Aasia,  Iltapala,  Liha

Nyhtöpossu hodari

Teen lauantaina brasilalaista feijoadaa ja siihen pitää ensin paistaa nyhtöpossu. Paistoaika 6-7 tuntia, joten piti laskea tarkkaan, että jaksan valvoa siihen asti, kun possu tulee pois uunista. No ei mennyt ihan kuin Strömsössä ja possu otettiin uunista keskiyöllä ja söimme miehen kanssa nämä hodarit iltapalaksi, kun olin taas vähän liioitellut lihan määrässä ja hukkaan ei voinut tietysti mitään laittaa…

Feijoadan ohjeessa oli lihana possun lapa. En kuitenkaan saanut sitä, vaan lähikaupassamme K-Supermarketissa tarjottiin tilalle possun niskaa. Otin sen ja pala näytti hyvältä, ei tarvinnut edes leikata kalvoja tai rasvaa pois, vaan hieroin tekemäni maustesekoituksen lihaan ja laitoin uuniin.

Odotellessa riitti hyvin aikaa tehdä pikakimchi ja silputa kevätsipuli, korianteri ja chili valmiiksi. Kastikkeeksi tein majoneesin, jonka maustin Dijon-sinapilla ja tuoreella korianterilla. Enkä todellakaan tee majoneesia itse, luotan Hellmanssiin. Majoneesia oli sopivasti jäänyt joulun porotartarista, niin tulisi sekin sitten hyötykäyttöön.

Itse nyhtöpossu on helppo tehdä ja paistomittarilla saa lihan varmuudella kypsäksi. 85 C on oikea sisälämpötila ja eilinen palani oli 1,1kg ja aikaa meni 7,5 tuntia. Noiden ruhonosien etu on myös hinta, tuo pala maksoi 11€! Suosittelen lämpimästi paistomittarin ostamista ja nimenomaan digitaalisen. Sen jälkeen ei tarvitse enää arvailla kypsyyttä ja leikata rumia halkemia lihaan. Mutta koska itse valmistusaika on kuitenkin pitkä, kannattaa samalla vaivalla tehdä vaikka kaksi eri ruokaa. Tällä kertaa ne olivat meillä feijoada ja nyhtöpossu hodari. Ohje hodariin ja lisukkeisiin alla. Hodarisämpylöinä meillä oli kaapissa sattumalta olleita Lidl:n hodarisämpylöitä. Melkoista pullamössöä, mutta saivat nyt kelvata. Kun olen tehnyt vieraille hodareita, haen ne Kanniston leipomosta Punavuoresta ja soitan isomman tilauksen etukäteen. Suosittelen, jos tarjoat vieraille, tässä ei kannata oikaista. Tämä ohje on samasta Brassiruokaa kirjasta kuin Beirut leivätkin, mutta olen vähän muokannut mausteita ja suosittelen tuota possunniskaa, koska itse tein siitä ja hyvää tuli. Nämä hodarit ovat niin raikkaat, että sopivat myös vieraille tarjottavaksi kesällä tai keskellä talvea, ei niin väliä, kunhan ruokailijoita on monta ympärillä ja juttua riittää. Vaikka toimihan tämä ihan hyvin kahden yöruokanakin…

Nyhtöpossu hodari aasialaisella twistillä

Ohje:

Nyhtöpössu:

1 kg possunniskaa

1 tl merisuolaa

1 tl kuivattua oreganoa

1/2 tl hienosokeria

1 1/2 rkl rouhittua mustapippuria

1 tl cayennepippuria

1 rkl paprikajauhetta

2 rkl savupaprikajauhetta

1 1/2 rk suolaa

2 tl jauhettua korianteria

Tästä mausteseoksesta tulee jäämään yli, mutta tee vain koko satsi, jotta saat paremman suhteen mausteille. Säilö loppu puhtaaseen lasipurkkiin ja kirjoita maalarinteippiin mausteseoksen sisältö ja käyttö ja päivämäärä ja liimaa purkin kylkeen. Ensi kerralla pääset sitten nopeammin alkuun.

Kuumenna uuni 140 C asteeseen. Sekoita kaikki mausteet keskenään kulhossa. Poista lihasta tarpeen vaatiessa liika rasva. Laita liha uuninvuokaan ja hiero 3 rkl mausteseosta lihaan käsin. Peitä foliolla ja paista uunissa 7-8 tuntia. Käytä paistomittaria, helpottaa hommaa huomattavasti. Valmis sisälämpö on 85 C.

Ota valmis liha pois uunista, anna jähtyä hieman ja revi liha sitten pieniksi suikaleiksi kahdella haarukalla.

Lihan voi myös tehdä etukäteen. Olen pari juhannusta sitten tehnyt nyhtöpossun kotona ja kuljettanut sitten mökille, jossa toki pienempi keittöä ja lämmittänyt uunissa ennen ruokailua.

Pikakimchi:

1/2 kiinankaali

1 l vettä

3 tl suolaa

3 cm inkivääriä

2 valkosipulia

2 tl chilihiutaleita

1 rkl kalakastiketta

1 tl valkoviinietikkaa

1/2 tl hienosokeria

Leikkaa kiinankaali suikaleiksi. Kiehauta vesi ja lisää suola. Laita kiinankaali astiaan ja kaada vesi sen päälle. Anna kiinankaalin olla vedessä 15 minuuttia. Tämän jälkeen kaada vesi pois ja purista kiinankaalista ylimääräinen vesi käsin pois.

Laita uuteen kuivaan astiaan kiinankaali. Lisää mausteet ja anna maustua ainakin 1 tunti jääkaapissa.

Korianteri-majoneesi:

3 rkl majoneesia

1 tl Dijon-sinappia

1 rkl silputtua tuoretta korianteria

Sekoita ainekset ja laita jääkaappiin odottamaan. Tämä riittää 4 hodariin, niille jotka pitävät ohuesta majoneesiannoksesta.

Lisäksi:

Puolikas pieneksi silputtu chili

1 varsi kevätsipulia silputtuna

4 rkl silputtua korianteria

Hodarisämpylöitä

00:30 nyhtöpossuhodarit aasialaisella twistillä coca-colan kera

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *