uudelleen. Pane kattila miedolle lämmölle ja kypsennä riisiä 20-30 minuuttia, kunnes se on kypsää. Itse pidin induktioliedellä 1. lämmöllä. Nosta kattila liedeltä, pöyhi kauhalla kuohkeaksi ja jätä odottamaan.
Poista grillatuista broilerin rintaleikkeistä luut ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Laita astiaan ja kaada päälle kalakastike, sokeri ja pippuri. Jätä odottamaan.
Leikkaa porkkana kuutioiksi ja silpu kevätsipuli ja valkosipuli.

Keitä kananmunat 12 minuuttia kiehuvassa vedessä ja laita tämän jälkeen kylmään veteen jäähtymään, jotta ne on helpompi kuoria. Paista pekonit pannulla rapeiksi ja anna jäähtyä.
Keitä porkkanoita kiehuvassa vedessä 2 minuuttia ja valuta. Keitä pakasteherneitä 1 minuutti kiehuvassa vedessä ja valuta.

Kuori kananmunat ja erota keltuainen ja valkuainen. Leikkaa valkuainen pieniksi kuutioiksi ja muserra keltuainen siivilän läpi pieniksi muruiksi.


Kuumennä oljy wokkipannussa ja pikapaista kevätsipuleita ja valkosipulia 10 sekuntia. Lisää pannuun broilerit ja lämmitä. Lisää joukkoon herneet ja porkkanat ja paista 3-4 minuuttia. Lisää pannuun riisi ja sekoita hyvin. Lusikoi seos hyvin öljyttyyn kuivakakkuvuokaan ja painele pinta kevyesti tasaiseksi. Laita tarjoiluastia vuuan päälle ja käännä nopeasti. Nosta vuoka pois.

Koristele annos laittamalla kananmunan valkuaiset keskelle ja keltuainen riisin päälle. Laita riisin päälle myös silputtua korianteria ja murustettua pekonia.
Ohje vihreälle thaimaalaiselle salaatille:
1 pieni sidesalaatti (vaikka puolet Pehtoorinsalaatista)
2 kevätsipulin vartta hienonnettuna
1/2 kurkku
Kastike:
4 rkl tuorepuristettua limenmehua
1 rkl kalakastiketta
1/2 punaista chiliä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi silputtuna
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
1 rkl tuoretta minttua silputtuna
Pese ja revi salaatinlehdet kulhoon. Silpu kevätsipulit ja laite ne kulhoon salaatin päälle. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä pituussuunnassa. Jätä käyttämättä sisin siemenosa.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle.
