• Jauheliha

    Moussaka

    Yksi perheemme kestosuosikki ruuista on moussaka. Ja tätä blogia tehdessäni, olen huomannut, että syömme melko usein kreikkalaista ruokaa. Moussakassa raaka-aineet ovat myös lapsille maistuvia ja runsaiden mausteiden johdosta tämä maistuu varmuudella myös aikuisille. Tarjoa moussaka kreikkalaisen salaatin kera ja muista tehdä se feta juustosta, ei salaattijuustosta. Viimeksi kun tein moussakaa, perheelläni oli niin kova nälkä, että en ehtinyt ottaa yhtään kuvaa valmiista ruuasta ennen kuin se oli jo syöty. Joten tällä kertaa alla on vain kuva valmistuksesta, pahoittelut tästä! Ohje on Ruokalasta eli Ilta-Sanomien reseptisivuilta. Ohje: 1 (puna)sipuli 400 g jauhelihaa 150 g munakoisoa 4 tomaattia 400 g erittäin ohuita perunan siivuja 2 valkosipulinkynttä Mustapippuria, suolaa 1,5 tl kuivattua timjamia…

  • Broileri

    Hedelmäinen Aura-broileri

    Minun ei ensin pitänyt edes julkaista tätä ohjetta, koska kuvat eivät ole mielestäni kovinkaan houkuttelevat. Vakuutan kuitenkin, että maku on huomattavasti parempi kuin mitä kuvat antavat ymmärtää. Halusin myös julkaista tämän ohjeen, koska ruoka on nopea ja helppo valmistaa ja sopii siksi hyvin lapsiperheen arkeen tai viikonloppuun. Meillä pojat syövät myös homejuustoa, toivottavasti se maistuu myös teillä. Ohje on Aura-juuston mainoksesta jostain naistenlehdestä, jonka olen repäissyt talteen vuosia, vuosia sitten. Tarjoa paistos salaatin ja riisin kera. Ohje: 4 marinoimatonta broilerin filettä 1 rkl makeaa chilikastiketta 1 tl currya 1 rkl oreganoa 1 valkosipulinkynsi puserrettuna n. 100 g Aurajuustoa 1 kypsä mango Suolaa ja mustapippuria 4 dl ruokakermaa Murenna Aura-juusto ja…

  • Kasvisruoka,  Leipominen,  Ruokaviemiset,  Suolainen piiras

    Ranskalainen tomaattipiiras

    Tämä piirakka on helppo ja nopea, mutta tavattoman maukas. Olen tehnyt tätä illanistujaisiin, niin kotona kuin vienyt nyyttäri-iltoihin sekä piknikretkille ystävien kanssa. Raaka-aineita on vähän, siksi kaikki maut pääsevät oikeuksiinsa, eivätkä ne myöskään huku kerman tai juuston alle, koska kermaa tässä piirakassa ei ole lainkaan. Tarjoa piirakka raikkaan salaatin kera. Ohjeen olen poiminut talteen Iiris lehdestä. Ohje: 1 valmis piirakkapohja 2-3 rkl Dijon-sinappia 1,5 dl voimakasta juustoa (gouda, mustaleima emmental, parmesan yms) 1 rs kirsikkatomaatteja tai tavallisia tomaatteja 2 tl kuivattua tai tuoretta rosmariinia Mustapippuria ja sormisuolaa Tuoretta basilikaa Sulata piiraspohja ohjeen mukaan ja taputtele vuuan pohjalle. Tee haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Levitä pohjalle ensin reilusti Dijon-sinappia. Levitä juustoraaste päälle.…

  • Jälkiruoka,  Leipominen,  Makea piiras

    Raparperi-kaura-kinuskipiiras

    Pakasteesta löytyi vielä yksi pussi raparperia ja siitä innostuneena, päätin sunnuntaina leipoa piirakan. Leivon harvoin, koska meillä ei juuri kukaan ole makeiden leivonnaisten perään. Tein annoksen puolikkaana pieneen irtopohjavuokaan ja se riitti mainiosti lounaan jälkeiseksi jälkiruuaksi jäähallien vaihdon välissä. Jäipä piirakasta vielä palanen lämpimäisiä naapuriinkin vietäväksi. Alla ohje kuitenkin kokonaisena isolle (normaalille) irtpohjavuoalle. Piirakan voi tarjota vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera. Meillä oli tällä kertaa jäätelöä. Ohjeen olen poiminut talteen Kotivinkistä. Ohje: Pohja: 100 g voita 1 dl sokeria 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria 1 tl leivinjauhetta 1 kananmuna Täyte: 1 l raparperia paloiteltuna 1 rkl maissitärkkelysjauhoja 1 rkl sokeria Kuorrutus: 3 dl kaurahiutaleita 2 dl valmista kinuskikastiketta Pieni…

  • Aasia,  Broileri,  Salaatti

    Kanabulgogi ja marinoidut kasvikset

    Söimme koko viime viikonlopun ruokia, jotka oli valmistettu Tomi Björckin ohjeilla. Tämä ohje ei ole samasta kirjasta kuin edelliset, vaan jonkin aikakauslehden välissä tulleesta HK-reseptivihosta. Itse asiassa ohje on possulle, mutta olen tehnyt tämän aina kanasta. Sain ohjeen anopiltani, joka oli bongannut saman vihkosen ja päätynyt samoin tekemään bulgogin kanasta possun sijaan. Olen tehnyt tätä myös isolle porukalle kuopuksen syntymäpäivänä ja ruoka maistui kaikille, niin isovanhemmille kuin lapsillekin. Grillaamme kanat ympäri vuoden grillissä ja taas niihin tuli näin pikantimpi maku kuin pannulla. Lisukkeena minulla oli jasmiiniriisiä, marinoituja vihanneksia sekä eiliseltä jäänyttä taboullehia. Vihannekset valmistin jotenkin niin kiireellä tai ajauksissani, että osa niistä on silputtu ja osa suikaloitu. Kauniimpi lopputulos tulee…

