Liha,  Salaatti

Feijoada-nyhtöpossupata ja mangosalaatti

Feijoada on brasialainen pataruoka, jota syödään perheen ja ystävien kesken lauantaisin lounaana. Se on Brasiliassa viikon tärkein ruokahetki, jolloin ihmiset kokoontuvat yhteen tekemään ruokaa, syömään ja juoruamaan. Feijoadan uskotaan olleen alunperin plantaaseilla työskennelleiden afrikkalaisperäisten orjien ruokaa. Orjat säästivät muille kelpaamattomat lihat ja hauduttivat ne hitaasti kypsiksi ja lisäsivät joukkoon helposti saatavilla olevia ja halpoja papuja. Feijoadasta on useita versioita, riippuen siitä missä päin Brasiliaa sitä valmistetaan. Mustapapujen sijaan feijodassa voi olla myös kurpitsaa tai valkopapuja. Lisänä voi olla myös erilaisia ruhonosia kuten pekonia, porsaan kieltä, korvia tai saparoita. Tässä minun ohjeessani on possun niskaa ja raakaa chorizo-makkaraa ja olen tehnyt tämän Brassiruokaa kirjan ohjetta mukaillen.

Tein tätä siis pääruuaksi lauantaivieraillemme, koska ohje vaikutti huokuttelevalta ja koska nyhtöpossu on aina maistunut kaikille. Kunnon pataruoka maistuu myös paremmalta näin talven keskellä.

Valmista ensin nyhtöpossu, jonka ohjeen löydät myös blogista. Huomaa että sen valmistukseen menee 7-8 tuntia, koska se paistetaan miedolla lämmöllä kypsäksi. Nyhtöpossun ohje on 1,1 kg possun niskaa, tähän ohjeeseen riittää noin 400 g valmista nyhtöpossua. Voit valmistaa nyhtöpossun edellisenä päivänä kuten minä tein ja tehdä siitä vaikka hodarit iltapalaksi, jonka ohjeen löydät myös blogista ja sitten seuraavaksi päiväksi tämän feijoadan.

Feijoada maistui kaikille aikuisille ja miehet söivät sitä kaksi annosta. Tarjosin feijoadan riisin, mangosalaatin, maalaisleivän ja appelsiinisiivujen kera. Lapsille tein kinkku-ananas-Aurajuustopizzan, jokaiselle oman makuisen version.

Feijoada riisin, appelsiinin ja mangosalaatin kera

Valmis feijoada, lehtipersilja lisätty juuri ennen tarjoilua

Ohje:

1 rkl oliiviöljyä

2 raakaa chorizo-makkaraa viipaloituna

1 sellerin varsi pilkottuna

1 porkkana pilkottuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

1 rkl tomaattipyrettä

400 g tölkki mustapapuja valutettuina

1 kanaliemikuutio tai fondi

1 rkl kuivattua timjamia tai 1 oksa tuoretta lehdet silputtuina

400 g valmista nyhtöpossua

reilu 1 rkl Malagueta tahnaa (ohje alhaalla)

4 rkl tuoretta lehtipersiljaa silputtuna

Suolaa ja mustapippuria

Malaguetan ohje:

2 punaista chiliä

2 valkosipulinkynttä

0,2 dl oliiviöljyä

1 rkl sitruunanmehua

1 tl tomaattipyrettä

1 tl hienosokeria

1/2 tl chilihiutaleita

1/2 rkl paprikajauhetta

1 tl merisuolaa

Hieman kuivattua oreganoa

Malaguetan valmistus:

Kuumenna uuni 180 C. Halkaise chilit ja poista siemenet. Kuori valkosipulin kynnet. Laita chilit ja valkosipulinkynnet yhdessä oliiviöljyn kanssa uuninkestävään pieneen vuokaa. Paahda uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan.

Laita chilit, valkosipulinkynnet ja oliiviöljy yhdessä muiden aineiden kanssa tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi.

Paahda chilit ja valkosipulit oliiviöljyssä uunissa
Sain anopiltani tätä blogia silmällä pitäen joululahjaksi uuden tehosekoittimen. Tässä Braunissa on sauvasekoitin ja kaksi erilaista silppuria sekä vatkain. Kaikki päät on jo kokeiltu ja toimii erittäin hyvin!
Valmis Malagueta-tahna

Feijoadan valmistus:

Silppua selleri, sipulit, porkkana ja viipaloi chorizo. Kuumenna öljy padassa ja lisää chorizot. Paista noin 2 minuuttia koko ajan käännellen. Lisää sipuli, sellerit, porkkanat ja paista keskilämmöllä 6 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää tomaattipyre ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista vielä 2 minuuttia.

Lisää valutetut pavut ja sekoita hyvin. Lisää kanaliemikuutio, timjami ja vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Peitä puoliksi kannella ja anna hautua hiljalleen 10-15 minuuttia. Sekoita välillä.

Lisää nyhtöpossu ja Malagueta-tahna. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Kun possu on kuumentunut ja pata on aika tarjoilla, lisää lehtipersiljasilppu.

Tarjoa feijoada riisin ja appelsiinisiivujen kera.

Vihannekset pienennettyinä
Mustapavut
Chorizot ja vihannekset paistumassa

Pöytä valmiina

Mangosalaatti:

1 pieni salaatinkerä

70 g rucolan versoja/ vesikrassia

1 kypsä mango

2 kypsää avocadoa

1/2 punainen chili siemenet poistettuna pilkottuna

Cabanan salaatinkastiketta (ohje alla)

Revi salaatinkerä lehdiksi ja huuhtele. Laita salaatinlehdet ja rucolanversot salaattilinkoon ja täytä kylmällä vedellä. Lisää päälle jäitä. Kaada vesi pois ja linkoa salaatti juuri ennen tarjoilua. Asettele salaatti vadille. Kuori ja viipaloi mango ja avocadot. Laita mango ja avocadot salaatin päälle. Kaada salaatinkastiketta makusi mukaan salaatin päälle ja koristele chilillä.

Cabanan salaatinkastike:

1 1/2 dl neitsytoliiviöljyä

1 rkl Dijon-sinappia

1 rkl valkoviinietikkaa

1 valkosipulinkynsi puristettuna

1 rkl puristettua sitruunanmehua

1/2 tl hienosokeria

1/4 tl merisuolaa

Sekoita sinappi ja etikka hyvin kulhossa. Sekoita öljy hitaasti joukkoon siten, että ainekset yhdistyvät. Lisää loput mausteet. Kastiketta jää ylitse, säilytä se puhtaassa purkissa ja käytä makusi mukaan.

Salaatti on rapeaa kun pidät sitä hetken jääkylmässä vedessä

Mangosalaatti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *