Koska pojat urheilevat paljon ja osa treeneistä on useamman tunnin pituisia, tarvitsee iltaruuan usein olla leipää ja puuroa tuhdimpaa. Suosin usein lämpimiä voileipiä, mutta yritän varioida niitä, jottei aina olisi samoja makuja. Croque Monsiur on ranskalainen alkuperältään ja muista kinkku-juustoleivistä sen erottaa bechamel-kastike. Pelkäsin ennen valkokastikkeen tekoa, koska useamman kerran se oli paakkuinen ja löysin itseni ennen sen lasagneen lisäämistä siivilöimästä valkokastiketta lavuaarin päällä.
Eräänä kertana minulle valkeni, että tässä(kin) asiassa maltti on valttia. Sulatan voin rauhassa, lisään jauhot parissa erässä (noin rkl kerrallaan, kokonaismäärästä riippuen) ja sekoitan vimmatusti muovivispilälläni koko ajan. Jauhoja myös kypsennetään muutama minuuttia koko ajan sekoittaen, tämä jää helposti väliin. Ja sama jatkuva sekoittaminen maidon kanssa. Kaadan sitä lisää hieman kerrallaan ja sekoitan kunnes se on sekoittunut täysin jauhoihin ja lisään vasta sitten lisää. Tässä tarvitsisin kyllä kolmannen käden. Yhdellä kaadan maitoa, toisella sekoitan vimmatusti ja sillä kolmannella pitäisin kattilaa liedellä paikoillaan….Rohkeasti siis vain Bechamel-kastikkeen tekoon ja muista maltti!
Croque madame version saat tästä leivästä, kun paistat vielä häränsilmän siten, että keltuainen jää valuvaksi ja asettelet uunista tulleiden leipien päälle. Ja astetta hienostuneemman saat kummasta tahansa versiosta, kun korvaat paahtoleivän maalaisleivällä. Lisukkeeksi itselle riitti tällä kertaa cocktail kurkut, mutta myös vähäraaka-aineinen vihersalaatti sopii hyvin kylkeen. Croque Monsieur on parhaimmillaan kun syöt sen teen kanssa, jonka joukossa on teelusikallinen hunajaa. Herkullista iltapalaa sinulle!
Ohje:
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kevytmaitoa (ei rasvatonta)
1 dl cheddar (tai Gruyére) raastetta
1/6 tl raastettua muskottipähkinää
(1/4 tl suolaa)
Lisäksi:
8 palaa paahtoleipää
4 tl Dijon-sinappia
1 siivua kinkkua
1 dl cheddar (tai Gruyére) raastetta
Laita uuni päälle, 225 CTee ensin valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot rkl kerrallaan, koko ajan vispilällä sekoittaen. Kypsennä jauhoja muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Lisää lopuksi juustoraaste ja muskottipähkinä. Sekoita kunnes juusto sulaa. Maista ja lisää vain tarvittaessa suolaa.
Levitä neljä paahtoleipää uunin pellille leivinpaperin päälle. Levitä jokaiselle palalle Dijon-sinappia ja lisää kinkkiúviipaleet leivän päälle. Jaa leipien päälle puolet valkokastikkeesta. Laita toinen paahtoleipä leipien päälle. Levitä loppu kastike leipien päälle ja ripottele päälle myös juustoraaste. Paista leipiä uunin ylätasolla 225 C 10-15 minuuttia, kunnes juusto ruskettuu. Laita lopuksi tarvittaessa grillavastukset päälle, mutta vahdi tällöin leipiä koko ajan.