  • Aamiainen

    Chorizo-munakas

    Etsiessäni viikonlopun ruokia Björck Huippukokin kotiruokaa kirjasta, vastaan tuli tämä chorizo-munakas aamiainen, joka pääsi heti kokeiluun. Viime sunnuntaina oli pitkästä aikaa sellainen aamu, että saimme rauhallisemman aamiaisen, koska esikoisen piti olla jäähallilla vasta kello 11:15 ja kuopuksenkin vasta 15:30. Esikoisella oli kuitenkin edessään 2,5 tunnin urheilusuoritus, joten aamiaisen tuli olla tukeva, jotta energiaa riittäisi. Aloitin valmistelut jo lauantai-iltana, koska paprika pitää paahtaa uunissa kuoren poistamiseksi ja paahtoaika on 15-20 minuuttia. Oli siis ajallisesti käteveämpää tehdä se jo edellisenä iltana. Raastoin myös Manchegon valmiiksi ja otin kananmunat huoneen lämpöön. Muuten munakas oli suhteellisen nopea tehdä ja maistui kaikille. Itseäni miellytti varsinkin paprikan pehmeä maku. Söimme munakkaan paahdetun täysjyväpaahtoleivän kera ja tein…

  • Iltapala,  Jauheliha,  Salaatti

    Minttu-feta-jauheliha pitaleipä ja tabbouleh

    Kun Farang avattiin Suomeen vuonna 2008, sen ruoka oli jotain aivan muuta mihin ennen oli totuttu, makumaailmat olivat tajunnan räjäyttäviä. Sittemmin BW-ravintoloita on tullut useampi lisää, Gaijin, Bronda, Boulevard Social ja Ventuno. Olen käynyt kaikissa useamman kerran, vain drinkkibaari Goldfish on käymättä. Goldfish kehuttiin perjantaisessa (8.2.2019) Nyt-liitteessä ja siellä pitää nyt ehdottomasti päästä käymään drinkillä. Olen ostanut useamman Tomi Björckin ruokakirjan ja tänään tein ruokaa Björck huippukokin kotiruokaa kirjasta. Molemmat, sekä pitaleipä että tabbouleh ovat helppoja ja nopeita tehdä. Varsinkin kun oikaisin ja ostin täysjyvä pitaleivät valmiina… Tekemäni tabbouleh annos oli riittoisa, koska rehellisyyden nimissä kerrottakoon, että se maistui vain aikuisille. Mutta ei hätää, loppu joka jäi jäljelle sopii mainiosti…

  • Iltapala,  Leipominen,  Liha

    Perjantain perhepeltipizza

    Pizzaperjantai sopii erittäin hyvin varsinkin perheellisten elämään. Raskas (työmatkoja ja sairastupaa) työviikko takana ja suunnitelmiin sopii helppo, mutta hyvä ruoka. Minulla on eri tapoja tehdä pizzaa. Välillä käytän valmispohjaa ja täytän sen jauhelihalla, tomaatilla, ananaksella ja juustoilla. Toinen tapa on tehdä pizzapohja durumjauhosta ja aloittaa juuresta. Täytteenä parmankinkkua, rucolaa ja pinjansiemeniä. Ja sitten on tämä kolmas tapa, jossa pohja tehdään itse vehnäjauhoista ja täytteenä on kinkkua, ananasta, Aurajuustoa ja juustoa. Perjantaina meillä syötiin siis Americana pizzaa ja tein kolme pohjaa, jotta lauantaina, kiireisenä treenipäivänä, siitä riittäisi myös lounaaksi. Tein taikinan ja laitoin sen kylmään uuniin nousemaan ja kävin sillä välillä ostamassa viikonlopun ruuat. Takaisin tullessa, oli jäljellä enää pohjien kaulinta…

  • Broileri,  Grillaus,  Kasvisruoka,  Salaatti

    Kreikkalainen päivällinen talvisena helmikuun sunnuntaina

    Olin työmatkalla Barcelonassa tällä viikolla, ja siksi blogissani on ollut hieman taukoa. Istuin joka ilta valmiiseen pöytään ja vain nautin hyvästä ruuasta. Sunnuntaina olin taas kotona ja mieleni alkoi tehdä kesäisempiä makuja, ehkä siksi että sää Barcelonassa oli hieman vähemmän luminen kuin täällä Helsingissä. Teemme usein kreikkalaisia ruokia kesällä ja näitäkin kaikkia olen tehnyt useamman kerran aikaisemminkin, mikään ei ollut tällä kertaa siis ensimmäistä kertaa testissä. Tein siis kana-souvlakia, tzatzikia, muankoisovuokaa sekä tomaatti-halloumisalaattia. Olen tehnyt näitä sekä perheelle, ystäville, että taloyhtiön talkoisiin sekä myös kuopuksemme ristiäisissä oli kreikkalainen pitopöytä, hyöstettynä lisäksi sipulipiirakalla, kreikkalaisilla lihapullila, viininlehtikääryleillä ja fetasalaatilla. Munakoisovuoka on yksi parhaimmista kasvisruuista, joita olen itse tehnyt. Siinä yhdistyvät pehmeä munakoiso…