Jauheliha,  Leipominen,  Liha,  Suolainen piiras

Punajuuri-jauhelihapiirakka ja kikherne-pastasalaatti

Tänään saan perheeni kotiin syyslomamatkalta etelästä ja teen heille iltapalaa, koska lennon jälkeen on aina kuitenkin nälkä, vaikka kone myöhään tuleekin.

Olen poiminut nämä molemmat ohjeet talteen Kodin Kuvalehdestä reilu kymmenen vuotta sitten. Punajuuri-jauhelihapiirakan juju on sinihomejuuston ja punajuuren jumalainen yhdistelmä maustettuna pikantilla rosépippurilla. Salaatti oli minulla pitkään kerättynä kansioon yhtenä reseptinä muiden joukossa, koska vierastan palkokasveja, en usko niiden olevan hyviä. Päätin kuitenkin kerran antaa niille mahdollisuuden ja tein salaatin tämän saman piirakan kaveriksi ja kavereita ne ovat siitä lähtien olleet ja olleet tarjolla useammassa vieraspöydässäni. Piirakka on maistunut niin homejuustoja vierastaville kuin kokonaan piirakoita vierastavillekin. Samoin olen saanut käännytettyä muita palkokasveja epäileviä kikherneen ystäviksi tämän salaatin myötä. Ja en todellakaan osta kuivia kikherneitä ja liottele niitä vuorokausi tolkulla, ehei, ostan aina Pirkan valmiin kikherne purkin, jossa ne ovat suolavedessa ja herneet pitää vain huuhdella ja valuttaa. Varmista myös että sinulla on rosépippuria kaapissa, tämä piirakka tarvitsee nimenomaan sen, pelkkä mustapippuri ei riitä. Paitsi jos olet jo kaupassa käynyt ja piirakkaa tekemässä, sitten toimii kaikki, pääasia että ruokaa valmistuu syötäväksi…Käytän myös lähes aina valmispiirakkapohjia. Tässäkin ohjeessa neuvotaan oman taikinan tekoon, mutta tässä olen kyllä aina oikaissut!

Ohje:

Punajuuri-jauhelihapiirakka

Valmis piirakkapohja

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa

300 g kokonaisia etikkapunajuuria

1 dl lehtipersiljaa silppuna

1 tl rouhittua mustapippuria

100 g (Aura)sinihomejuustomuruja

Muna-kerma

3 munaa

2 1/2 dl ruokakermaa

1 tl rouhittua rosépippuria

1 tl sokeria

Koristeeksi lehtipersiljasilppua ja rosepippuria

Voitele vuoka ja levitä sulannut taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Tee haarukalla reikiä taikinan pohjaan. Ruskista jauheliha. Raasta punajuuret-muista suojata työtaso vaikka voipaperilla ja laita huono paita tai essu. Sekoita kaikki täyteaineet ja mausta. Sekoita muna-kerman ainekset ja yhdistä täytteen kanssa. Levitä täyte piirakkapohjalle. Paista 200 C  10 minuuttia ensin uunin alaosassa ja sitten 15-20 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 15 minuttia ja koristele persiljalla ja murskatuilla rosépippureilla.

Kikherne-pastasalaatti:

300 g pennepastaa

2 tl hyvälaatuista oliiviöljyä

1 prk kikherneitä

2 dl suolapähkinää

2 kpl hapokasta omenaa

2 dl kevätsipulisilppua

Kastike:

1 prk kermaviiliä

2 rkl dijonsinappia

1 tl mustapippuria

Alkuperäisessä ohjeessa on 1 dl majoneesia ja 1 dl kermaviiliä. Itse en pidä majoneesin mausta, joten käytän pelkästään kermaviiliä. Tee sinä itsellesi parhain kastike myös.

Keitä pasta. Lisää valutettuun pastaan oliiviöljy ja sekoita. Lisää huuhdellut kikherneet, suolapähkinät, kuutioitu omena ja silputtu sipuli. Sekoita. Lisää kastike ja sekoita. Koristele kevätsipulilla ja suolapähkinöillä.

Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *